2018-02-04 844 瀏覽
今次嚟台北,我地住西門町,為左方便出入買野同食野。每一次出入去捷運站,都會經過三媽臭臭鍋,次次經過都見到好多人排隊,最特別係啲鍋全部係門口位置煮,雄雄烈火甘煮,次次都閒到好香流曬口水,但係次次我地都飽到捧住個肚食唔落。嚟到最後一日,冇理由帶住遺憾番去嘅,就算飽都要去試。夜晚十一點幾去到,都座無虛席,原來有最底消費,每人要最少點一個鍋,但我倆都幾飽,要每人食一個真係搞唔店。一個鍋120元台幣,真係物超所值,附送白飯一個,如果堂食可以任飲當日飲料,唔夠餸當然可以加錢單點添配料。 我地最後都係買一份外賣番民宿食,點左一份大腸臭臭鍋,係門口落單付款,我地坐係門口等外賣,可以睇到整個煮食過程,的確幾吸晴,有唔少行人經過停低睇睇,甚至入嚟幫襯。我地有好多材料舖滿成個鍋,有豬肉片,菜,金菇,臭豆鍋,蜆,大腸,腸仔等等,用料豐富。大約等左十分鐘左右就有得攞,快快趣番民宿急不及待試食。 打開個蓋,一陣香味湧出嚟,當初仲擔心臭臭鍋會好臭,但完全冇呢個問題,湯飲落幾濃郁,配落白飯食一流。其他材料食落不過不失。以120元嚟講,超級物超所值呀!

以120元嚟講,超級物超所值呀!