Handsome XO
Handsome XO  等級3

2016-07-13
類別 : 四川菜火鍋店其他火鍋麻辣鍋

記得堂細佬遷往台北工作後,首次回港時即與家人分享其新增o既台灣飲食日誌相薄,當時XO仔已深深被「寬巷子」如藝術品般美艷o既菜式有所迷倒 smileheart ,故今次訪台之行一早已鎖定餐廳為必到之點。
杏香野菊(NT 450)

杏香野菊(NT 450)

喺香港出發前訂座,已知悉火鍋店週五晚市分兩輪,為怕遲食會試唔到每天限量特製之食品,團長就決定傍晚六點半食頭輪。步入「寬巷子」,即由吉祥物金鍋子代表歡迎,可愛趣緻又貼題。店子o既牆身及地面都以木板及磚塊所砌成,配上雕塑品作裝飾,感覺極之清爽典雅。散座全以屏風分隔,而且唔會排得密麻麻,每條巷子寬廣得黎好夠私人空間,氣派十足。前往洗手間必先行經秘道及廚房,透過長形窗口可清晰望到年輕o既師傅仔忙碌地準備食物,見到佢地個個帶哂手套同帽咁衛生,未食已先打下強心針。 music music
寬巷子室內間隔及金鍋子吉祥物

寬巷子室內間隔及金鍋子吉祥物

可能我地生面口,普通話發音又唔係咁準,友善有禮o既服務生自動上前解釋收費制度:基本湯底大人NT 190/位、小童單價以高度決定、酌水NT 190/位、另加一清潔費、開瓶費NT 600/樽;此外,最低消費NT 2000/枱,用餐限時兩個鐘。六口子應推介點咗多道特式人氣菜餚。餸菜上枱時,哥哥姐姐仔都會詳盡講解滾煮須注意事項,建議烹煮時間及方法,其中幾味仲有專人代煮,眾人都覺得服務稱心滿意。
寬巷子彩圖餐牌

寬巷子彩圖餐牌

chopstick 白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人):奶白色o既湯底以烏雞人參所燉製,毫不油膩,香甜濃郁,內含紅棗同幼滑o既鴨紅,滋補養顏 balloon ,姨媽們無一不讚。
白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人;小童單價以高度決定)

白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人;小童單價以高度決定)

chopstick 玫瑰松板(NT 1,280):雖則從餐牌上已得知松板豬頸肉會拼出玫瑰花形,不過當實物出場,碟上活現著一盆完整o既粉紅色松板玫瑰 excited ,視覺上o既震撼感可以話係有增無減,幸好大家嘩聲四起之際,亦不忘要讓相機食先 tongue

玫瑰松板(NT 1,280)

花盆由一個承載著蛋白漿o既洋蔥殼所組成,經哥哥仔示範方才明白艷麗o既玫瑰松板應先淋上蛋白漿,再成朵放入鍋中慢慢滾熟,等待花瓣散開變白,即可食用。松板豬頸肉不但儀態萬千,質感更加係軟中帶爽,香滑非常 cry

玫瑰松板(NT 1,280)

chopstick 菠菠糖(NT 380):菠菠糖以修長o既樹枝插住,旁邊有靚花相伴,樸素o既外型頓變成一幅立體畫o既骨幹,實在巧妙 star菠菠糖其實係以薄嫩o既菠菜包捲豆皮芝麻,連樹枝放入鍋中可方便煮熟後攞出。菠菜芝麻卷鮮香脆嫩,食完條脷都唔會嚡口,好有驚喜。
菠菠糖(NT 380)

菠菠糖(NT 380)

chopstick 墨條牛軋糖(NT 390):黑身白點o既墨魚條夾入咗雞軟骨碎粒,咬落煙韌中帶著卜卜脆,可謂軟硬兼備,平凡o既軀殼下暗藏著玄機。
墨條牛軋糖(NT 390)

