2024-03-01
【臺北市中山區】【馬太郎燒肉】有留意我 story 嘅朋友都知我嚟咗台北做嘢,都唔係第一次嚟喇,就梗係搵啲遊客少啲去嘅好餐廳嚟試吓啦。約咗三位台灣美女,唔可以失禮,就嚟呢間口碑唔錯嘅日式烤肉店食晚餐。坐低,每人一碟燒肉汁,仲有辣醬,正。當然唔少得蔥蒜等等嘅佐料無限量供應,加埋生菜,真係可以有好多唔同嘅配搭。烤爐係炭爐嚟,先上海鮮我就食先,「蒲燒鯛魚」墊住錫紙嚟燒,原汁原味勁正。然後到「柳葉魚」,係多春魚嘅一種,連骨食都掂。而「精選透抽」係類似魷魚咁,夠晒爽口。「椒鹽扇貝」細細隻好快熟,勁香椒鹽味。「精選草蝦」都唔錯,幾有鮮味。食食吓想飲啲嘢,佢哋嘅飲品選擇都幾多。有橙味同桃味嘅沙冰、熱茶、有六款嘢飲嘅汽水機,仲有我最中意嘅可爾必思,都係任飲嘅。跟住試個「好評綜合燒肉拼盤」,我哋嗰盤有「培根」、「雙色起司牛腹肉」、「厚切大理石紋優質注脂牛」、「台灣豬梅花」、「義式香料雞腿」、「德國香腸」、「牛舌」、「厚切熟成牛排」、「特製和牛漢堡排」、「鹽燒豬腰內肉」,好豐富。當中豬肉製品都係用台灣豬,夠晒安全,我哋都有追加豬梅花嚟食就知。當然亦都有追加熟成牛排、牛舌、豬腰內肉、熟成嫩肩牛、注脂牛等等呢
當中豬肉製品都係用台灣豬,夠晒安全,我哋都有追加豬梅花嚟食就知。當然亦都有追加熟成牛排、牛舌、豬腰內肉、熟成嫩肩牛、注脂牛等等呢啲我想再食嘅肉類,都好正。之後都有試「玉米筍」、「杏鮑菇」同「糯米椒」呢啲農作物,都係幾好食嘅。
最後食啲甜品,都係燒嘅,有「日式烤麻糬」、「烤起酥」同「烤棉花糖」,慢慢整幾有趣,比較少喺香港燒肉店出現,而且都幾好味。服務上,店員仲會主動換網,收碟速度又快,每位價錢只係 NT$908,即係二百蚊鬆啲,有呢啲質素嘅食物同服務係幾抵。。。
(地址:台北市中山區中山北路一段81號)
@matailangshaorou
#1amfoodie #foodie #love #eat #1am台北 #台北 #馬太郎燒肉 #日式燒肉 #台北美食 #台北燒肉 #伊比利黑豬 #台灣豬梅花 #厚切熟成牛排 #玉米筍 #杏鮑菇 #糯米椒 #牛舌 #豬腰內肉 #極上特選熟成嫩肩牛 #厚切大理石紋優質注脂牛 #好評綜合燒肉拼盤 #雙色起司牛腹肉 #蒲燒鯛魚 #柳葉魚 #精選透抽 #椒鹽扇貝 #精選草蝦 #1am1309 #1ambackup