2018-10-22 1203 瀏覽
剛到台灣的第一日, 雖然已經食了很多嘢,但是都係要去試一試程味珍的滷肉飯和滷味。我們大概晚上十一點半先到達程味珍, 但是店內還有很多客人, 因為我們太飽了,所以決定買外賣回酒店慢慢吃。 點了一個細的滷肉飯和滷味 ( 豬腸,台灣腸,滷水蛋 )。滷肉飯的味道一試難忘,滷肉肥瘦適中, 不感覺油膩, 還有香濃的滷肉汁滲透入每粒飯裏, 飯身煙煙靭靭, 食完一啖有一啖停唔到口啊!滷味, 豬腸滷汁入味, 爽口不硬。 台灣腸本身已經甜甜的, 再配上野味的滷水汁, 真係好好味。 還有滷水蛋, 都有濃濃的滷水香。 不得不讚我們叫外賣的盒子也相當精美,三款滷味放入外賣盒中都齊齊整整, 滷味上面還有一條條幼身的薑絲。總括來說程味真俾我的感覺是一試難忘, 如果我下次到台灣一定會再來食他們的滷肉飯和滷味。

滷肉飯和滷味

滷味