2018-06-20 574 瀏覽
台灣麻辣火鍋店我只聽諣寧記,因為多年前係電視聽過好多明星介紹過,但美女純維話已不及當年喇,黎太和殿更好,大力推介。望望個 menu 食物選擇都唔少,滿意既。環境古色古香,嬸嬸哥哥熱情有禮,舒服的服務。麻辣清湯鴛鴦鍋,中辣試試先。淺嚐麻辣湯,中辣甜美不太辣,香料豐富芬芳,要侍應幫忙加加辣啊。清湯底都係用些大白菜即紹菜、豆皮即鮮腐竹、硬豆腐煲成,清甜可口。現在已將麻辣湯加到大辣,血紅色既湯,唔好比佢呃到,其實不太辣,跟香港比辣度還差很遠,但係味道好香、好豐富,用多種香料炒成。仲有豬紅同豆腐係任食架,要食幾多有幾多。豬紅好好味,嫰滑多汁又入味,食左好多舊,越食越想食。硬豆腐不太喜歡,個人鍾意滑豆腐。特級肥牛,牛味特濃,味道微甜,脂肪比例較多,不夠緊緻,不夠平均分佈,口感較實淨,有趙口嗰種。霜降牛肉,賣相幾好,有一點點雪花,雖然脂肪紋不夠多不平均,如果口感要滑溜,雪花必須又多又密又平均。此牛既口感已比特級牛滑,味道相約,只帶微甜。魚片,真係唔知咩魚,同香港所謂既魚片好唔同,香港會用大條既鯇魚切片。睇個樣係魚仔,烚完啲魚肉唔會散,口感有點鞋而實淨,味道似雜魚,魚味濃。海蝦,急凍冰鮮,係香港食慣游

海蝦,急凍冰鮮,係香港食慣游水活蝦,有點唔習慣。烚好試試,味道還可以,算鮮甜,蝦肉都夠爽口,比想像中好。當然最好味紿終係鮮活游水蝦啦。

帶子,急凍冰鮮,仲要入晒雪。係香港打邊爐全部都會用活海鮮,所以感覺點都有點怪。烚熟試一試,帶子味濃,都幾好,口感都夠嫰滑,當然比起活帶子還差好遠。

竹笙,爽脆滑溜,索汁能手,要清湯就清湯,要麻辣就麻辣,正。金菇,都係食開既味道啦,爽甜無咩特別。
麻辣清湯鴛鴦鍋
豬紅