墨條牛軋糖(NT 390)

chopstick 美國特級牛小排(NT 980):牛肉薄片猶如餐牌上o既彩圖般鮮艷,其雲石雪花紋理已盡顯特級靚牛如何肥瘦均勻,溶於口中更覺牛肉香軟無比,被封為「人間極品king 確無誇張。
美國特級牛小排(NT 980)

美國特級牛小排(NT 980)

chopstick 金線松茸(NT 190):師傅選用上等o既鱈魚金線魚縫製出松茸件,並叮囑服務生轉告煲煮時間不能超過漏斗計時器o既三分鐘。松茸清香鬆爽,鮮味慢慢滲出,果真清麗脫俗。
金線松茸(NT 190)

金線松茸(NT 190)

chopstick 鮮肉抄手(NT 180):鮮肉抄手皮薄軟滑,鮮肉餡心亦幼嫩可口。
鮮肉抄手(NT 180)

鮮肉抄手(NT 180)

chopstick 花園錦簇(NT 780):同成班美女廚神用膳絕對唔少得蔬菜依一環,打邊爐時o既份量唔知點解仲要比平時多,故點菜時亦揀選咗最豐盛o既花園錦簇。採用插花技藝造出o既蔬菜拼盤色澤翠綠鮮美,真係唔忍心食佢落肚。正當大家都未諗到方法去拆解園田花品時,哥哥仔就好似變魔術咁,將花瓶內o既蔬菜轉移至火鍋中,並砌出另一幅蔬菜圖,精彩得令人拍案叫絕 heart !美輪美奐o既菜品新鮮爽甜,外、內在美齊備,實在天衣無縫。
花園錦簇(NT 780)

花園錦簇(NT 780)

寬巷子」雖貴為火鍋專門店,但環境格調高雅衛生,真係可以同酒店或星級食肆媲美。餐店將高級o既魚鮮食材與美學藝術融合,獨創出一系列o既立體美食藝術品,展品不但美觀美味,食用途中更可欣賞到精妙o既烹飪表演,平均每人新台幣千五蚊左右,食到肚滿腸肥o既同時亦教人嘆為觀止,絕對超值!埋單時,靚女姐姐更送上六小杯冰震招牌果醋,以謝各人首度光臨;果醋酸甜清涼,消滯又解熱,成功為火鍋盛宴劃上完美o既句號 flower
寬巷子咭片,門面,單據,招牌果醋,八點半鐘之人龍

寬巷子咭片,門面,單據,招牌果醋,八點半鐘之人龍

用餐日期: 2015-11-20
此次消費: 每人約$1510 (晚餐)

2016-07-08
類別 : 台灣菜咖啡廳(店)麵包/西點輕食甜點/蛋糕喝飲聊天

原意想去名人咖啡館潮聖,可惜輪候時間長達成個鐘 shocked ,眼見同行o既姨媽們已面露疲態,外出又開始有少少雨粉,XO仔同表妹兩個五月天迷最終決定轉場,求其行咗入去街道上一間有位坐o既「Visiro Café & Smile Beauty」。
Visiro Café & Smile Beauty

Visiro Café & Smile Beauty

門外黑版所示,店子有售香港雞蛋仔,似乎台灣人都有留意香港飲食文化。 music music
店子有售香港雞蛋仔

店子有售香港雞蛋仔

室內o既方形散座全以雲石餐桌配黑色椅櫈,顏色對比同兩幅一黑一白o既牆身、及枱上以黑杯承載白紙巾一樣咁明確突出 star ,感覺摩登涼爽。
雲石餐桌配黑色椅櫈,黑杯承載白紙巾

