2019-11-06 746 瀏覽
去台北必定要去暪著爹!叫暪著爹係因為店主暪著佢爸爸開的~哈哈。呢間係Instagram 已經係好火紅嘅店🤟🏻-豪快盛馬糞海膽丼 NT $1150海膽控必食🤤海膽好澎湃,新鮮又creamy,而且魚子好多好大粒,每粒係口中爆開會感受到豐腴濃厚嘅油脂口感👍🏻玉子都好甜呢~咁的質素係香港無$500都食唔到~-究極丼NT $1280呢個性價比好高!啱哂乜都想試又中意食魚生嘅你~入面包括:干貝、海膽、甜蝦、吞拿魚、拖羅蓉、鮭魚子等多達六種海鮮彙集而成,全部都好鮮甜!👍🏻神來之筆係佢加咗隻生蛋黃而且係上面擺咗一小匙烏魚子,撈埋刺身飯食係好夾好有驚喜-明太子茶碗蒸 NT $80不誇張,呢個真係我食過最好味的茶碗蒸👍🏻蛋香味濃而且蒸得好滑嫩,一大沱微微灸燒過嘅明太子,配合鮮甜高湯蒸蛋同大量海苔,每一啖口感都好豐富,而明太子唔會太搶味,反而為茶碗蒸增加鮮味。
去台北必定要去暪著爹!
叫暪著爹係因為店主暪著佢爸爸開的~哈哈。
呢間係Instagram 已經係好火紅嘅店🤟🏻
豪快盛馬糞海膽丼 NT $1150
海膽控必食🤤海膽好澎湃,新鮮又creamy,
玉子都好甜呢~
咁的質素係香港無$500都食唔到~
究極丼NT $1280
呢個性價比好高!啱哂乜都想試又中意食魚生
嘅你~入面包括:
明太子茶碗蒸 NT $80
不誇張,呢個真係我食過最好味的茶碗蒸👍🏻
蛋香味濃而且蒸得好滑嫩,
  • 明太子茶碗蒸
  • 特選綜合海鮮丼飯
2019-05-10 1290 瀏覽
ㄧ家小小的店但卻充滿了日式風味,主打丼飯的他們,以豪華丼飯為賣點,那當然我也要來豪華一下啦!這次可是點了~比目魚鰭邊肉丼飯:完全不用思考啊!如果你吃過鰭邊肉握壽司,你就知道鰭邊肉是個非常神奇的食物!怎麼會馬上在妳嘴巴融化,又怎麼會融化的是超級香的油脂~所以必點啊!然後醋飯上面鋪滿滿的鰭邊肉,看的讓人心花怒放的~除了鰭邊肉竟然還有海膽、明太子,魚子醬,都是高等食材啊~海膽也是好吃的不得了、都是入口不見型~所以單點握壽司不過癮就來吃吃ㄧ整碗的鰭邊肉吧!

這次可是點了~
然後醋飯上面鋪滿滿的鰭邊肉,看的讓人心花怒放的~
除了鰭邊肉竟然還有海膽、明太子,魚子醬,都是高等食材啊~
海膽也是好吃的不得了、都是入口不見型~
所以單點握壽司不過癮就來吃吃ㄧ整碗的鰭邊肉吧!
2019-04-11 1151 瀏覽
又係台灣篇既時候啦,今次呢間日本餐廳係台灣一直都好出名,但👦🏻最近呢一年先第一次幫襯,好似好過時,但係食好東西係永遠唔怕遲既,今日就同大家介紹呢間餐廳。餐廳位於台北市松山區,附近都無一個特別方便既捷運站,如果你用地圖search到有巴士站會到附近既,不妨搭巴士去,因為台北既巴士其實都好方便,如果無既,忠孝復興站或者南京復興站會係最接近既兩個捷運站。餐廳位於巷弄之中,因為附近有其他唔同種類既分店,今次先介紹食丼飯既,入店前首先要係門口既收銀處落單同俾錢,因為食既時候係下午三點幾,所以都唔需要等位就可以入座,如果唔鐘意等既朋友仔不妨揀呢啲非繁忙時段去食,係門口落左單俾埋錢就可以拉開趟門入內,有店員會收走你張單,然後就可以就座。今次叫左特選綜合海鮮丼、原味玉子燒、綜合刺身,首先講下特選綜合海鮮丼,一上檯👦🏻就俾花多眼亂既海鮮吸引住,唔知應該食邊樣先,呢個海鮮丼包括左星鰻、魚子、蝦、玉子、帶子、燒比目魚......,如果有選擇困難症既朋友仔,揀呢個丼飯就可以解決一切😆啲海鮮全部都好新鮮,👦🏻就鐘意星鰻、燒比目魚、帶子,唔知有無朋友仔都食過,又鐘意食咩呢?綜合刺身其實就好似小型綜合海鮮丼,總共有

