2023-12-06 0 瀏覽
滷肉飯~滷味~撈麵~雲吞湯~嘢飲~好有古早味嘅台灣食物~都多人排隊之前食呢係未裝修嘅~都好多人排隊依家裝修咗坐低冷氣呢食咗呢個人都舒服啲哈哈哈~老闆娘都好熱情~
滷肉飯~滷味~撈麵~雲吞湯~嘢飲~
好有古早味嘅台灣食物~都多人排隊
2022-03-20 436 瀏覽
每一次回台灣後,每一次離開台灣前,都一定會到程味珍呢!還記得第一次去程味珍有點不知所措,因為不會點東西,尤其是滷味,不知道要怎麼排隊、怎麼算、怎麼買⋯⋯可是後來去久了,自然就會懂啦~好啦,先講一下這個魯肉飯🍚這個魯肉非常入味,雖然魯肉看起來好像給的不多,可是拌勻後整碗都充滿著魯肉跟油蔥的味道呢!再來就是滷味呢~我還了滷蛋、雞翼、豬大腸~其實本來就已經很入味,可是阿姨們都會再加醬汁、麻油,讓整盤滷味更香,更好吃呢✨特別想講一下豬大腸,清得很乾淨,沒有騷味兒。本來我不太吃薑的,可是豬腸配薑絲這個組合卻十分的對勁兒呢!由於疫情的關係,已經很久沒有回去台北呢😢看來下次回台時,下機第一餐肯定又是程味珍呢🤤
每一次回台灣後,每一次離開台灣前,都一定會到程味珍呢!

魯肉飯

再來就是滷味呢~我還了滷蛋、雞翼、豬大腸~

2018-01-08
魯肉飯
滷味
昨晚就約好了今天要出發位於西門町的「程味珍意麵」這間從早到晚都有不少人來光顧,更有西門人宵夜場之稱的稱號!這間擁有四十年歷史的程味珍主打意麵與古早味滷味而聞名!據說用餐時段總是大排長龍,趁早出發!中午的漢口街都是用餐的上班族,而我們插入鑰匙,發動機車!前往西寧南路去!在這街道上都有不少機車停車格,有不少位於台北車站附近的上班族也是跟我們一樣騎車過來或是步行過來。自行找座位入座,我想我們今天來的早,滿多位置可以選擇 (明明就是提早溜)菜單來到程味珍當然少不了他的古早味滷味,門口擺放著滿滿的滷味,各個誘人的模樣,想吃什麼就自己夾取!上方會有價目表,可以稍微看一下,以免一個太興奮,夾著夾著預算就超支了。看到這油亮亮的滷汁!怎麼樣都要點上一碗滷肉飯!還好來的快!上菜也快,一轉眼就堆滿了桌子。意麵 (大) $70 元意麵大!肚子餓了當然選大碗,香噴噴的古早味肉燥沉在底部,我們趕緊拿起筷子讓肉燥與麵來場轟轟烈烈的戀愛,意麵本身口感相當有嚼勁,伴隨著大量的肉燥入嘴,香噴可口的讓人不停地往嘴裡送,刷刷刷的聲響,真讓人欲罷不能。滷肉飯 (小) $30 元這邊的滷肉飯是小美喜歡的,肥肥油亮油亮的模樣,吃完

菜單

看到這油亮亮的滷汁!怎麼樣都要點上一碗滷肉飯!

還好來的快!上菜也快,一轉眼就堆滿了桌子。
意麵 (大) $70 元

滷肉飯 (小) $30 元

這邊的滷肉飯是小美喜歡的,肥肥油亮油亮的模樣,吃完嘴唇還滿是膠質的趣味,口味偏甜,偏向南部的風味,請記得要攪拌均勻喔!

分成了三盤的滷味一共 $145 元,這份豬皮榮登我們今天的王位,Q彈入味的豬皮,吃起來無腥味,而且滷汁還有點微微的辣,吃起來更是涮嘴!

常有人說程味珍價位有點偏高,這點無法否認,小菜也要注意一下金額,一個不小心就飛過紅線,不過就滷肉飯與意麵還有滷味,表現都不差,也有人說阿姨態度不好,當日倒是沒遇到。