雲石餐桌配黑色椅櫈,黑杯承載白紙巾

收銀處o既透明玻璃雪櫃陳列出手工蛋糕,不過都未能令小肥動容。
透明玻璃雪櫃陳列出手工蛋糕

透明玻璃雪櫃陳列出手工蛋糕

餐牌合共有兩頁,其中一頁全為飲品。
飲品餐牌

飲品餐牌

第二頁則為甜品及熱盤。
甜品及熱盤餐牌

甜品及熱盤餐牌

其中一項朱古力布朗尼被封為「黑色幽默」,莫非周董就係老闆?!定係想幽佢一默呢tongue?!
朱古力布朗尼被封為「黑色幽默」

朱古力布朗尼被封為「黑色幽默」

我地每人先點咗杯飲品,六杯無一相同,就連拉花圖案都各有獨特之處。
美容咖啡一覽

美容咖啡一覽

表妹所揀o既「紅茶歐蕾」以黑色o既無邊托盤襯上透明玻璃茶壺,另跟熱奶及蜜糖,美觀齊備 flower
紅茶歐蕾(NT 150)

紅茶歐蕾(NT 150)

凍貝禮詩拿鐵(NT 180):白色o既泡沫上以朱古力醬拉出雪花花紋,美過容o既飲品外表果然出眾 excited 。凍奶好夠香滑,可惜細佬完全飲唔出任何Baileys味,真係丁點酒香都冇,所以都幾失望 upset
凍貝禮詩拿鐵(NT 180)

凍貝禮詩拿鐵(NT 180)

法式香蕉巧克力鬆餅(NT 240):鬆餅同配料份量都好足,雖則全部都放埋喺同一隻碟上,不過就冇預先撈勻哂,望落好整齊。鬆餅脆口乾身,小弟只係略嫌餅身唔夠鬆化,反而配角焦糖香蕉片清甜香脆 balloon ,更為可口。
法式香蕉巧克力鬆餅(NT 240)

法式香蕉巧克力鬆餅(NT 240)

「Visiro Café & Smile Beauty」地方潮就夠潮,經美容師一雙巧手調製o既飲品都好靚,無奈味道只屬一般,個人覺得仍有好大o既進步空間。

用餐日期: 2015-11-20
此次消費: 每人約$220 (下午茶)

2016-07-07
類別 : 台灣菜中餐廳海鮮喝飲聊天

媽咪四姊妹最鍾意食海鮮,當中尤其愛食蟹 love 。佢地家中有位小表妹因工作關係經常往返台北,雖然今次未能夾啱時間相約一聚,不過深知表姐們o既飲食喜好,故亦特意推薦一試以其「處女蟳」(螃蟹o既一種)聞名o既「台南三哥海鮮star

台南三哥海鮮

位於中山區o既「台南三哥海鮮」為地舖,面積唔算好大,一眼望哂。廳內o既散座全為大小圓枱,街坊格局,家庭式作業,氣氛融洽,輕鬆自然。店子最入位置有個半開放式廚房,食客可以睇住師傅炒煮菜式,透明度極高。由於餐店並無印製餐牌,言語唔多通的話,點餸就要靠用手指指出玻璃雪櫃及廚房陳列出o既海鮮食材,幸好姨姨哥哥們都極之友善客套,大家溝通上都冇乜大問題 smile

台南三哥海鮮

點好菜,六人就決定啤一啤佢,姨姨見狀,更隨即呈上三款小食俾我地送酒添。XO仔因敏感問題冇食到花生;麻醬青瓜香脆爽甜;不過最 wow 都係碟自家醃製蜆仔,濃味得黎又不失鮮甜,冇得頂呀!
小食、餐具、啤酒

小食、餐具、啤酒

chopstick 炒蛤仔(NT 350/中):小肥啲普通話實在太過普通,要菜式上枱時先知「蛤仔」其實即係。第一道炒蛤仔少辣惹味,嫩滑無比,團友們無一不讚,實屬必吃推介也 like
炒蛤仔(NT 350/中)

炒蛤仔(NT 350/中)

chopstick 五味軟絲(NT 450/中):細佬見識少,當真從未聽過「軟絲」依味海產 really軟絲形似魷魚,上網查証過先知兩者只可算為遠親關係。凍食o既軟絲爽厚脆滑,口感跟魷魚極其相似,個人覺得不需點上醬汁已夠鮮味。
五味軟絲(NT 450/中)

