2017-02-05 72 瀏覽
同事由台灣返來,帶了呢間手信比我哋!聽說呢間餅店在台灣幾出名!我當然唔放過樣樣都試!鳳梨酥:包裝簡單,金色紙盒設計古式女仕圖案,每個鳳梨酥仲有獨立紙盒!餅身酥脆,烘得金黃色,幾香牛油味!餡料淺黃色比較滑身,無見到菠蘿肉絲,只係菠蘿味唔突出,味道甜膩!一般!太陽餅:花花油畫紙盒幾娘,每個太陽餅有透明獨立包裝,餅身奶白色,酥皮味幾香奶油味,餅身酥皮一片片,餡唔多味道甜膩!台灣手信都係呢類食品,無乜驚喜
台灣手信都係呢類食品,無乜驚喜

2017-02-03
外帶
下午茶
已有百年歷史的李儀餅店, 已經引來不少遊客買手信, 由李鵠餅店的如創人李源祥兒子銘和開設, 在九份;李儀餅店;都是好出名, 後來我更是買了盒鳳梨酥+鳳黃酥(各5粒), 一盒是TWD$275, 個盒都好有畫上古代女子拎起鳳梨酥的圖像, 內裡的一粒粒的鳳梨酥+鳳黃酥每粒都有一個個小盒子裝住,包裝都好古典的味道, 鳳黃酥都是第一次食,與鳳梨酥的味道差不多, 多了蛋黃的口感, 個蛋黃都好靚呈金黃色, 帶有少許鹹香味道, 都好特別,講番主角鳳梨酥個size都是較坊間大粒, 不會太甜, 好清香的鳳梨味,個皮都好酥香, 入口酥而不膩,果餡料與酥皮的份量都剛好,不過嫌不夠牛油香味,喜歡淡口味就會喜歡