2016-07-07 400 views
媽咪四姊妹最鍾意食海鮮,當中尤其愛食蟹 。佢地家中有位小表妹因工作關係經常往返台北,雖然今次未能夾啱時間相約一聚,不過深知表姐們o既飲食喜好,故亦特意推薦一試以其「處女蟳」(螃蟹o既一種)聞名o既「台南三哥海鮮」 。位於中山區o既「台南三哥海鮮」為地舖,面積唔算好大,一眼望哂。廳內o既散座全為大小圓枱,街坊格局,家庭式作業,氣氛融洽,輕鬆自然。店子最入位置有個半開放式廚房,食客可以睇住師傅炒煮菜式,透明度極高。由於餐店並無印製餐牌,言語唔多通的話,點餸就要靠用手指指出玻璃雪櫃及廚房陳列出o既海鮮食材,幸好姨姨哥哥們都極之友善客套,大家溝通上都冇乜大問題 。點好菜,六人就決定啤一啤佢,姨姨見狀,更隨即呈上三款小食俾我地送酒添。XO仔因敏感問題冇食到花生;麻醬青瓜香脆爽甜;不過最 都係碟自家醃製蜆仔,濃味得黎又不失鮮甜,冇得頂呀! 炒蛤仔(NT 350/中):小肥啲普通話實在太過普通,要菜式上枱時先知「蛤仔」其實即係蜆。第一道炒蛤仔少辣惹味,嫩滑無比,團友們無一不讚,實屬必吃推介也 ! 五味軟絲(NT 450/中):細佬見識少,當真從未聽過「軟絲」依味海產 。軟絲形似魷魚,
媽咪四姊妹最鍾意食海鮮,當中尤其愛食蟹
都係碟自家醃製蜆仔,濃味得黎又不失鮮甜,冇得頂呀!
炒蛤仔(NT 350/中):小肥啲普通話實在太過普通,要菜式上枱時先知「蛤仔」其實即係。第一道炒蛤仔少辣惹味,嫩滑無比,團友們無一不讚,實屬必吃推介也
炒蛤仔
軟絲形似魷魚,上網查証過先知兩者只可算為遠親關係。凍食o既軟絲爽厚脆滑,口感跟魷魚極其相似,個人覺得不需點上醬汁已夠鮮味。
五味軟絲
白鯧米粉(NT 1000/大):湯米粉原煲連火爐上,夠哂滾熱辣。米粉軟腍入味,魚湯內含芋頭及炸過o既白鯧魚件,濃甜暖胃,不過除非唔點其他小菜,唔係要六個人食哂一大鍋確有難度。
白鯧米粉
鹹菜魚肚(NT 350/中):魚肚肥滑爽脆,無奈XO仔怕咸又怕酸,以鹹菜炒製只可以話唔係自己杯茶囉
鹹菜魚肚
清炒八蓮菜(NT 200/中):女士們要食青菜,肥哥哥就介紹我地食時令o既八蓮菜。幼幼o既八蓮菜不但外表翠綠,簡單清炒已夠清脆清甜
清炒八蓮菜
蒜泥蚵仔(NT 400/中):單憑靚相可見菜式光滑亮澤,咬落更覺蚵仔鮮甜肥美,蒜香濃而不俗,效果猶如畫龍點睛
,實在非筆墨能形容般美味可口,大家千祈咪走寶!
蒜泥蚵仔
處女蟳(NT 900/隻):壓軸上枱o既主角處女蟳外觀震撼非常!
處女蟳
蟹隻橙黃色o既外殼已夠吸睛,殼下鮮黃色o既蟹膏豐厚濃潤,蟹肉幼嫩香甜,果然有姿勢、有實際
處女蟳
多得表姨咁識食,六人今次短遊台北都有緣遇上「台南三哥海鮮」,品嚐到一頓地道o既海鮮大餐。小店選材鮮美,師傅廚藝了得,價廉物美,有心食肆絕對值得支持!
2015-11-20
$865 (Lunch)
炒蛤仔
五味軟絲