綜合刺身其實就好似小型綜合海鮮丼,總共有四款刺身,都係一樣咁充滿鮮味同魚香味。

原味玉子燒完全係一道充滿驚喜既料理,除左好厚實之外,然後佢同綜合海鮮丼個塊玉子燒都有少許分別,首先呢個係熱食,熱辣辣既玉子燒真係永遠都不敗架,廚師係玉子燒表面加上砂糖,由火槍燒過砂糖而成既焦糖同埋適量既蔥花,食落除左濃濃既蛋香之外就係甜甜既焦糖味同淡淡既蔥香味,呢個玉子燒已經係👦🏻心目中既滿分玉子燒,好想再encore🤤

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.25 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4.25 / 5
總分 : 23.25 / 30

性價比:有咁既質素當然要番咁既價錢,但係佢仲未到貴到唔捨得食既地步,所以去開台北旅行,不妨試下呢間餐廳,除左丼飯店,仲有廚師發辦、握壽司、日式料理既分店,總有你鐘意既分店。
下午茶
  • 特選綜合海鮮丼
2019-03-27 893 瀏覽
初次來到好興奮,menu & poster 都吸引,點知食物質素同價錢也不成正比喺台灣來講。這個價錢可以喺台灣食得更好的質素,Tuna不是靚,醬油要問才有,但食物已經到仲要等一陣,態度唔夠親和。完全不像日本餐廳。要很大的改善空間。唯一好的得隻蝦。海膽我們加錢改是日本馬糞,馬糞是一片,但來到是細小碎的。食完野收碟斟茶的服務就很好。拜拜不會再來這店。
2019-03-27
2019-03-03 1099 瀏覽
又回帶:因為兩點半左右才到,點好餐即時入座了,當天下雨天氣比較冷,在門外有薑茶可以響用🥰🥰🥰好體貼喔材料新鮮一向都是賣點但這個還有一點玩味🤭🤭蝦頭會即場用來煮湯,先說說飯,我覺得味道比較酸,意思是說比一般的丼酸,所以我没再加上橘汁😋看上比較單調,但加上橘子汁的魚子鮮味提升百倍,可以試試下啊🤗海膽新鮮,馬糞海膽一定是推介食物店員的服務很好☺️水都不停加的但覺得洗手間不夠用,當天上層大約有十位客人左右,但進去兩次洗手間都有人,所以最後没有上就走了👉🏽👈🏾
又回帶:
豪快盛馬糞海膽丼
店員的服務很好☺️水都不停加的
2019-02-28
10 分鐘 (內用)
豪快盛馬糞海膽丼
2019-01-14 984 瀏覽
朋友口中的瞞著爹,水準高,食物質素一流,聽到忍唔住要即刻去試,帶住滿心歡喜嘅心情去食OMAKASE,沿途見到2間瞞著爹,1間係壽司吧,1間係丼飯,短短一條街就有幾間,肯定好好食終於行到OMAKASE店,點知full哂,冇預約冇得食,心情自然低落,唯有book晚餐店員推薦我地去食午餐壽司吧,試試味為晚餐做好準備一入壽司吧,店員就奉上麵豉湯,我地睇睇餐牌,壽司價格屬中上(見人見志)我點咗幾樣平時必點嘅食品,帶子,松葉蟹腳,比目魚裙邊,海膽,星鰻,茶碗蒸,生蠔……先點少少試一試,賣相ok,但壽司飯唔夠實,夾起會散,刺身偏細唔黏飯(可能正宗日本壽司係咁🤔)食咗幾舊唔係太出色,但星鰻帶子&生蠔係好食嘅,其他一般般如果哩個價錢,係咁嘅質素,我會覺我貴原本book咗第日晚餐,諗住俾多次機會佢,但最後都係取消咗,原因唔係個午餐唔好食,係因為食咗另一間嘅涮涮鍋,太滿足,驚夜晚食唔落,浪費咗期待嘅晚餐