五味軟絲(NT 450/中)

chopstick 白鯧米粉(NT 1000/大):湯米粉原煲連火爐上,夠哂滾熱辣。米粉軟腍入味,魚湯內含芋頭及炸過o既白鯧魚件,濃甜暖胃,不過除非唔點其他小菜,唔係要六個人食哂一大鍋確有難度。
白鯧米粉(NT 1000/大)

白鯧米粉(NT 1000/大)

chopstick 鹹菜魚肚(NT 350/中):魚肚肥滑爽脆,無奈XO仔怕咸又怕酸,以鹹菜炒製只可以話唔係自己杯茶囉 ghost
鹹菜魚肚(NT 350/中)

鹹菜魚肚(NT 350/中)

chopstick 清炒八蓮菜(NT 200/中):女士們要食青菜,肥哥哥就介紹我地食時令o既八蓮菜。幼幼o既八蓮菜不但外表翠綠,簡單清炒已夠清脆清甜 balloon
清炒八蓮菜(NT 200/中)

清炒八蓮菜(NT 200/中)

chopstick 蒜泥蚵仔(NT 400/中):單憑靚相可見菜式光滑亮澤,咬落更覺蚵仔鮮甜肥美,蒜香濃而不俗,效果猶如畫龍點睛 excited ,實在非筆墨能形容般美味可口,大家千祈咪走寶!
蒜泥蚵仔(NT 400/中)

蒜泥蚵仔(NT 400/中)

chopstick 處女蟳(NT 900/隻):壓軸上枱o既主角處女蟳外觀震撼非常!

處女蟳(NT 900/隻)

蟹隻橙黃色o既外殼已夠吸睛,殼下鮮黃色o既蟹膏豐厚濃潤,蟹肉幼嫩香甜,果然有姿勢、有實際 king

處女蟳(NT 900/隻)

多得表姨咁識食,六人今次短遊台北都有緣遇上「台南三哥海鮮」,品嚐到一頓地道o既海鮮大餐。小店選材鮮美,師傅廚藝了得,價廉物美,有心食肆絕對值得支持! music music

用餐日期: 2015-11-20
此次消費: 每人約$865 (午餐)

共有2 人投票

2016-06-24
類別 : 江浙菜中餐廳飯店餐廳精緻料理浪漫情調

今次媽咪四姊妹們訪台最主要o既目的其實係要探望居台o既兩位長輩 smileheart 。舅父仔同舅公年紀輕輕,輩份高,二人不但送贈大袋細袋o既手信禮品,仲專程由淡水開車到信義區「台北寒舍艾美酒店」 shocked ,接送六人往返中山區「亞都麗緻大飯店」,喺「天香樓」度食高級杭州菜。
亞都麗緻大飯店

亞都麗緻大飯店

酒店每個角落都有鮮美o既靚花 flower ,華麗悅目。酒店中菜廳「天香樓」正門有小橋流水,襯托埋四周木造o既橫樑,裝潢雅致得黎極富傳統中國色彩,氣派十足。
天香樓

天香樓

舅公認真客氣,除咗點選咗晚宴套餐之外,仲額外叫多咗幾味前菜、鮑魚、蟹粉東坡肉,更一人附送一本中、英文版任揀o既「杭州菜的故事」添 star
晚宴套餐

晚宴套餐

chopstick 蕃茄前菜(價錢不詳):此味蕃茄前菜喺餐牌上搵唔到,亦要由舅父仔同舅公示範,先知原來係要用匙羮連汁「筆」黎食。蕃茄粒好爽滑,姨媽同舅公就覺得醒胃,不過小肥就覺得好似聽到嫲嫲叫咁,好「孫」(酸) really
蕃茄前菜

蕃茄前菜

chopstick 拌萬年青(NT 250):薄薄o既蓮藕片同幼幼o既荀絲清香脆口,輕盈健康。
拌萬年青(NT 250)

