2023-06-14
嚟到台北嘅第一餐一定係食牛肉麵!起市政府站附近save咗呢間榮獲台北市牛肉麵節冠軍嘅店,應該有啲實力除咗牛肉麵仲有餃子🥟餃子至少要五隻起▶️ 半筋半肉麵 (NT $250)見佢寫住限量好似好珍貴咁,又有牛筋又有牛肉,一次滿足我兩個願望✨超大嚿牛肉同超長嘅牛筋!🐂牛肉唔係牛𦟌,咬落鬆化一絲絲肉,唔使用牙咬都咬到,附帶少許肥膏,好食牛筋比較結實啲,咬落好似啫喱🤩滿滿嘅骨膠原,有啲似食緊硬身嘅花膠麵係幼身嘅刀削麵,非常煙韌有咬口,浸起湯耐咗都唔淋,好啱我口味~湯底有紅蘿蔔、白蘿蔔、蕃茄,味道鹹中帶少少甜同藥膳味,明顯係熬出嚟而非味精湯,偏油少少但好味就OK!另外仲可以免費加酸菜,我自己覺得夠味所以冇落-呢個牛肉麵冇令我失望🫶🏻雖然台灣周街都係牛肉麵,好食嘅唔少,但另一方面要中伏都好容易🙈好彩呢間好食!佢哋仲選用天然食材,唔加味精、香精、牛骨粉👍🏻老闆娘服務態度好,見佢好用心落力環境一般,位置唔起眼,店舖有兩層但因為去嘅時候就快收舖 (收9:30pm),所以上面清潔緊起入邊食咗半個鐘,不斷有人入嚟幫襯或買外賣🥡價錢唔算平,都要成hkd $60 一個麵,但係值得,細size份量夠足,食完再食多個甜
除咗牛肉麵仲有餃子🥟餃子至少要五隻起
▶️ 半筋半肉麵 (NT $250)
超大嚿牛肉同超長嘅牛筋!
另外仲可以免費加酸菜,我自己覺得夠味所以冇落
呢個牛肉麵冇令我失望🫶🏻
佢哋仲選用天然食材,唔加味精、香精、牛骨粉👍🏻
老闆娘服務態度好,見佢好用心落力
起入邊食咗半個鐘,不斷有人入嚟幫襯或買外賣🥡
價錢唔算平,都要成hkd $60 一個麵,但係值得,細size份量夠足,食完再食多個甜品飽晒🤰🏻