2020-03-06 1043 瀏覽
無老鍋是著名火鍋鼎王的旗下連鎖店,價錢較大眾化,服務也很好。無老鍋走的是養生路線,其招牌就是麵包豆腐白湯鍋和無老辣香鍋鴛鴦鍋,一起品嚐膠原蛋白美顏鍋底結合豬骨熬煮而成的乳白色日式高湯,和加入中式的天然草本植物及珍貴中藥做搭配,湯頭喝起來,好好喝。另一必吃是冰淇淋豆腐,入口似棉花糖。後者對想吃麻辣的食客或不夠喉,但吃不了太辣但又想嚐辛味者,就剛好。鴨血與豆腐可免費追加,對鴨血控的我,太愛了。吃至中途還送水蜜桃冰沙,除了吃火鍋的油膩感。但要留意,不想浪費時間排隊,就必定要透過他們的官網在網上訂位。
2019-12-24 1124 瀏覽
.無老鍋.我都揀阻2間吃火鍋🤗🤗今日先介紹呢間'無老鍋',第二間就先賣個關子,呢間之前去到話要訂位,所以冇得食,今次我都係冇訂枱既😂好彩有得食,入到去都坐滿8-9成,唔知係咪太耐冇打過邊爐,瘋狂嗌阻勁多野😂食到反晒艇。.🔻湯底。。因為第一次所以嗌阻個鴛鴦鍋,佢得2款湯底嫁姐,簡單啲講即係一個辣一個唔辣(麵包豆腐白湯 & 無老鍋香鍋 ) , 有選擇困難症既朋友唔使諗咁多野😂😂佢另外有個叫做冰淇淋豆腐鍋嘅,其實就同白湯鍋一樣只係每人加多一粒冰淇淋豆腐😯😯粒野口感軟綿綿好特別,佢話係用花枝漿製品,不妨試下。.🔻肉類。。🔻A5日本和(NT$799)得3塊😱我覺得可以唔使嗌咁貴,因為香港d 涮涮鍋店嗌貴set 仲好食😛 🔻嚴選雪花牛肉(NT$298)不過不失,普普通通打邊爐食開既牛牛。.🔻海鮮類。。🔻蟹管肉 🔻蘭花蚌 🔻七星鱸魚 🔻台灣鯛魚片。。整體上都新鮮既,但鮮味不大,有d 普通,係蟹管肉可再叫。.🔻丸類。。🔻蛋餃 薄薄蛋皮包住豬肉餡咁,幾得意,不過好易散。🔻超司魚豆腐 呢個好食!一粒細細粒,但係勁多芝士😋😋.🔻蔬菜類。。🔻綜合菇 個底仲有秀珍菇,d 菇都好新鮮好大粒,食落入面有水份,
無老鍋

