WayneTF
WayneTF  等級2

類別 : 日本菜主題餐廳海鮮

係日本食過天丼之後念念不忘,估唔到台灣都有正宗天丼食~好正!

號稱業界首創3種食法;⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1.沾取蘿蔔泥醬汁單吃,享受酥脆食感⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2.盛裝Q彈米飯再放上天婦羅🍤澆上獨家特製天丼醬汁,體驗豐富層次風味~再豪邁拌上半熟溫泉蛋,又是另一種美味3.在裝入天婦羅及米飯的碗中,注入主廚秘製高湯,清爽解膩幸福收尾⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
—天婦羅炸物香脆,有蝦、魚、蔬菜等⋯相較天幕御膳多種吃法,略為精簡⠀⠀

推薦美食: 天丼
用餐日期: 2018-11-23

類別 : 台灣菜手搖杯店

老虎堂呢個名係因為黑糖漿既掛杯效果,撞上鮮奶後變成深啡色的紋路,望落好似老虎身上既虎紋,因而得名。但我當日拎到個杯唔多覺有呢個效果囉⋯

當日店前排了有小條人龍,見大家都點一樣的—皇牌黑糖波霸厚鮮奶 (NT55)。我就跟隨大顆也點了。一杯有齊兩種珍珠,大既黑糖波覇同小既黑糖珍珠。店家有強調因爲係現煮珍珠,所以要搖均15下飲先最好味,口感先Q彈,可惜搖完,珍珠口感都係腍,黑糖味有,但鮮奶味唔出⋯呆等左20分鐘,感覺不值
用餐日期: 2018-11-29

2019-01-23
類別 : 日本菜美食廣場漢堡/三明治咖哩甜點/蛋糕慶祝紀念日

行經呢間寫住’幸せの瞬間’,眼見人頭湧湧,十分幸運係無預訂情況下仍被安排入座~老婆超開心!

芒果冰淇淋鬆餅(NT310鬆餅仲包一款NT130飲品,價格相比香港優惠好多~台灣盛產芒果,梗係揀呢款季節限定既愛文芒,芒果雪到近乎沙冰狀態,配上香滑雲呢拿雪糕,好夾!軟綿綿半摺既鬆餅,每一啖濃郁蛋味即溶既口感,真係好味~⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
洋甘菊花茶 ,貓頭鷹造型茶壺勁可愛~茶杯仲放左少少洋甘菊乾花點綴,造型超靚~茶味香濃~⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀
推薦美食: 芒果冰淇淋鬆餅
用餐日期: 2018-11-27

類別 : 台灣菜複合式餐飲

鐘意飲珍珠奶茶既一定要嚟朝聖!!!因春水堂就係發明珍珠奶茶既店鋪吖⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT85)杯面一層綿密奶泡,奶茶做到奶滑茶香,而且細細粒既珍珠Q彈而有咬口~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT110)紅豆香甜味完美溶入奶茶之中,熱飲仍然無損珍珠既Q彈,十級驚喜~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT210 )牛肉腍滑~蕃茄味濃郁~麵唔會太淋身,幾好食⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT105)呢個雞必食,雞外層炸成誘人金黃色,內裹好juicy~沾上微酸大辣既醬汁,集惹味同開胃於一身

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 NT85 (加滷蛋NT15)呢個麵本身好清淡口味,鐘意重口味既一定要叫埋特調辣醬拌麵食,相比上面其他幾款,呢個麵唔算好特別⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀
推薦美食: 紅豆珍珠
用餐日期: 2018-12-07

類別 : 台灣菜其他火鍋日式涮涮鍋/小火鍋喝飲聊天

呢間係台灣人必食火鍋店,肉多價錢平~餐牌有少少眼花撩亂,好彩店員會好親切甘講解👏🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT860)被喻為老饕口中夢幻頂級肉肉~切割成長長一大片,口感甜嫩~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

(NT899)7盎司重但價錢好親民,平時香港食一小碟手切牛肉已經係呢個價,油花分布均勻,集軟嫩咬口於一身~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 (NT470超愛羔羊獨有既羶味,但呢個嫩肩位配蒙古香辣鍋底食真係一絕~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
推薦美食: 牛肉, 羔羊
用餐日期: 2018-11-21