2023-08-16
每次去親台北都必食嘅燒肉店-胡同燒肉,今次揀咗5號店-醐同,佢每一間分店個「胡」字都係唔同架。
除咗「胡同」1號店之外,2號店係「古月同」、3號店係「壺同」、4號店係「衚同」,而我哋今次就係食5號店「醐同」,雞全部都係雞、全部都係雞、全部都係雞咁🤣🤣胡同係有服務員過嚟幫你燒肉嘅,不過,有時略嫌佢哋燒得太快😂,好似比較難享受一餐晚餐,要趕住食咁。差唔多燒完一樣食物,佢就會換一個新嘅網👍。胡同係用炭火燒肉,可能因為咁,所以燒出嚟嘅肉特別香,另外一個原因,當然係佢嘅肉都比較新鮮,所以特別好食啦!今次叫咗幾款肉類同一個刺身,不過唔記得影Menu,所以唔記得幾錢。❤️蟹膏生干貝(刺身)呢個真係冇得輸,新鮮又鮮甜,食幾粒都唔夠喉。❤️達拉斯呢個係美國去骨牛小排,油脂分布好平均,好香牛味,又juice,好多人叫架!❤️ 霜降松阪豬即係落咗鹽嘅豬頸肉🤣,爽口而不膩,味道剛剛好,正!❤️牛舌(薄)薄薄一片牛舌上面有啲蔥、洋蔥,店員將牛舌燒得啱啱熟,唔會韌,好食。❤️厚切牛舌厚牛舌係超級好食,好香牛味,食落爽口,如果冇咁貴,我會係咁叫🤣。❤️椒鹽牛五花脂肪分布均勻,唔會好油,肉質軟嫩,yummy!❤️辮子肉睇落似用肥牛
❤️蟹膏生干貝(刺身)
呢個真係冇得輸,新鮮又鮮甜,食幾粒都唔夠喉。
❤️達拉斯
❤️ 霜降松阪豬
即係落咗鹽嘅豬頸肉🤣,爽口而不膩,味道剛剛好,正!
❤️牛舌(薄)
❤️厚切牛舌
❤️椒鹽牛五花
脂肪分布均勻,唔會好油,肉質軟嫩,yummy!
❤️辮子肉
睇落似用肥牛卷成辮子狀,味道正常。
💛厚切鮭魚
不是太肥美,味道還好。
服務🤵🏻
店員有禮,會經常睇吓啲肉嘅狀況,不過,佢哋太勤力,燒得太快😂,比較難享受一餐豐富嘅晚飯,不過整體質素都好。
環境🌉
環境舒適,抽風系統好,無乜油煙,坐得舒服。