🔻蔬菜類。。🔻綜合菇 個底仲有秀珍菇,d 菇都好新鮮好大粒,食落入面有水份,唔錯。
🔺🔺總結係 我覺得個湯底跟既豆腐同鴨血比起我嗌既餸仲好食,不過服務同環境都好好,坐得好舒服,服務員都面帶笑容好好禮貌,係咁問使唔使加豆腐鴨血🤗🤗價錢我覺得係台灣食野唔使食咁貴,埋單都食阻$8xx 港紙/2個人,食過一次就ok lu😂
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍無老鍋 (西門町店)
100台灣台北市中正區中華路一段55號2F
💰零售價:人均~NT$1000
2019-12-01 902 瀏覽
今次試吓個個都話好正嘅無老鍋,相信大家都唔陌生㗎啦!好多人都話佢服務好好,我去嘅時候冇乜人,但係連介紹Menu都冇😅1️⃣人蔘豆腐冰淇淋鍋+麻辣湯底(鴛鴦鍋) NT239/位豆腐冰淇淋打卡一流,個樣有啲似小雲拎住個舊💩,好似講到好不雅添🤭質感就一般啦,綿綿地冇乜味。火鍋湯底我比較鍾意食麻辣湯底,比較惹味,鹹香味比較重,鴨血唔會覺得有腥味之餘仲好嫩滑添。反觀人蔘豆腐冰淇淋鍋湯底嘅味道唔係好突出。🙆🏻‍♀️美味指數:6/102️⃣日本A5梅花牛 NT799肉嘅紋理分明,好有嚼勁。食落去似日牛嘅質素,唔係話唔好,但係肉味唔算濃郁。🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/103️⃣梅花豬肉 NT288我覺得佢嘅肉類都係一般般,味道比較淡。🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/104️⃣魚餃 NT98本身其實想要元貝滑,但係佢唔俾我哋就咁叫元貝滑,所以我哋就叫左魚餃。味道普普通通。🙆🏻‍♀️美味指數:6/105️⃣綜合青菜盤 NT188蔬菜嘅份量好足夠。另外仲有地瓜同紫薯丸,口感唔錯🙆🏻‍♀️美味指數:6.12/106️⃣水蜜桃沙冰呢個飲落去有少少似藥水味🤢🙆🏻‍♀️美味指數:5/10💡整體來講,可能我期望太大,所以失望就越大😣無老鍋 西門町店 (
[台北~無老鍋 西門町店]
1️⃣人蔘豆腐冰淇淋鍋+麻辣湯底(鴛鴦鍋) NT239/位
🙆🏻‍♀️美味指數:6/10
2️⃣日本A5梅花牛 NT799
🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10
3️⃣梅花豬肉 NT288
我覺得佢嘅肉類都係一般般,味道比較淡。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10
4️⃣魚餃 NT98
🙆🏻‍♀️美味指數:6/10
5️⃣綜合青菜盤 NT188
蔬菜嘅份量好足夠。另外仲有地瓜同紫薯丸,口感唔錯
🙆🏻‍♀️美味指數:6.12/10
6️⃣水蜜桃沙冰
呢個飲落去有少少似藥水味🤢
🙆🏻‍♀️美味指數:5/10
💡整體來講,可能我期望太大,所以失望就越大😣
無老鍋 西門町店 (中正區)
地址🐾:中正區中華路一段55號2樓
水蜜桃冰沙
2019-10-08 1062 瀏覽
每次去台灣都一定會去無老鍋,很喜歡他們家的湯底,而且服務好到讓人不好意思。服務員人都好好,很體貼。很喜歡他們的鴨血,無限添加,喜歡吃鴨血的一定要去嚐嚐。麻辣湯底可以先開始吃小辣,覺得不夠可以叫服務員加辣,這一點我覺得很貼心。

很喜歡他們的鴨血,無限添加,喜歡吃鴨血的一定要去嚐嚐。

2019-09-29 1025 瀏覽
星期四晚上由香港到達,放下行李就衝去對面的無老鍋,因為已經差不多10點,可以立刻入座第一次試台灣打邊爐,感覺真係好好!試了鴛鴦鍋底,一個辣,一個唔辣。起初以為會好辣,所以只是叫了小辣。原來唔係好辣,所以下次會叫中辣鴨血,豆腐無限加,配埋個湯底真係好好味!豆腐冰淇淋外表得意,口感棉棉的,但個人覺得味度一般。見到一大盤牛肉真係好開心。而且都不算太肥。初頭叫咗腐皮以為好似香港的響鈴,但原來係唔太一樣的,好有咬口。其實想叫好多食物,但餐牌上也沒有了。最後店員解釋,因為公司準備轉餐牌所至。叫了餃併盤,但我們都不太喜歡。店內是免費提供白飯的,自己出去拎。好適合餐餐都要米飯落肚的人。台灣服務員的態度實在是十分親切有禮。還會送上沙冰,食完濃味的食物之後飲真係有好 fresh 的感覺,大滿足。

鴨血,豆腐無限加,配埋個湯底真係好好味!