店員推薦我地去食午餐壽司吧,試試味為晚餐做好準備

如果哩個價錢,係咁嘅質素,我會覺我貴
2019-01-14
朋友/同事聚餐
2018-12-31 545 瀏覽
食物整體貌相不錯,特別是魚骨頭湯,湯熬的非常入味,料很足和非常暖胃。但是壽司丼飯就很一般了,壽司飯醋放得有點多,酸度很高,特別是碗底的飯,越吃越膩。刺身還好吧,都算新鮮。最有印象的不是食物而是整體服務員表現。二樓男服務員態度不太好,可能是除夕夜比較忙碌吧,叫店員來服務,都非常不耐煩。我們叫的玉子燒還未上,和男店員核對完發現單據上原來沒有,他一來就說肯定是我們自己未叫,實情是樓下下單的女店員顧著推銷另外的小食而漏了我們要的玉子燒,失望於不能吃玉子燒之於還要受店員的氣。我只會說食物真的很一般,有點言過其實,但是服務態度真的不敢恭維,應該不會再去了。
2018-12-31
特殊節日
2018-11-14 747 瀏覽
朋友介紹去食,一早第一個到,先在門口點菜,因為第一次來,不知道份量有多大,點完進去,樓下一樓位置不多,還算舒服。必點的是這個兩層的雜錦丼飯,這個飯吃完,兩個蝦頭要拿回去做麵豉湯,味道很濃郁。另外魚下巴也一定要點,一入兩塊肉,又香又酥,一定要試。

另外魚下巴也一定要點,一入兩塊肉,又香又酥,一定要試。
2018-10-23 1184 瀏覽
到了台灣的最後一天,出機場之前都要嚟試下瞞著爹的丼。首先到門口點菜和比錢,之後店員就會帶我們入到餐廳的座位,餐廳雖小但裝修很有日本居酒屋的風格,場內滿滿都是香港人,相信大家都是慕名而來的!我們點了特選綜合海鮮丼NT$520,牡丹蝦海鮮丼NT$780,原味玉子燒NT$90,魚骨味噌湯NT$60,德國檸檬啤酒NT$90,招財貓汽水NT$120。牡丹蝦海鮮丼,一碗入面有三大隻牡丹蝦,肉質新鮮甜美。馬糞海膽和飛魚卵都是很新鮮的。 原來牡丹蝦是可以叫餐廳將蝦頭熬成湯的,但當日店員沒有主動問我們, 所以試不到蝦頭湯了!綜合海鮮丼是排行榜入面的Top 1,丼入面有三文魚,鰻魚,比目魚,帶子,吞拿魚,玉子,魚子等等。 每一款刺身都好新鮮。原味玉子燒, 熱辣辣未食已聞到香噴噴的蛋香。魚骨味噌湯,超大碗又足料的三文魚湯。德國檸檬啤酒檸檬味重,但是沒有啤酒味,招財貓汽水好像波子汽水的味道。整體來說刺身都算新鮮,但是未去到好特別一定要來試的感覺。

特選綜合海鮮丼

原味玉子燒, 熱辣辣未食已聞到香噴噴的蛋香。
原味玉子燒

魚骨味噌湯,超大碗又足料的三文魚湯。
魚骨味噌湯

德國檸檬啤酒 & 招財貓汽水

整體來說刺身都算新鮮,但是未去到好特別一定要來試的感覺

2018-10-17
特選綜合海鮮丼
原味玉子燒
2018-09-24 877 瀏覽
原本打算再光顧新都里,點知已經結業,咁就再research下,發現港燦另一打卡熱點暪著爹就在附近,咁就過去潮潮聖吧,在小巷的暪著爹有著濃厚的日式裝潢,網上評論話名過於實,食過其實又唔係太差既,價錢不算親民,但氣氛就不錯,點了個雙層海鮮丼(一飯三食),雜錦刺身,鮮菇炒秋葵,兩瓶許願汽水,咁就差不多2500台幣,刺身未去到最好感覺上同上引水產差不多,但份量就相當多,可能我點既係雙層海鮮丼係雙人份量,整體都可以既,可以再光顧,唔好信曬網上言論(包括我),每個人口味不一,作為一個食客麻煩行多一步親自嘗試,天下的味道是沒有最好,剛剛好令你記得就可以了
  • 限定雙層海鮮丼
2018-08-09 763 瀏覽
跟上引水產一樣,名過於實……沒有特別感覺,跟一般丼飯沒有兩樣,要先排隊附錢,然後再進去吃……就跟在百貨公司吃沒差別,也沒有服務……,唯一好處是在外面等候區,有一桶超甜的冬瓜茶給你喝囉。
為了名氣來的,騎了這麼久的車過來,在門口被服務員攔住,非要我們點了餐,付了錢才能進去,還說有很多位置,但是要先付錢。???????(黑人問號有很多位置但是要瑟瑟發抖的站在門外點餐付錢才能進去?好吧,變成冰雕我忍了。進去以後服務員態度像吃了大便,明看到我們手上東西很多,服務員還在耳邊唧唧歪歪這裡不可以放那裡也不行,難道我要拿著這麼多東西吃飯嗎?!店裡人也不多!主動拿個椅子來幫客人放東西會怎樣?食物上來以後根本拍照也沒心情了,所以這是一篇沒有照片的食記。飯量超少,東西還超貴,食物沒有什麼特別的地方,跟普通一家居酒屋的食物差不多,但是卻收很貴的錢。我食量其實很小,但這家店食物的份量讓我這個食量這麼小的人也覺得目瞪狗呆。吃完都要餓暈了。氣到現在來貓空吃麵了,100元的麵線比店裡的飯還多。
???????(黑人問號
吃完都要餓暈了。
氣到現在來貓空吃麵了,100元的麵線比店裡的飯還多。
2018-02-08
30 分鐘 (內用)
特殊節日
2018-01-27 1939 瀏覽
不停都聽到身邊好多朋友介紹瞞著爹嘅魚生丼好正,可惜一直未有機會試到。所以今次嚟台北,一落機就過嚟食。抱住超級期待嘅心情搵間舖頭係邊,發現原來瞞住爹有5間不同生意嘅舖頭,分別做海鮮丼飯,拉面,壽司,居酒屋同無菜單料理。幸好嚟到係剛開門無耐,店內唔係太多客人,唔洗排隊就可以直接入座,呢道係要係門口先選好餐付款再入內進食嘅。一入到直望就見到有一個好大好大嘅廚房見到各位廚司努力甘整緊啲魚生飯,見到都流曬口水呀我地叫左2個魚生飯特選綜合海鮮丼: 呢個係排行榜入面嘅top1,貪心嘅老公見到有曬甘多款魚生,就立即決定要呢個。呢個飯舖著滿滿嘅厚切魚生,有三文魚,三文魚子,星鰻,比目魚,帶子,吞拿魚,玉子等松葉蟹鮭魚親子丼: 熱愛蟹同三文魚嘅我,呢個係不二之選呀!有好多塊厚厚嘅肥美三文魚,玉子,三文魚子,滿滿嘅松葉蟹肉,鮮味蟹膏,仲有鮮蟹肉捧四到五百多台幣能夠食到甘高質新鮮嘅魚生飯,的確好抵食。下一次再嚟台北,我都會番嚟食呀,又或者試下其下瞞著爹店。