說個笑話,當日更是把錢包遺漏在公司,還回去拿(笑)
2020-01-20 508 瀏覽
呢間程味珍意麵開到凌晨4點 去旅行想食宵夜果陣真係太幸福啦滷味選擇好多 要喺門口自己夾我地咩都夾啲咁 然後成碗嘢拎比個姐姐剪唔知價錢係點計法哈哈最鐘意食滷蛋同好嫩好彈牙嘅豬皮😍冇叫到佢主打嘅意麵 叫咗滷肉飯飯嘅質感軟硬適中 滷肉雖然有啲肥但係軟淋淋好好食 唔錯喔
呢間程味珍意麵開到凌晨4點 去旅行想食宵夜果陣真係太幸福啦
冇叫到佢主打嘅意麵 叫咗滷肉飯
飯嘅質感軟硬適中 滷肉雖然有啲肥但係軟淋淋好好食 唔錯喔
2020-01-01
2020-01-20 327 瀏覽
黎西門町要試呢個唔食會覺得後悔魯肉飯非常入味個醬調得好好雲吞蛋包乾撈面個雲吞好好味面就正正常常鹵味係喺鋪外自選再比職員切細同量重量個豆腐非常入味其他配料都好好味值得encore!

黎西門町要試呢個

鹵味係喺鋪外自選
再比職員切細同量重量
個豆腐非常入味
其他配料都好好味
值得encore!

2019-11-26 646 瀏覽
因為姥姥👨🏻‍🦳👵🏻鍾意食滷味,咁就梗係要陪下佢地食程味珍意麵滷味啦!本身我想試金峰㗎,點知姥姥們👨🏻‍🦳👩🏻‍🦳話掛住程味珍😂1️⃣魯肉飯 NT30佢嘅魯肉飯都加咗豬皮,所以食落去嘅時候膠質都比較重,反而呢度嘅魯肉唔會覺得太鹹。飯嘅質感好綿。🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/102️⃣蘿蔔 NT50蘿蔔都係比較偏鹹。🙆🏻‍♀️美味指數:6.12/103️⃣米血糕 NT25份量好多,煙靭有𡁻口!有啲似食緊糯米糕咁😋🙆🏻‍♀️美味指數:7/104️⃣豬皮 NT50其實我平時就唔會食豬皮嘅,不過兩姥係咁叫我試吓我就真係試吓啦!哇,佢嘅骨膠原多到呢🥰而且食落去唔會反感,有少少似食緊花膠😂🙆🏻‍♀️美味指數:8.12/105️⃣百頁豆腐 NT25呢個呢就真係不敢恭維!鹹到呢😅🙆🏻‍♀️美味指數:4/106️⃣大腸 NT100我就唔食內臟嘅,不過姥姥👨🏻‍🦳👩🏻‍🦳就話好入味,而且大腸清得好乾淨。🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/107️⃣地瓜葉 NT30佢落咗都幾多油同豉油,食落去會較為滑身,而且甜甜地中和下其他滷味嘅鹹味。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10💡整體來講,我就鍾意食佢嘅魯肉飯同埋豬皮啦,其他都偏鹹。程味珍意麵滷味 地址🐾:萬華區西寧
[台北~程味珍意麵滷味 (萬華區)]
1️⃣魯肉飯 NT30
🙆🏻‍♀️美味指數:7.25/10
2️⃣蘿蔔 NT50
蘿蔔都係比較偏鹹。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.12/10
3️⃣米血糕 NT25
份量好多,煙靭有𡁻口!有啲似食緊糯米糕咁😋
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
6️⃣大腸 NT100
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
7️⃣地瓜葉 NT30
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
💡整體來講,我就鍾意食佢嘅魯肉飯同埋豬皮啦,其他都偏鹹。
程味珍意麵滷味
地址🐾:萬華區西寧南路63之2號
2019-08-03 1393 瀏覽
🎾 #一粒波碌去台北又係另一間朋友推介食過一次返唔到轉頭系列😂佢雖然個舖名有意麵兩個字🤔但其實佢最出色既係魯肉飯(同滷味)!🤩重點係佢仲要開到凌晨4點🤪住西門町平夜肚餓落街啪返個都仲得😏-⚾大魯肉飯 NT$50一入口係滿滿膠質既感覺🤤啲肉碎係有皮有肉一啲都唔會乾唔會柴👍🏻成個汁偏濃味(普遍魯肉飯都係比較重口🤔)啲飯煙煙韌韌,唔會煮得太濕🍚撈埋啲魯肉汁比例啱啱好,每粒飯都比啲汁包住但又唔會太多🤤🤤唯一真係要挑剔既係食得多都幾漏,可能叫細既或者兩個人share一個大就okay(利申小鳥胃😂).⚾️滷味佢啲滷味我從來係唔知點計錢😂😂佢擺哂係店門口個counter你自己去夾,揀完就同姨姨講枱號比佢拎去切🤔整體滷味都好入味好淋,我食過豬耳蘿蔔滷蛋都覺得唔錯👅-⚽️總評⚽️之前去台北有食過程味珍同某一間冠軍魯肉飯,唔係講笑我同朋友都一致認為程味珍仲好食🤤之後仲要再encore多次程味珍😂😂去台北一定要食!!p.s. 聽講有賣滷肉磚可以買返屋企,我就未試過啦😂😂有冇人試過可以分享下?👅-🏐 程味珍意麵滷味台北市萬華區西寧南路63之2號09:30 - 04:00 (星期五六營業至04:30)-#一粒波aro
🎾 #一粒波碌去台北
⚾️滷味
⚽️總評⚽️
🏐 程味珍意麵滷味
台北市萬華區西寧南路63之2號
09:30 - 04:00 (星期五六營業至04:30)
#一粒波arollingball #一粒波食好西 #一粒波碌去台灣 #台灣美食 #程味珍 #滷肉飯 #魯肉飯 #台北滷肉飯 #台北美食 #台中 #hkig #hkfoodie #香港食評 #台灣餐廳 #foodstagram #台灣食評
魯肉飯(大)
  • 魯肉飯
We finding for like fifteen mins from Ximending’s center, it’s not easy to find ah even we have “tour guide” haaa, the shop is pretty old, no air conditioner insides the restaurant, only thing cooling you down is the fan... super hot in this burning summer!Surely we all ordered the most famous lu rou fan which having really attractive outlook, juicy pork meat on the top of the rice, the taste is super yummy with juicy rice haaa, finished all without doubt, so lovely dishI love the carrot so much

