喺台灣都興起黑糖珍珠鮮奶,好多茶飲店都跟風推出黑糖飲料,大熱嘅老虎堂啦、福芳號等一樣供應,原本我就想良辰吉時嘅,可惜依照店家營業時間去到,結果沒開。離開一中街前,見到呢間門面亮眼又文青嘅輕時代飲品製造所,裝潢以黃色為主,鋪面唔大 門外有文青單車、乾燥花擺設,可借用影相。餐牌選擇唔多,只有10款飲品,紅綠青茶、鮮奶類、果茶、果醋等,茶底標榜用天仁茗茶系列,鮮奶係小農牧場直送,黑糖珍珠由店家手工炒製,定價NT20-45,「一件很美很小的事」呢啲字句都挺吸引目光,由裝潢到用料都想表達,佢地係好用心嘅小店。價位親民,即使飲品一般般都無傷大雅,至少性價比唔會太低黑糖珍珠鮮奶 NT35第一次見到呢個價錢嘅黑糖珍奶,一般價位大概喺NT50,所以真係幾平。同大部分茶飲店一樣,固定甜度,賣相都幾靚,珍珠暖暖地。老實講好多黑糖珍奶味道都差無幾,我主要係睇邊間冇咁甜,哈哈。除左黑糖珍珠都加左黑糖蜜,飲用前搖勻,飲落有明顯黑糖味道,鮮奶順滑,但奶香一般 。黑糖味太強烈,甜度十分高,能夠糖度減半會好多。珍珠粒粒都充滿黑糖味,正常大小,但我覺得喺台灣嘅珍珠偏腍身,可能就係大家稱之為Q彈,我比較喜歡煙韌嘅口感。飲到

黑糖珍珠鮮奶 NT35

黑糖味太強烈,甜度十分高,能夠糖度減半會好多。
黑糖珍珠鮮奶

飲到最尾實在太甜,不能繼續,主要就係價錢相宜,不用排隊。

2017-12-20
下午茶