2018-10-26 119 瀏覽
來到台灣點可以唔食牛肉麵呢?! 所以就揀左呢間係當地彼有名氣的春水堂。餐廳除左提供麵食外,仲有小食、湯、飯、定食套餐等,當然仲有餐廳出名既飲品啦。我地一行八人,每人點左個正餐,外加幾個小食。小食點左雞翼、招牌豆干、手工水晶餃招牌豆干 $75微熱既豆干上枱果陣散發出陣陣既九層塔等香料味,其辣度對我黎講可以接受,令食物更香更惹味。手工水晶餃 $70呢款水晶餃口感特別,外皮似港式蝦餃皮咁半透明,但比蝦餃皮更Q更彈牙,入面係普通豬肉餡。半筋半肉蕃茄牛肉麵 $200最岩D同時想食牛筋同牛肉既人,牛件夠肥,炆得都夠淋;麵條係彈牙既刀削麵,正正係我中意既類型;可惜餐廳唔好既地方,係每碗牛筋肉既份量都唔一樣,我地全枱有4人點左呢個麵,但有一兩碗只得共三至四件牛部位,其他有六至七件,有人歡喜有人愁,真係好睇運氣。宇治抺茶麥芽拿鐵 $180抺茶味香濃,甜度適中,入口仲有少許茶甘味;上面既麥芽脆脆增加左脆口感,更令杯野有得飲又有得食整體牛肉麵唔算差,但我覺得無台北既好味🤔。

招牌豆干 $75

手工水晶餃 $70

半筋半肉蕃茄牛肉麵 $200

最岩D同時想食牛筋同牛肉既人,牛件夠肥,炆得都夠淋;

麵條係彈牙既刀削麵,正正係我中意既類型;

宇治抺茶麥芽拿鐵 $180

整體牛肉麵唔算差,但我覺得無台北既好味🤔。
2018-10-13