Yumm Lu Rou Fan braised pork rice bowl
Lu Rou Fan
I love the carrot so much, having really soft texture that’s the first time I ever tried that soft
haaa really outstanding one, the taste with strong soy sauce taste too perfect cooking skill! Pork knuckle is really soft with lovely flavor
and I like the pork skin so much haaa, the tofu is pretty niceee too
Pork knuckle
shop:
menu:
Just too hot eating insides during summer but really nice food here
Lu Rou Fan
Pork knuckle
2019-04-01 2059 瀏覽
今次台北旅行,終於試到Youtuber Manson推介世界級正,值得一試既程味珍魯肉飯。 😏魯肉飯(台幣$30/$50)依碗飯真係值得一試,但又未到世界級。味道同香港阿元來了相似,但價錢就相差甚遠。魯肉夠晒重口味,肥豬肉入口即溶,唔肥膩,仲煮到膠膠地,兩三啖就爬完碗飯。細飯略嫌唔夠喉!------------------------------😏滷味(台幣$110) 甜不辣煙煙韌韌,不錯吃。豆乾普通,可以不試。蘿蔔夠淋,但略帶苦味,應該係蘿蔔本身問題。------------------------------😏地瓜葉(台幣$30)去旅行食菜好緊要!地瓜葉即是番薯苗。欣賞佢冇淋好鹹既汁係面。

😏魯肉飯(台幣$30/$50)
依碗飯真係值得一試,但又未到世界級。
味道同香港阿元來了相似,但價錢就相差甚遠。
😏滷味(台幣$110)
甜不辣煙煙韌韌,不錯吃。
豆乾普通,可以不試。
蘿蔔夠淋,但略帶苦味,應該係蘿蔔本身問題。
😏地瓜葉(台幣$30)
去旅行食菜好緊要!
地瓜葉即是番薯苗。欣賞佢冇淋好鹹既汁係面。
2019-02-26 1870 瀏覽
同老公首次台北自由行落車行去酒店已三点!經過間程味珍入去試試!叫咗一大一細魯肉飯' 點了蘿蔔, 豬耳, 鹵水豆腐, 雞腎,朱肚🤗🤗🤗 魯肉飯~好味'肥膏入口即溶🤗🤗鹵水豆腐~嫰入味🤗蘿蔔~超甜🤗豬耳~爽🤗豬肚雞腎~正🤗呢一餐極之滿足🤗🤗好味
同老公首次台北自由行
落車行去酒店已三点!經過間程味珍入去試試!
魯肉飯~好味'肥膏入口即溶🤗🤗
呢一餐極之滿足🤗🤗好味
2018-12-18
下午茶
2018-12-05 2699 瀏覽
每次黎台北都要食下d古早味既小食, 當然要食滷味啦!我地一早就黎左程味珍食番個早餐!程味珍通霄營業, 如果想食消夜都係一個好好既選擇!外邊係比你自己夾滷味, 無標價要直接問店家幾錢,夾既時候可以順便問下但其實都好平!夾完同店家講你坐幾多號, 佢斬好就會自己送上!坐位既order紙係比你點飯, 麵, 菜乾意麵 NT35細碗真係好細, 但呢個價錢黎講好抵!而且會食好多滷味所以都係會食到超級飽,湯汁醬汁同麵條既比例剛剛好,放耐左都不會太乾魯肉飯 NT30基本既魯肉飯當然不能少啦!豆皮甜不辣豆卜
每次黎台北都要食下d古早味既小食, 當然要食滷味啦!
我地一早就黎左程味珍食番個早餐!
程味珍通霄營業, 如果想食消夜都係一個好好既選擇!

