foodie.333
foodie.333  等級2

2019-12-24
類別 : 台灣菜火鍋店其他火鍋喝飲聊天

無老鍋
我都揀阻2間吃火鍋🤗🤗今日先介紹呢間'無老鍋',第二間就先賣個關子,呢間之前去到話要訂位,所以冇得食,今次我都係冇訂枱既😂好彩有得食,入到去都坐滿8-9成,唔知係咪太耐冇打過邊爐,瘋狂嗌阻勁多野😂食到反晒艇。

🔻湯底。。因為第一次所以嗌阻個鴛鴦鍋,佢得2款湯底嫁姐,簡單啲講即係一個辣一個唔辣(麵包豆腐白湯 & 無老鍋香鍋 ) , 有選擇困難症既朋友唔使諗咁多野😂😂佢另外有個叫做冰淇淋豆腐鍋嘅,其實就同白湯鍋一樣只係每人加多一粒冰淇淋豆腐😯😯粒野口感軟綿綿好特別,佢話係用花枝漿製品,不妨試下。

🔻肉類。。🔻A5日本和(NT$799)得3塊😱我覺得可以唔使嗌咁貴,因為香港d 涮涮鍋店嗌貴set 仲好食😛 🔻嚴選雪花牛肉(NT$298)不過不失,普普通通打邊爐食開既牛牛。

🔻海鮮類。。🔻蟹管肉 🔻蘭花蚌 🔻七星鱸魚 🔻台灣鯛魚片。。整體上都新鮮既,但鮮味不大,有d 普通,係蟹管肉可再叫。

🔻丸類。。🔻蛋餃 薄薄蛋皮包住豬肉餡咁,幾得意,不過好易散。🔻超司魚豆腐 呢個好食!一粒細細粒,但係勁多芝士😋😋
🔻蔬菜類。。🔻綜合菇 個底仲有秀珍菇,d 菇都好新鮮好大粒,食落入面有水份,唔錯。
🔺🔺總結係 我覺得個湯底跟既豆腐同鴨血比起我嗌既餸仲好食,不過服務同環境都好好,坐得好舒服,服務員都面帶笑容好好禮貌,係咁問使唔使加豆腐鴨血🤗🤗價錢我覺得係台灣食野唔使食咁貴,埋單都食阻$8xx 港紙/2個人,食過一次就ok lu😂
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍無老鍋 (西門町店)
100台灣台北市中正區中華路一段55號2F
💰零售價:人均~NT$1000

2019-12-24
類別 : 台灣菜四川菜火鍋店其他火鍋麻辣鍋

鼎王麻辣鍋
今日介紹埋第二間既火鍋店,就係"鼎王" ,其實同無老鍋係姐妹店,所以你會見到menu 上既野都幾熟口面,主要黎想試佢個麻辣鍋睇下有冇料到,經過無老鍋果日嗌得太多野既教訓,今次嗌少好多,主打都係肉肉🤗🤗

🔻湯底。。 麻辣鍋,佢話可以試阻小辣先,唔夠可以再加辣,佢係屬於一開始冇乜野,愈滾d 味會愈出果種,如果食開辣既朋友一黎可以叫中辣都ok😝😝

🔻上選牛小排(NT$780)
牛味幾重既,食落有咬口,但唔un 既,份量都ok

🔻特級牛肉(NT298)
都係貪佢唔使Hkd100 有碟牛食下😂😂而且質素又唔差

🔻伊比利豬嫩肩胛(NT$660)
我好少打邊爐會叫,不過比佢幅圖吸引左阻😂😂食落我覺得唔輸比牛,真係幾嫩,不過唔係入口即化果種,唔好諗多阻,都係唔un 既姐,點落特製豉油酸酸地,好夾😋😋

🔻黃金蟹滑(NT$149)
蟹滑係出面好少見,嗌阻碟黎試,不過係失望既,食唔出有蟹味,而且唔夠彈牙,我食阻一粒就唔想食lu
🔺🔺總結係 我覺得呢間既豆腐冇咁好食,佢同無老鍋用既豆腐唔同,無老鍋d 豆腐好食好多,鴨血就大家都差唔多,都係好滑,比我揀再食多次既話,我會揀無老鍋,好似食得開心d 😛😛
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍鼎王麻辣鍋 (西門町店)
108台灣台北市萬華區中華路一段152號2樓
💰零售價:人均~NT$1000

