panfloson
panfloson  等級2

2019-06-23
類別 : 台灣菜小吃攤販冰品台式小吃

前見到笑波子係北海道小樽食左一個超高大的多層口味軟雪糕,令到我都好想食,但係未食到前就係今次的台灣之旅有機會食到了。因為天氣都比較熱,去淡水行街雖然有足夠的水,但係見到個個都買雪糕食,的確令人都好想食來消暑的,行過見到這一間巨無霸雪糕好多人排隊買,相信應該好多人都係這個心態吧。

排隊的人主要買雲哩嗱加朱古力味,但我比較鍾意食綠茶味,始終令我想食大大杯超就雪糕的係笑波子嘛,綠茶比較似日本,同埋我都鍾意食綠茶,所以我就揀左綠茶配香芋口味,雪糕店有大和細兩款選擇,大的size保守估計約有15圈大右,而小的就大約7-8圈,兩者相差NT10,食什麼size可自由選擇,我亦都只是揀了細size。

先講講綠茶味,綠茶味都非常濃郁,有香芋味都重芋頭味,而且不會超甜,雪糕的質感係比較像奶冰的,都ok好味,但價得一提,雪糕在炎夏比較易溶,打卡拍照後已經有少少溶化了,要注意食的時機和自備紙巾。

總括而言,我覺得雪糕味道不錯,不算過甜,而且亦都非常適合打卡用。

2019-06-21
類別 : 複合式餐飲

因為航班原因,check out飯店後,還有數多小時才上機,所以便到台北車站地下街逛逛打發時間吧,由捷運站行去地下街尾就有好多不同的餐廳,由於未食午飯,見到豪品的價錢不太貴,而且老闆娘熱情的招徠,所以就揀左豪品來食。

佢平均每款食物大約是NT100-150左右,但都有一些NT60左右的担担麵,而且店內有免費飲品和湯水提供任飲。我們最後揀左一個紅燒牛肉麵和一個台南担仔麵,我覺得紅燒牛肉麵就比較一般,無預期咁好食,湯底不算太濃味,但牛肉都入味的。

而台南担仔麵比較似一碗牛丸麵,不過材料都比較少,始終可能只係NT59,不可能要求太多,加上台北地下街都可以話係熱門的旅遊點,所以食物相對一定無其他地方咁抵食。

2019-10-14
類別 : 手搖杯店

因為差不多要走了,由於不太捨得台灣的原因,晚上便到西門町附近胡亂逛街,而且的確覺得今次到台灣飲的水果茶不多,所以在無心插柳的情況下,行行下去到一間梅子兔的台式飲品店舖,見到佢有一杯百香果珍珠QQ青茶,只係售NT45,而且係Top15的其中一款,因為我最鍾意就水果茶就係因為佢有百香果的香味,所以我便揀了一杯百香果珍珠不加糖。

雖然這杯百香果茶賣NT45,但材料絕不馬虎,有後多珍珠和椰果,而且百香果汁亦不少,所以就算不加糖也有足夠的果甜味。

梅子兔最正的就是他的珍珠很彈牙,台灣人稱好QQ,但係珍珠本身不甜,很適合我這些低糖生活的人。

推介⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-10-03
類別 : 台灣菜小吃攤販夜市台式小吃

好幾次去台北都無去過士林夜市,因為時間未必太充裕,所以未必次次去到。今次又再一次光臨士林夜市,係行行下的途中,去到一檔食麵線的小店,很多人買,甚至很多人坐在廟前的梯級食,所以便去望一望。

見到他的麵線都幾吸引,而且價錢很合理,小的只售NT25,大的NT40,所以我地買左一個大的綜合麵線。在排隊期間先見到,原來係米芝蓮車呔人推薦的,難怪會咁多人排隊。

這碗麵線絕對沒有因為多人買而偷工減料,同樣很足料,啖啖麵線,而且大腸定花枝一樣數量不少,味道的鹹淡度適中,質感有少少像碗仔翅,的確不錯。

推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-10-03
類別 : 台灣菜

鼎到底一口煎餃是位於在士林廟口麵線旁,就是排麵線個時見到別人令住大大碗煎餃,覺得NT50便有10粒煎餃,而且大大粒,絕對不是香港的那些迷你餃,份量絕不遜色。

每一粒煎餃有太約兩截手指的長度,咬入去時,個皮的厚度適中,不會太厚比人有食粉團的感覺,而且餃內充滿肉汁,一咬即流出,非常好味,佢的味道比較似小籠包,只不過是煎版的小籠包,我個人甚至認為,佢比起小籠包好味,而且算是經濟實惠。

推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️