但其實都好平!
夾完同店家講你坐幾多號, 佢斬好就會自己送上!
坐位既order紙係比你點飯, 麵, 菜

乾意麵 NT35

湯汁醬汁同麵條既比例剛剛好,放耐左都不會太乾

魯肉飯 NT30
基本既魯肉飯當然不能少啦!

豆皮
甜不辣

豆卜
2018-11-19
$40 (早餐)
先前來西門町包膜的時候經過這家紅色招牌的麵店,明明還沒到晚餐時間就已經開始在排隊,十足引起了我的注意,決定找個時間衝個一波。回家估狗了一下看到有些人說滷味有點小貴要記得問清楚價錢,不常吃滷味的奔狼倒是看到滷味攤上就貼了張價位表,邊看邊挑自己想吃的,也就只有簡單的豆乾滷蛋加份豬耳朵這樣。然後程味珍的營業時間近乎要24小時,早中晚餐甚至深夜消夜都可以在這裡解決,真的是很方便!前面說了,我不是那麼常吃滷味的人,但來到麵店還是要點個小菜來配才夠味。簡單夾了豆干滷蛋跟豬耳朵,整體來說普通,豬耳朵偏軟不是脆的,網路上對程味珍的滷味幾乎一片好評,但是對我來說滷汁偏甜我不是很愛。餛飩湯的湯色白白濁濁的,應該就是拿來煮蛋花的湯頭吧,喝起來淡香淡香的很清爽。乾意麵的湯汁也是用他們的偏甜滷汁,意麵本人很道地鹽水意麵的口感,彈牙有勁。----------乾意麵 小$40餛飩湯 小$30小豆干 $20/4個滷蛋 $10/1顆豬耳朵 $50/1份

----------

乾意麵 小$40
餛飩湯 小$30
小豆干 $20/4個
滷蛋 $10/1顆
豬耳朵 $50/1份
同步刊載
2018-11-25 1047 瀏覽
十一月來台灣旅遊,找到酒店後第一站就來到在附近的必食程味珍!對於香港人來說,程味珍之所以必食是可能因為youtuber大推。進餐環境都是一般台灣食店,40年老店可以有什麼裝潢啊!魯肉飯是一定要食的,肥肉非常香配珍珠米, 肥而不膩,一絕! 滷味是甜甜的那種,也不能錯過, 本人推介 甜不辣,素雞, 百頁豆腐, 蘿蔔必食。 價錢我覺得是可以接受的, 同樣價錢於香港只能吃到垃圾般的食物! 順帶一提他們家有 魯肉磚可以預購, 也是唔錯的伴手禮!
2018-10-23 1287 瀏覽
今次去三日二夜的,台北第一夜已經去程味珍吃!聽講話好好食❗️我就去試吓❗️❗️❗️點知真係好好食👋👋👋我下一次一定會再去食,但今次去比較多人所以下次去要早少少去吃
滷味(豬耳加豬腸)
滷肉飯,大陸妹,滷味(豬耳加豬腸)
2018-10-22
滷味(豬耳加豬腸)
滷肉飯,大陸妹,滷味(豬耳加豬腸)
2018-10-22 1203 瀏覽
剛到台灣的第一日, 雖然已經食了很多嘢,但是都係要去試一試程味珍的滷肉飯和滷味。我們大概晚上十一點半先到達程味珍, 但是店內還有很多客人, 因為我們太飽了,所以決定買外賣回酒店慢慢吃。 點了一個細的滷肉飯和滷味 ( 豬腸,台灣腸,滷水蛋 )。滷肉飯的味道一試難忘,滷肉肥瘦適中, 不感覺油膩, 還有香濃的滷肉汁滲透入每粒飯裏, 飯身煙煙靭靭, 食完一啖有一啖停唔到口啊!滷味, 豬腸滷汁入味, 爽口不硬。 台灣腸本身已經甜甜的, 再配上野味的滷水汁, 真係好好味。 還有滷水蛋, 都有濃濃的滷水香。 不得不讚我們叫外賣的盒子也相當精美,三款滷味放入外賣盒中都齊齊整整, 滷味上面還有一條條幼身的薑絲。總括來說程味真俾我的感覺是一試難忘, 如果我下次到台灣一定會再來食他們的滷肉飯和滷味。

滷肉飯和滷味

滷肉飯