拌萬年青(NT 250)

chopstick 龍井白蝦仁(NT 780/例牌):細閱「杭州菜的故事」後,方才知道龍井被乾隆皇o既皇太后封為「貢品」。故事講述一位杭州廚師從蘇東坡o既一句「休對故人思故國,且將新火試新茶,詩酒趁年華。」領悟出龍井最鮮嫩o既時候正正就係河蝦最肥美o既季節,兩者雙合即創出杭州名菜「龍井蝦仁」。可能十一月並非河蝦o既季節,「天香樓」o既蝦仁質感雖然好爽脆,但就好似差咗陣鮮,加上炒製時落多咗粉 ghost ,蝦仁就變得過黏,幸好龍井o既茶香清麗脫俗,為菜式挽回不少分數。
龍井白蝦仁(NT 780/例牌)

龍井白蝦仁(NT 780/例牌)

chopstick 宋嫂鮮魚羮(NT 300/位):顧名思義,「宋嫂魚羮」乃宋(五)嫂所創出。宋嫂其實係一名逃難老婦,與其叔仔喺杭州落腳後就單靠捕魚為生。機緣巧合下,一次為照顧病重o既叔仔時,就善用賣剩咗o既鮮魚,混入令人開胃o既薑、醋、酒、椒等刺激食慾o既調味,煲煮出一碗魚羮;叔仔食後,胃口大開,並迅速痊癒 like 。故仔傳到去南宋淳熙帝耳邊,為求一嚐魚羮即召見宋嫂,親証過「宋嫂魚羮」如何鮮美後當然係重重有賞啦,宋嫂就順應各方要求,開設小店,為名菜發揚光大。「天香樓」o既宋嫂鮮魚羮以瓦煲及名火滾住上,夠哂新鮮滾熱辣,魚羮鮮濃嫩滑,其薑、醋、酒味當真極其醒胃 cry
宋嫂鮮魚羮(NT 300/位)

宋嫂鮮魚羮(NT 300/位)

chopstick 牛扒鮑魚(價錢不詳):正當大家都沉醉於幾款傳統杭州菜o既典故時,面前突然出現一碟中西合璧o既海陸組合,牛扒配鮑魚。中餐食鮑魚已經夠矜貴,但係用牛扒墊底都係第一次見,似乎大廚係要証明俾大家睇佢都有藝術細飽同創作天份 lol 。牛扒係XO仔最愛o既三成熟,軟身得黎好夠肉汁,不過個人略嫌唔夠咸;鮑魚亦好腍滑。一口牛扒、一口鮑魚,口中o既肉香剛好吊出鮑魚o既鮮甜,配搭好有特色。席上幾位美女廚神卻因兩種食材有啲微微硬碰硬o既口感評咗兩句,更提出師傅可考慮將鮑魚換上一梳魚翅 star ,相信會為視覺及味覺帶黎更豐沛o既享受。
牛扒鮑魚

牛扒鮑魚

chopstick 左宗棠雞球(單點價不詳):微辣帶甜o既左宗棠雞球偏乾同嚡,可算為整頓晚餐中最為遜色o既一道 upset
左宗棠雞球

左宗棠雞球

chopstick 蟹粉豆苗嫩白玉(單點價不詳):適逢蟹季,舅公亦刻意加插咗一味蟹粉菜。金黃色o既蟹粉鮮甜無比,配角o既兩、三條豆苗亦翠綠嫩口。碗中o既兩球「白玉」其實係豆腐丸,其外表白滑,質感柔潤,塗上蟹粉食則更覺鮮美 balloon
蟹粉豆苗嫩白玉

蟹粉豆苗嫩白玉

chopstick 花雕東坡肉(NT 320/位):唔經唔覺已經食咗五款大菜,女士們都已經開始叫飽,估唔到壓軸每人仲有一小盅東坡肉送白飯!半肥瘦o既東坡肉軟腍滑溜,醇厚香濃,半溶於口中可以話係食豬肉最高o既境界 king !四大才子之一蘇東坡不但詩詞書畫樣樣精,電視劇都有提到其廚藝其實一樣咁耍家,其中「東坡肉」明顯亦取自其名。據書中記載,蘇東坡上任後即為西湖修提,為其重展容貌,好官形象深入民心,老百姓為表答謝都紛紛於春節送上其最愛食o既豬肉。由於豬肉實在過多,蘇東坡就命人切成小小方塊,再以其獨門秘方燒煮,並「連酒一起送」派俾每家每戶o既人民,怎料此句卻被誤聽成「連酒一起燒」,紅燒肉o既調味料中就加入咗酒,效果變得比普通紅燒肉更為甘香醇美 cry ;從此以後,此菜就被稱為「東坡肉」。
花雕東坡肉(NT 320/位)

