2018-01-29 804 瀏覽
大約三年前,睇完一個電視節目介紹之後,兩年前去台灣試過第一次之後,橘色涮涮鍋就成了我們倆去台北嘅必去景點。網上暫時未能夠提供訂位服務,要直接打電話去預約才可成功訂位!好好彩我地訂到8:45,只要食得到晚一點都唔緊要。因為二館有位,所以邀請我地行過一個街口去二館用餐,不用兩分鐘就到。去到二館比一館環境更好,更寬闊,我地兩人可以坐房,兩人有一張4人大圓枱,比起一館枱同枱中間用簾子分隔更有私人空間,不被干擾。提供了2款基本沾醬,一款係日本醬油加蘿蔔蓉同葱花,一款係自家製的胡麻醬。因為我地係牛嘅愛好者,點了兩份牛嘅套餐: 澳洲和牛,美頂級牛小排。前菜有3款供選擇: 和風蕃茄/和風蘆筍豆腐/和風生菜沙拉。 我地選了後二。和風蘆筍豆腐: 豆腐配上酸酸甜甜嘅醬油,仲有蟹肉,南瓜蓉同蘆筍片,十分令人開胃。和風生菜沙拉: 新鮮爽脆蔬菜淋上帶點嗆鼻嘅washabi胡麻醬,配有腰果,特別醒胃。不得不讚,沙律上嘅北海道粟米,非常清甜可口。火鍋係用銅鍋上,煮著高麗菜清湯。店員好貼心會係上前菜時開始煮蔬菜爐,待你食完前菜就可以立即享用。蔬菜爐嘅份量好多,有高麗菜,白菇,金菇,鮮冬菇,南瓜,芋絲,蕃茄,豆腐,北海道

好好彩我地訂到8:45,只要食得到晚一點都唔緊要。

蔬菜爐嘅份量好多,有高麗菜,白菇,金菇,鮮冬菇,南瓜,芋絲,蕃茄,豆腐,北海道粟米,苣菜,大葱,仲有魚板,芝士竹輪同蟹肉丸。超級超級豐富!!十分欣賞店員把所有材料好整齊甘舖排入鍋煮。大愛北海道粟米,那份清甜係特別不同。

食左大約四份一左右,兩位主角終於出場!
牛小排有6件左右,油脂分佈均勻,整齊地排列係碟上面。

澳洲和牛擺盤有如一碟藝術品,雪花分佈當然比牛小排更勝一籌,有5片,但每一片都切得非常大片。

兩款都係下鍋涮幾秒就可以食,入口即溶,非常美味,整個口都係濃郁嘅牛味,好幸福。和牛不僅係和牛,略比小牛比更勝一籌。

吃得七七八八嘅時候,另一個重頭戲準備出場!就係把一整晚嘅精華火鍋湯煮食粥。

店員首先會把湯內嘅食物撈乾淨,大火煮一陣個湯到更濃郁左之後,會讓我地先試一試個湯會唔會太淡味或太咸味,無問題就會倒入白飯,大火煮大約20分鐘左右,慢慢收汁,令每一粒飯都吸收曬嘅精華,之後再加入雞蛋,紫菜絲同葱花,煮成了一鍋食到停唔到嘅粥。

呢個粥好味道到不得了,好神奇唔洗加任何調味料,已經好夠味。原本已經幾飽,但都停唔到口食左兩碗有多。提供左三款送粥嘅漬物加落去食,但我個人認為冇甘嘅必要已經係完美。

仲有生果同甜品。
生果有3件,芭樂,菠蘿同提子,好新鮮好甜。

甜品亦同前菜一樣有三款選擇,有杏仁豆腐,焦糖布丁,紅豆湯丸。我地選擇了頭兩款。

杏仁豆腐: 唔會好甜,好香嘅杏仁味,煙煙un un嘅質地,有少少似麻糬質感,好好味呀,連平常唔食杏仁嘅老公都讚。
焦糖布丁: 入口香滑軟嫩,中規中矩。

不得不讚,店員服務非常貼心!餐前餐後都提供熱毛巾抹手,不停為客人烹調食物。

高質素嘅火鍋,下一次再嚟台灣我都會再一定嚟食。或者下次會試下蟹。
2018-01-26