今次食既小吃就係【彰化經典小吃】,門口係金漆招版 - 北門口肉圓 呢到店面都較為古舊,但呢間肉圓獲得彰化政府,頒發證書認同,證明有幾經典。 仲有小齊介紹最好食的肉圓,係咪咁得,即刻試下先! 當地朋友介紹呢間店已經有好耐歷史, 朋友就話呢到既肉圓不同,外面的肉圓皮就 QQ,呢到既就會酥酥,因為個皮用油炸過,ms.C都係第一次食肉圓。 ****************************** 呢到叫既肉圓有大、小顆,價錢不同之外,大小顆的餡料會有不同, 呢碗就係肉圓(大),有D醬汁浸住。 基本的餡料有肉碎、香菇、蛋,大顆就多了干貝,其實食落酥酥的皮加上肉碎,口感有d似香港的咸水角,不過呢個就濕食。 ****************************** P.S 大家要去試呢間 【彰化經典小吃】,就唔好咁晚去,因為係售完即止,買完係收檔,我地好好彩係最後一批,坐底叫完就賣晒收檔,去搵食既「搵食兵」預早時間去了。 ******************************

仲有小齊介紹最好食的肉圓,係咪咁得,即刻試下先!

呢碗就係肉圓(大),有D醬汁浸住。

CP值
2017-03-15