花雕東坡肉(NT 320/位)

chopstick 桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位):酒釀湯丸煙韌輕巧,桂花甘香撲鼻,酒味清秀淳樸,湯中鮮橙色o既柑肉更甜而不溜,飯後一小碗確令腸胃舒暢不少。
桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位)

桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位)

舅父仔同舅公為訪台o既六位後輩洗塵,於「天香樓」請食高級杭州菜。酒店餐廳環境雅麗衛生,服務稱心又貼身,用餐時更可從小冊子學到多款杭州名菜背後o既一段故及烹調秘訣,極有意思 smileheart 。師傅除咗懂得烹煮傳統杭菜,亦有顯示出自己o既新派作品,菜餚大多美味精彩,但都有需要改進o既地方,XO仔o既總評其實係OK與笑臉之間,希望最終決定給予笑臉可被視為小小鼓勵 smile
用餐日期: 2015-11-19

共有4 人投票

2016-06-22
類別 : 歐陸菜咖啡廳(店)麵包/西點輕食甜點/蛋糕

XO仔係五月天o既小粉絲,得知所入住o既「台北寒舍艾美酒店」旁o既「新光三越A11館」內就有樂隊主音阿信所開設o既「StayReal」商店,當然係要逛個夠本啦! music music
StayReal 商店

StayReal 商店

買到太陽差不多落山時,大家o既咖啡癮終於發作!由於手持多袋戰利品,所以就索性喺「StayReal」隔壁,連旅遊書都有介紹o既「米朗琪咖啡」度歇一歇腳,飲個下午茶。
旅遊書介紹咖啡店

旅遊書介紹咖啡店

咖啡屋門面光鮮潔亮 star
米朗琪咖啡 MELANGE CAFÉ

米朗琪咖啡 MELANGE CAFÉ

間隔亦開揚通爽,衛生企理。
間隔開揚通爽,衛生企理

間隔開揚通爽,衛生企理

店子中央簡單以蒸餾咖啡器裝飾 excited ,貼切又到題。
蒸餾咖啡器

蒸餾咖啡器

入座後,溫婉有禮o既姐姐仔先放低清水同餐牌,等大家慢慢參閱。
咖啡餐單

咖啡餐單

靚靚媽咪同姨媽可謂姊妹情深 balloon ,異口同聲地每人點咗杯「拿鐵咖啡」(Café Latte,NT 130/杯)。
拿鐵咖啡(NT 130)

拿鐵咖啡(NT 130)

小肥就為食啲 tongue ,要咗杯「義式濃縮咖啡」(NT 110/double),另加「法式捲餅」一客。
義式濃縮咖啡(NT 110/double),法式捲餅(NT 90)

自助式餐具已預先擺放喺餐桌上。
自助式餐具

自助式餐具

法式捲餅(NT 90):甜品實物跟餐牌上o既彩圖冇十成都有九成九相似 smileheart

法式捲餅(NT 90)

奶黃色o既捲餅皮層軟薄,內裡o既吉士餡心則柔滑香濃,點上忌廉煉奶後,再連同橙黃色o既水蜜桃食,更覺清新甜潤,美味可口,實屬超值之選 king

法式捲餅(NT 90)

遊客喺「新光三越A11館」購物後可憑護照及單據即場退稅,XO仔就運用所退回o既稅款請家人於商場入面o既「米朗琪咖啡」度飲咖啡、食甜品,當真皆大歡喜 smile

用餐日期: 2015-11-19
此次消費: 每人約$163 (下午茶)

共有3 人投票