豆腐冰淇淋外表得意,口感棉棉的,但個人覺得味度一般。

豆腐冰淇淋

見到一大盤牛肉真係好開心。而且都不算太肥。

手打墨魚丸

沙冰
2019-09-19
3 分鐘 (內用)
沙冰
2019-09-19 593 瀏覽
only 5 choices for dipping sauce, almost everything you want to try to order its listed discontinued. the soup was very average, if you buy soup base from supermarket probably taste better, the quality of meat and other stuff was below average, totally wasted of time and money, for Taiwan this is one of the worst and it's not even cheap!!!
2019-09-19
1 分鐘 (內用)
朋友/同事聚餐
2019-07-29 1148 瀏覽
🎾 #一粒波碌去台北台灣除左珍奶炸雞扒,麻辣火鍋都好出名🍲自從有朋友推介食過一次之後無老鍋就變左我去台灣必食既餐廳🤤🤤無論係白湯定麻辣湯都好好味👅今次除左介紹湯底之外亦都介紹下我覺得必點既火鍋料🍲-⚾麵包豆腐白湯鍋白湯除左麵包豆腐仲有冰淇淋豆腐兩個選擇,之前食過冰淇淋豆腐覺得一般🤔🤔麵包豆腐就好似蜂巢豆腐咁,可以索滿哂啲湯汁超正🤤🤤🤤白湯湯底超級濃厚,有淡淡藥材味唔會過重搶哂風頭👍🏻飲落勁甘甜👅👅用白湯淥肉超級正,可以更加帶出肉既味道🐮🐷個人覺得白湯比紅湯更出色🤤.⚾️無老辣香鍋麻辣湯底我覺得中辣最好,香得黎唔會太辣😛太辣既湯底會蓋過哂食材本身既味道🌶中辣既無老辣香鍋就係小小辣係喉嚨既感覺👍🏻又唔會話太重味,我覺得就咁飲都得😂飲落係好香濃唔會話得個辣字,有濃厚既味道👅 紅湯同白湯都可以無限refill鴨血同豆腐🤤我兩款都比較鐘意食紅湯嗰邊🤩鴨血食落嫩滑又唔腥,好入味👍🏻豆腐索滿辣湯汁食落都唔會話過鹹,好香辣味🤤.⚾️嫩肩小羔羊 NT$360羊肉超重羊味👅👅又好淋一啲都唔韌👍🏻落白湯羊味更加突出🐏.⚾️嚴選雪花牛肉 NT$298又係好重牛味🐮而且淋得黎有咬口👍🏻建議淥6-7成熟就okay🤤白湯
🎾 #一粒波碌去台北
台灣除左珍奶炸雞扒,麻辣火鍋都好出名🍲
自從有朋友推介食過一次之後
⚾️無老辣香鍋
⚾️嫩肩小羔羊 NT$360
羊肉超重羊味👅👅又好淋一啲都唔韌👍🏻落白湯羊味更加突出🐏
⚾️嚴選雪花牛肉 NT$298
又係好重牛味🐮而且淋得黎有咬口👍🏻建議淥6-7成熟就okay🤤白湯牛味更重🤪
⚽️總評⚽️
其實仲試過好多其他火鍋料,全部都係好新鮮好好食,所以唔一一介紹咁多😂無老鍋真係試過一次就次次都會想再食🤤雖然價錢唔係超級親民,但品質絕對對得住個價👍🏻以牛肉為例我地已經係揀第二平嗰款,已經咁正,想像唔到再貴啲會幾好食😂😂食完仲有水蜜桃沙冰送🍑無老鍋仲可以上網book位,唔驚要等好耐🤩有興趣想book枱可以google search無老鍋去官網book🤓
🏐 無老鍋 西門町店
台北市中正區中華路一段55號2樓
11:30 - 02:30
#一粒波arollingball #一粒波食好西 #台灣美食 #無老鍋 #麻辣火鍋 #麻辣鍋 #台北美食 #台北 #hkig #hkfoodie #香港食評 #台灣餐廳 #foodstagram #台灣食評
  • 嫩肩小羔羊
  • 麵包豆腐白湯鍋
身邊每一個都讚到天上有地下無小篇偏偏未吃過 專誠到西門町新店吃一遍試完方知道真的有多好吃😋只說湯底已經有排說為了吃「冰淇淋🍦豆腐」所以點了「冰淇淋豆腐鍋🍲」先來4樽牛奶瓶🥛 其實是上湯濃濃的奶白色豆乳湯平時打邊爐一定不會喝湯但這裡的卻讓你安心地不其然喝多幾碗因為用上多種藥材熬製 杞子紅棗枸杞黨參當歸等喝下去很暖胃很舒心☺️ 然後按人頭計送來 雪糕🍦形狀的冰豆腐 有夠珍貴珍貴皆因少吃更滋味冰冰的冷藏豆腐 下鍋滾一滾 保持嫩滑 滑一下滑進口裏😚沒有其他火鍋店給過我這味兒雖然冰豆腐每人才得一磚但鴨血和麵包豆腐🤩 則「無限♾Refill」仲要是你不叫停店員都不會停 不斷添加從不吃鴨血的小編也吃了 一點血腥味都沒有 滑嘟嘟麵包豆腐介乎竹笙同豆卜中間索哂啲湯 特別入味 好正🥰還有很多其他火鍋料 每種都新鮮高質牛肉🥩羊肉🥓豬肉🐷蛋餅🥚🥟墨魚滑🦑蝦滑🦐蔬菜拼盤🥬🥕🌽🎃🥦仲有菠蘿沙冰送店員熱心有禮 地方雅緻 只能夠說 每次來台灣都要再來吃一趟💯
身邊每一個都讚到天上有地下無
小篇偏偏未吃過 專誠到西門町新店吃一遍