我地叫左2個魚生飯

2017-10-21 2192 瀏覽
上次黎台灣時台灣朋友已經話帶我黎呢間餐廳食飯, 可惜當時裝修中未能食到, 今個trip終於可以補數啦😜可以黎到呢間專食丼既分店;今日係星期五中午都要排隊, 但人龍比我們想像中短, 我地大約排了10分鐘就可以入座, 入座前門口的哥哥已好詳細地講解是日的推介,呢個時間剛好有日本既馬糞海膽同松葉蟹, 所以我地分別叫左3個丼並叫齊兩樣是日精選;今日食到海膽既質素比起我月前在築地食到既還好😋; 至於丼上既蟹, 蟹肉係甜但唔係好實, 但蒸蛋上既蟹就都可以但蟹肉都是不太實;有牡丹蝦的丼, 客人都可以選擇用蝦頭來煲湯, 而這個湯是免費的, 這個蝦頭味噌湯一試無妨😊
蟹肉蒸蛋
蟹肉三文魚子丼
蟹肉蒸蛋
蟹肉三文魚子丼
2017-05-24 3100 瀏覽
是次一個人來台北參加女子馬拉松比賽,中午已圓滿結束,成績挺滿意的!下午稍作休息後,專門來 - 瞞著爹!懷著滿滿期待的到訪,小店在一商場後的小巷,幸好手握手機上的Google Map App還不太難找到,門面是這樣的:甫到門口,已有三位日本人在詢問店員有關餐牌上的款式,而店員亦有細心回應及介紹選用的食材。(我是懂一點點日語的啦~)我準備進店時,店員以閃電速度截停我! 我還以為店要打烊! 噢~原來是要在門口先下單, 再進店內享用的。(以為被爹發現了,嘻嘻! )早早已做了功課心裏選好了招牌的 - 牡丹蝦海鮮丼!到了到了到了! 相機出場! 小長頸鹿也忍不住要入鏡~三只眼睛亮晶晶的牡丹蝦肥美又新鮮, 一口氣吃了兩只, 還真要回過氣來再下一城~再試試海膽, 有著一股微咸的海水味道, 夾著燈光下顆顆耀目的魚子, 每粒都爆出鮮甜的魚油香。啊~ 口中充滿了幸福的感覺! 相信我, 即使再要偷偷瞞著爸爸, 我也要再來!
下午稍作休息後,專門來 - 瞞著爹!

我準備進店時,店員以閃電速度截停我! 我還以為店要打烊!

早早已做了功課心裏選好了招牌的 - 牡丹蝦海鮮丼!
牡丹蝦海鮮丼

到了到了到了! 相機出場! 小長頸鹿也忍不住要入鏡~
牡丹蝦海鮮丼

啊~ 口中充滿了幸福的感覺!

相信我, 即使再要偷偷瞞著爸爸, 我也要再來!
2017-04-23