2019-12-22
類別 : 四川菜雲南菜中式麵點

蜀留香
被騙了被騙了😭😭😭😭😭😭😭😭今次黎到行天宮站本身係想食吐司&蛋餅,但係賣晒,即係google 下呢頭仲有咩好食,見到呢間都有好多bloger 推介,我地又中意食辣野,所以就gogogo la🙃

🔻重慶麻辣小麵 (NT$80)
通常第一次食都會叫小辣試下先,廢事辣到pk 成碗都食唔到,黎到係唔辣同埋好淡味,個麵就好普通冇乜特別。。。

🔻肥腸酸辣米線 (NT$95)
肥豬ok 唔腥唔臭有咬口,米線偏硬唔知係咪未煮熟,個湯底同樣地好啖口,食阻幾啖就唔想再食。。。

🔻紅油抄手 (NT$80)
個皮好厚,個餡有d 肉有d 蔥咁,唔辣既係有d 紅油,唔好食。

🔻口水雞 (NT$130)
雞件鞋鞋地,雪阻好耐咁,都係唔辣,
🔺🔺總結係 因為小店關係,地方好細環境好迫,要同其他人痴到好埋咁坐,都多人食既,因為得一個煮野一個樓面,所以等野食都等阻半個中,☹️☹️我覺得浪費阻我個肚d 位。。。
📍蜀留香
10491台灣台北市中山區民權東路二段92巷1弄6号號
💰零售價:人均NT$100-150

2019-12-21
類別 : 東北菜中式麵點

老虎醬 溫州大餛飩
起身好肚餓,係酒店附近搵野食,見到入面都坐滿7-8成,又剩張2人枱可以坐得舒舒服就入阻去食,環境同香港既茶就同麵店差唔多,當然係冇香港咁迫啦,之後果幾日行到邊都見到溫州大餛飩😂不過係唔同字號,全程講得最多既字就係呢個舖名

🔻鮮肉大餛飩湯 (NT$65)
我有預感我食晒d 餛飩已經會飽,所以冇嗌麵,結果係真既,一碗有成6-7粒餛飩,食晒都已經好飽肚,d餛飩真係超大粒,雲吞皮好薄好滑,d 肉好鮮甜多汁,湯底都唔錯,清清地都好味😋

🔻蝦肉大餛飩麵 (NT$85)
痴線,又係勁大粒,每粒入面都有3-4隻蝦仔😱😱麵就冇乜特別,都係主打推薦餛飩多d
🔻小菜 NT$25
小菜要出去自己拎既,想食咩就拎咩,我拎阻碟醃蘿蔔,冇乜特別既,純粹開下胃😂
🔺🔺總結係 冇做功課底下遇到呢間餛飩店都幾喜出望外,成日想再食多次,奈何台灣太多好野食😂😂
📍老虎醬 溫州大餛飩
100台灣台北市中正區漢口街一段27號
💰零售價:鮮肉大餛飩湯 NT$65 , 蝦肉大餛飩麵 NT$85 , 各式小菜 NT$25

2019-12-20
類別 : 台灣菜牛肉麵中式麵點喝飲聊天

劉山東牛肉麵
同樣地出名既呢間,因為近我地住既酒店,所以就近黎食下,岩岩開舖已經有人排隊,我見前面都唔算多人,又跟住排,但去到食緊既時候就勁長龍😗😗

🔻紅燒牛肉麵 (NT$150)
湯底好重牛牛味又唔過咸,我覺得岩岩好,麵條係好似上海粗麵咁,好彈牙好有咬口😍我好中意,當然唔少得牛牛,望落去好似好un 咁,咬落去都唔係用力就咬開阻,淋得黎都有少少咬口既,唔覺唔覺就食晒碗麵,湯都飲埋,勁滿足!

🔻清燉牛肉麵 (NT$150)
湯底較紅燒既清,飲落好舒服好似住家湯咁,麵條牛肉同樣地出色,睇返個人口味啦,我2碗都好中意🥰🥰

🔻炸排骨 (NT$80)
我見佢寫住賣完就冇,所以唔執輸又嗌一份,真係即叫即炸既,黎到熱辣辣,不過好多油係隻碟到,冇索乾d 油就出,同埋口感同味道都冇乜特別,呢個我就唔建議啦。
🔺🔺總結係 永x 同呢間比較,我會推介呢間,地址比較方便,價錢又平,碗麵又好食d ,🥳🥳但唔好介意環境方面唔算太乾淨
📍劉山東牛肉麵
100台灣台北市中正區開封街一段14巷2號
💰零售價:清燉牛肉麵NT$150 , 紅燒牛肉麵 NT$150 , 炸排骨NT$80