2018-12-14 54 瀏覽
當日上九份超大雨個個開住遮但簷篷位間間唔同,雖然環境惡劣雨水反彈身同面都中招,但見到條長長人龍唔排唔得睇裝修就好似好老舖,做到唔停手好似工廠咁入面人手做做做,門面店員就機械人咁勁快手貴精不貴多得4款選擇,每款面頭有小小記認皮煙韌唔黐口有淡淡草香薄薄地包住餡料,紅豆大大粒又夠林唔會太甜剛剛好,菜浦米我幻想係香港食開嘅菜甫味,但台灣又完全唔同帶甜多過咸,韌韌地唔似香港爽口幾得意都好食,咸綠豆原來好似眉豆咁好好食總結:因為跟團太短時間係九份又太多野食試味,搞到唔敢買太多粒,後悔真係好味下次要買多多

貴精不貴多得4款選擇,每款面頭有小小記認

2018-11-28
下午茶
每次來到九份就會看到這擁擠的人潮除了芋園,必買有名的另一項就是草仔粿/芋粿了攤位前是人山人海阿外帶的包裝很樸實回家煎過後享用,這芋粿味道很濃郁,芋頭的香氣很足,真材實料,外酥內柔軟真的不愧是排隊人氣料理,外帶一樣非常好吃喔~
每次來到九份就會看到這擁擠的人潮
除了芋園,必買有名的另一項就是草仔粿/芋粿了
攤位前是人山人海阿
外帶的包裝很樸實
回家煎過後享用,這芋粿味道很濃郁,
芋頭的香氣很足,真材實料,外酥內柔軟
真的不愧是排隊人氣料理,外帶一樣非常好吃喔~
外帶
2012-10-04 24 瀏覽
行到差不多, 係時候醫肚, 行過見綜合魚丸湯一連有三間分店, 門口見佢哋D丸大大粒, 幾吸引,入去試吓啦! 店裡貼滿老闆娘個人「玉照」, 老闆娘真係自信心爆棚呢! 我哋每人都叫了一碗各式丸子, 朋友一家四口一定要丸+粉麵, 而我哋三個就叫咗超級綜合丸湯, 裡面共有十種丸子, 當中有三種味道麻麻, 肉質鬆散, 味道一般, 如果再揀過嚟食, 我唔會選佢做午餐囉! 食完丸子, 又走去買兩件草仔棵, 唔錯喎, 甜味適中, 每處地方都有其造棵風格, 每在一地方食一棵, 方可感受到當地郷懷, 「真係各處郷村各處棵」吧!