笑haha
笑haha  等級1

類別 : 上海菜中餐廳中式麵點

黎到台北,當然要搵食小籠包啦。之前行街經過見到呢間想試下。今次我地晚餐就決定試呢間高記。如果晚餐時段黎講唔算多人,我地好快就被安排入座,坐位舒服,店內裝潢古典。
我地叫左元籠小籠包、蟹黃蒸燒賣、開洋貝絲燜白菜同埋高式酸辣湯。
元籠小籠包要襯熱食,皮薄肉清,我個人會覺得較清淡,不過一籠有成十隻咁多,好快好飽飽。蟹黃蒸燒賣,我覺得比小籠包好味,值得一試。開洋貝絲燜白菜,味道不錯,感覺有點膩。最後高式酸辣湯,不太酸辣,但口感不錯吖。
可能這就是老店特色,哈哈。

類別 : 日本菜壽司/生魚片

終於嚟到呢間遊壽司,雖然book咗位但早黎到都要等一等,店鋪唔係好大,圍住bar枱坐,餐牌就喺個黑板上,有三款套餐揀,經過店員詳細講解後,我哋兩個都一齊叫左握壽司定食,有七款壽司同一碗麵豉湯。
大家都好期待,因為師傅喺我地面前整壽司,不分次序有:青干、桂魚配牛油果、桂魚醬油漬燒、牡丹蝦配蝦膏、海鱺魚、黃雞魚、烤穴子、烤魚、麵豉湯。食晒成個套餐已經好飽飽,每樣都好味,食得出細仔配搭既味道。
但我地仲有壽司想試,就叫左個帶子同海膽壽司,果然鮮味十足。海膽好大份,冰凍又鮮甜;大大粒帶子略燒過,再係用紫菜夾住,放入口帶子味濃郁,好正。呢餐好滿意,想食記得電話訂定位啦,哈哈。

類別 : 義大利菜甜點/蛋糕海鮮義大利麵喝飲聊天

好想搵間cafe 坐下,又想食好味既意粉,見到評語話呢間唔錯,就走入去試下啦。一入店內,粉粉味濃郁,好似幾好食咁。
餐牌有好多唔同嘅意粉同埋飯嘅選擇,亦可以錢變套餐,配自己喜歡既選擇。男朋友叫咗個忌廉白菌雞柳羅勒燴飯,加配套餐,有餐包,餐湯,飲品同甜品。而我就叫咗個南瓜海鮮意大利粉,加配餐包同飲品。
餐湯只有一款,應該係羅宋湯,較清淡但味道不錯。
個意大利粉好juicy,啖啖都有香濃南瓜汁味,配埋不同既海鮮,感覺好豐富。
至於個燴飯,每啖都充滿了洋蔥、羅勒同濃郁既忌廉香味,一個人食會感覺有點膩,兩人分享就剛剛好。
隨意走入去既店鋪,果然有驚喜。哈哈。

2019-04-22
類別 : 四川菜其他火鍋麻辣鍋慶祝紀念日

第一次食海底撈,感覺好新鮮,服務超好。 有按摩、有修甲、仲有hargandize雪糕任食。
我哋訂咗位,去到就好快就有位坐低喇,睇到有好多唔同嘅湯底,我地揀左三個湯底, 一個辣,一個酸菜,仲有一個係素材湯底。 你叫咗一份套餐,另外再加啲散叫既, 最重要唔要去嗰個撈麵,有專人嚟表演實在太神奇啦。之後仲好好彩睇到有變臉表演,雖然室內場地比較黑,但都睇得好開心。 記住每間店舖嘅表演時間有唔同,想睇嘅就要注意囉
可以去旅行期間試到海底撈,好食,好開心,哈哈。