Piglubee
Piglubee  等級1

類別 : 小吃攤販台式小吃

睇完陳敏之介紹既到此一遊、所以今次台北之旅、我們都到此一遊!我們從台北車站乖巴士到達、差不多30分鐘!見到超多人排隊買外賣!我們都是坐在門口的檯子!之後就排隊落單比錢!此店每逢一號就會全單打八折!同埋3-6點會免費派鵝飯!當然我們唔會等三點派飯啦!到達後我就係咁剔!乜都想試!敏之推介既都有叫!如果你食慣香港既潮州鵝、唔好打算佢地既味道會一樣!佢地調味唔多!但能食出鮮鵝味道!佢地唔會點白醋食!所以香港人唔好搵醋點啊!門口有鵝湯任飲!自助式!仲有點鵝食既鵝醬!我們一行五人!瘋狂點菜!最後食左共$200港幣!天啊!在香港那裡找到??太感謝台灣的鵝...讓我們飽吃了一餐!
林又鮮味

高膽固醇都要吃

正

好入味

好入味

推薦美食: 鵝肉、鵝腸、鵝湯
內用候位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2019-04-01
此次消費: 每人約$40 (午餐)

類別 : 台灣菜火鍋店其他火鍋喝飲聊天

今次旅程第一餐就選擇這間火鍋、因為新開張同可以係openrice訂位!一行五人!去到要得十分鐘先入得!奇怪在其實裡面好多位!點解仲要等?之前都網上已經睇左菜單!預先點好菜!加上有護照出示增量優惠!當然不可錯過啦!仲要打卡送一樽菊花飲!正!所有食物都好!侍應不停加豆腐同鴨血!大家都吃到飽飽!價錢又化算!大家記得湯到達時先飲一碗!再吃火鍋啊!另外、差不多吃完會送桃沙冰!解一解熱啊!這裡白飯都是免費的!醋味調味汁都很配對!

一定先飲碗湯

吃到飽飽啊

吃到飽飽啊

內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2019-03-30
此次消費: 每人約$180 (下午茶)
用餐優惠: 其他

類別 : 日本菜燒肉店其他燒肉日式燒肉

今次台北之旅再去這一間燒烤!之前已經去過一次!覺得好抵食!今次學懂了!叫岩自己食又唔會太過飽既食物!上次叫左隻炸尤魚同蝦卷...食完已經飽哂!今次叫牛肉同海鮮!基本上所有野都好新鮮!係和牛比較超肥肥肥!仲肥過我!不過二百幾蚊既放題...怎會有高級和牛!一分錢 一分貨!但海鮮中既蠔同蝦都係超級推薦!蝦已脫殻!蠔細但鮮甜!但所謂美國帶子..我家都覺得係仿帶子!因為沒有一斯斯既肉質同粒粒好似倒模一樣大細!都係果句!一分錢 一分貨!係香港食依餐無$400都唔駛唸!
係咪好似倒模倒出黎呢?

係咪好似倒模倒出黎呢?

肥肥肥

肥肥肥

唔錯唔錯

唔錯唔錯

大推!一定要試!

大推!一定要試!

無殻又好新鮮

肥到呢⋯⋯

肥到呢⋯⋯

心太軟好讚

心太軟好讚

推薦美食: 蝦、百香果冬瓜、蠔
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-03-31
此次消費: 每人約$280 (晚餐)

類別 : 日本菜鐵板燒

我們從香港一行五人到這間鐵板燒吃我們台北之旅最後一餐!其實這幾天旅遊都吃到飽飽!到達後職員招待細心!準時十二點師傅就出來大顯身手啊!
當日每一道菜都有小驚喜!同我上網睇食評有出入!我家老友記都吃得好開心!個個都話點解最後一餐先黎食?應該黎食多一兩餐!以這個格價有龍蝦的鐵板燒、係香港無$1000港幣都唔駛唸!如果唸住到台北玩既香港朋友、一定要到此一遊!提提大家可以用Line訂位!但到達台北就快快去七仔用提款機入訂啊!likelikelike
我阿仔都黎埋

好出色既煎雞扒

好出色既煎雞扒

入口溶化

入口溶化

香港人叫「心太軟」我教懂了師傅啊!

香港人叫「心太軟」我教懂了師傅啊!

推薦美食: 龍蝦、雞扒
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-04-02
此次消費: 每人約$320 (午餐)