2023-06-14 12 瀏覽
嚟到大稻埕迪化街一帶,感覺要食返間靚嘅咖啡店先啱feel之前收藏咗呢間用草系大自然風嘅咖啡店🌱除咗咖啡飲品,仲有輕食同甜品,個個嚟到都叫佢過輕食!▶️ 草原輕食- 雞胸肉 (NT $290)類似All day Breakfast 但更精緻可愛,用上雞蛋盒嘅格裝,好打卡-able有bagel、甜餐包、2粒肉鬆紫米飯團仔、雞胸肉、糖心蛋、熱狗腸、車厘茄、香菇、西蘭花、青瓜配Parma臣芝士✨Bagel咬落不至於好煙韌但外脆內軟🥯,入邊搽咗沙律醬,食落甜甜地本身以為另一個係普通甜餐包,點知入邊有餡嘅,有啲牛油同芝士,有雞尾包味道🤣肉鬆紫米幾得意,唔係糯米但有質感,肉鬆係甜嘅雞胸肉醃得好入味🐔用咗大量香草、黃薑粉同七味粉醃,個人覺得鹹咗少少🤏🏻 但肉質扎實鮮嫩,入邊粉粉地色,完全唔乾,用嚟配麵包好食糖心蛋蛋黃晶瑩剔透,不過略嫌熟咗少少🥚蛋白滷得入味,甜甜地熱狗腸就麻麻哋,似零食嗰啲魚肉腸,冇乜味車厘茄鮮甜多汁香菇爽口同超重菇味,幾有驚喜🍄青瓜本身清淡,配Parma臣芝士變得惹味🥒成個set樣樣都好鍾意🥰完全係我碟菜-食物調味好,每樣精心「設計」,睇得出放咗好多心機老闆自己做,食完之後問我有冇嘢要
嚟到大稻埕迪化街一帶,感覺要食返間靚嘅咖啡店先啱feel
之前收藏咗呢間用草系大自然風嘅咖啡店🌱
除咗咖啡飲品,仲有輕食同甜品,個個嚟到都叫佢過輕食!

▶️ 草原輕食- 雞胸肉 (NT $290)
類似All day Breakfast 但更精緻可愛,
用上雞蛋盒嘅格裝,好打卡-able
草原輕食- 雞胸肉

肉鬆紫米幾得意,唔係糯米但有質感,肉鬆係甜嘅

糖心蛋蛋黃晶瑩剔透,不過略嫌熟咗少少🥚蛋白滷得入味,甜甜地

熱狗腸就麻麻哋,似零食嗰啲魚肉腸,冇乜味
車厘茄鮮甜多汁
香菇爽口同超重菇味,幾有驚喜🍄
青瓜本身清淡,配Parma臣芝士變得惹味🥒
成個set樣樣都好鍾意🥰完全係我碟菜

食物調味好,每樣精心「設計」,睇得出放咗好多心機
老闆自己做,食完之後問我有冇嘢要改善,可見佢好樂於接受客人意見
咖啡店有兩層,每個角落都佈滿花草樹木、畫作、書本,營造藝術溝文青風格📖入面仲有一隻可愛嘅灰色貓🐱

價錢合理,為返都平過香港啲咖啡店😗
推薦菜
草原輕食- 雞胸肉