試完方知道真的有多好吃😋
只說湯底已經有排說
為了吃「冰淇淋🍦豆腐」所以點了「冰淇淋豆腐鍋🍲」
先來4樽牛奶瓶🥛 其實是上湯
珍貴皆因少吃更滋味
冰冰的冷藏豆腐 下鍋滾一滾 保持嫩滑 滑一下滑進口裏😚
沒有其他火鍋店給過我這味兒

雖然冰豆腐每人才得一磚
但鴨血和麵包豆腐🤩 則「無限♾Refill」
仲要是你不叫停店員都不會停 不斷添加

仲有菠蘿沙冰送
店員熱心有禮 地方雅緻
只能夠說 每次來台灣都要再來吃一趟💯
2019-04-11 1786 瀏覽
今次旅程第一餐就選擇這間火鍋、因為新開張同可以係openrice訂位!一行五人!去到要得十分鐘先入得!奇怪在其實裡面好多位!點解仲要等?之前都網上已經睇左菜單!預先點好菜!加上有護照出示增量優惠!當然不可錯過啦!仲要打卡送一樽菊花飲!正!所有食物都好!侍應不停加豆腐同鴨血!大家都吃到飽飽!價錢又化算!大家記得湯到達時先飲一碗!再吃火鍋啊!另外、差不多吃完會送桃沙冰!解一解熱啊!這裡白飯都是免費的!醋味調味汁都很配對!
湯底
豚肉
豆皮
油條
桃沙冰
2019-03-30
10 分鐘 (內用)
用餐優惠
其他
湯底
豚肉
豆皮
油條
桃沙冰
2019-03-19 1675 瀏覽
這是我第二次吃無老撾,不過第一次來這間西門分店!看見了嗎?右下角就是!這一次的食用感受也是很好的,也把我吃撐了!最喜歡佢冰淇淋豆腐,用餐過後的沙冰,可以再添飲!注意這裏的服務員也很細心為我們一一介紹有什麼優惠,他見我們點了冰豆腐,還很好心的對我們說,其實鴨血、冰豆腐也是無料添加的,叫我們不用點冰豆腐!他真的10分細心!而身為為遊客的我們(可能他聽得出我們的普通話實在十分之爛,所以知道我們是遊客)還提醒我們只要出示護照,有數款的肉類是可以增量50%的!增加了份量的肉類真的把我們吃餐了!這個麻辣鍋,我們點了小辣,這個是連一點來也吃不到的我也可以接受到的程度!只能說台灣的麻辣鍋實在太好味了!正!冰淇淋豆腐也是我的至愛勁大碟,50%more 肉!第一次點這個蟹腳,愛上了!這個沙冰是可以免費添加的!除了這個以外他還送了我們飲品,是說在Facebook share就可以,不過我並沒有拍那瓶飲品的照片!整體來說,下次我來台灣的話一定會再去無老撾吃
這是我第二次吃無老撾,不過第一次來這間西門分店!

看見了嗎?右下角就是!

冰淇淋豆腐也是我的至愛

勁大碟,50%more 肉!

第一次點這個蟹腳,愛上了!

整體來說,下次我來台灣的話一定會再去無老撾吃

• 冰淇淋豆腐
2019-03-11 1408 瀏覽
講左咁多香港既餐廳,其實我地都想介紹一啲外地既高質餐廳俾大家知,所以開始會見到啲非本地既post啦!打響頭炮既當然要搵番一間我地都覺得超級高質既餐廳,呢間火鍋店係台灣有不少分店,唔少香港人都知道佢有幾正,而我去第一次台灣試過台中店之後,唔係誇張,幾乎每一次去台灣都會幫襯。今次試既分店係最新開既西門店,岩曬香港人,終於唔洗再搭車轉車行一段路先食到,餐廳位於西門町最大間卡啦OK個幢大廈既二樓,如果怕等位既記住上官網訂定位啦(海外可以網上訂位架)去到餐廳同店員講番聲到左佢就會安排你入座。入座時間為90分鐘,之後店員會好快提供茶單、四瓶白色既上湯同埋一壺人參茶,經過一連串既詢問同介紹下,係迅雷不及掩耳既情況就會幫你落單,可能因為限時既關係,所以啲員工動作都好快手,食多兩次就會習慣呢個速度架啦今次就叫左冰淇淋豆腐鍋(走人參)、無骨牛小排、綜合青菜盤、油條、干貝滑、梅花豬肉、丸子盛合盤、玉米同埋無老菊花飲。落單之後個鍋好快就送到,冰淇淋豆腐鍋其實就係白鍋加人頭數既冰淇淋豆腐,每人一舊架炸,好珍貴架;白鍋入面有多種中藥材,例如杞子、紅棗、當歸、黨參、川芎......廿多種食材,飲一啖湯之後覺得好濃郁
去到餐廳同店員講番聲到左佢就會安排你入座。
落單之後個鍋好快就送到,冰淇淋豆腐鍋其實就係白鍋加人頭數既冰淇淋豆腐,每人一舊架炸,好珍貴架;白鍋入面有多種中藥材,例如杞子、紅棗、當歸、黨參、川芎......廿多種食材,飲一啖湯之後覺得好濃郁,所以每次食無老鍋我都唔需要沾醬都好夠味,加埋無限量供應既鴨血同麵包豆腐,呢兩樣亦係其中一個我去咁多次既原因
如果鐘意食牛肉既可以試下無骨牛小排,首先佢份量都幾多下,一上檯已經覺得碟牛肉好澎湃好岩影相,牛肉切得好薄身,碌幾秒就食得啦,岩岩熟既牛肉入口真係好嫩滑,鐘意食牛既一定要叫呢盤;油條都係必叫既,因為碌兩三下既油條吸收左白鍋既精華加埋仲有少少脆身既口感,真係可以食完再食。
食到咁上下,店員就會送上一瓶水蜜桃沙冰俾食客解一解膩、消一消滯,呢個飲品係免費同埋可以Refill一次,個次見到隔離枱既香港人仲好好奇咁問我究竟係咩黎,不過飲得多就會開始覺得好甜,所以適可而止就夠lu。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.5 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 4 / 5
回頭率 : 4.5 / 5
總分 : 24 / 30

性價比 : 如果用同樣既價錢係香港食高質打邊爐,我覺得未必會食得飽,甚至會有種到喉唔到肺既感覺,加上每間分店員工既態度同裝修都好高分,呢啲都係佢既特色,仲記得以前食既時候,每次服務完員工都會用正正90度既鞠躬禮,唔知係咪作為客人既覺得壓力太大,近年都再無呢個要求,作為一間屹立不倒既火鍋店,必定有佢既不敗同受歡迎之處。