iamarollingball
iamarollingball  等級2

2024-01-31
類別 : 義大利菜冰店冰品

🇹🇼 #一粒波碌去台北
又是一家收藏已久的店~
對它的酒味gelato很有興趣
來嘗嘗啦☺️
🍨 義式冰淇淋(大人味) 雙球 NT.170
🍺 18天生啤
很重啤酒麥香,尾韻一點點啤酒苦味,很特別
但冰感偏重
⭐️⭐️⭐️
🍵 鐵觀音
很濃茶味,吃上去比生啤滑
但偶爾會吃到冰結塊
⭐️⭐️⭐️
💬口味不錯,而且可以試吃再選😋
但質地不是我愛的🥹啤酒味很特別可以一試
🍨 好正商行
台北市大安區市民大道四段48巷3號之2
14:30 - 20:30
#一粒波ARollingBall #一粒波食好西 #taiwanfood #taiwan #taipei #台北美食 #台灣美食

2024-01-19
類別 : 多國菜咖啡廳(店)早午餐輕食甜點/蛋糕

🇹🇼 #一粒波碌去台北
🍔 花生牛肉堡 NT.320
全牛漢堡排/絲滑花生醬/黑麥棕堡/起司醬/薯條/洋蔥/美生菜/酸黃瓜片/番茄片
薯條外脆內軟,外面有調味粉好吃
很明顯的花生醬香氣,漢堡排很多汁,麵包甜甜的

🍗 墨西哥香辣雞翅(八入)NT.220
辣椒粉味很香,不太辣,新鮮炸的~

🌰 榛果拿鐵 NT.160
奶泡很綿密,咖啡很香,淡淡榛果味

🖤 黑芝麻拿鐵 NT.160
沒什麼芝麻味
⭐️⭐️

🍵 濃抹茶冰淇淋乳酪 NT.240
使用小山園的抹茶粉,超濃郁的抹茶味!!
抹茶腦袋可衝
⭐️⭐️⭐️⭐️

💬餐點味道都不錯,但用餐體驗比較一般
餐廳內有空桌還是等了快20分鐘,期間都沒有其他客人入座
店員說當日甜品看甜品櫃內有牌子的,但選好後又說假日才有這款(重點是之後來的隔壁桌有點到喔)
餐點要等比較久,有時間限制的自己斟酌喔
🚶🏻‍♂️Greenhouse早午餐

即刻比佢吸引左🤤🤤
佢有厚醬bagel同普通可以買返屋企既🤔
我地就買左一個厚醬share🤩
⚾蜜糖堅果厚醬貝果 NT$99
其實今次係我第一次食bagel🤭原本以為bagel係好dry既,點知食落係鬆軟得黎又有啲煙韌😛個醬我就覺得幾有蜜糖味,但朋友又竟然覺得冇乜😮😮cream cheese味都幾夠🧀加埋啲堅果有啲咬口又幾香👍🏻
⚽️總評
如果下次再見到會想試埋其他味🤤鳳梨百香同野莓優格都好似幾fresh幾吸引🤩🤩厚醬bagel仲有得揀黑/白🐼不過我覺得應該就一樣味既😂😂
p.s. 佢漏單! 佢漏單! 佢漏單! 等左勁耐🙄🙄
🏐好丘
台中市台灣大道三段301號 B1F
11:00 - 22:00 (星期六日由10:30開始營業)
#一粒波arollingball #一粒波食好西 #一粒波碌去台灣 #台灣美食 #好丘 #好丘貝果 #貝果 #bagel #台中美食 #台中 #hkig #hkfoodie #香港食評 #台灣餐廳 #foodstagram #台灣食評

類別 : 台灣菜手搖杯店喝飲聊天

🎾 #一粒波碌去台灣
去得台灣又點可以唔飲返杯珍奶🤤🥤
老虎堂係香港都有,但呢啲過江龍通常都好多人排隊又貴好多☹️
所以去到台灣經過見到冇人排隊即刻狗衝🤡🤡

⚾老虎堂波霸厚鮮奶 NT$50
聽朋友推薦叫左厚鮮奶🥛奶味重啲飲落rich啲😋但相比之下黑糖味就冇咁出🧐🧐要嗒真啲先會feel到陣黑糖味🤨而珍珠我就覺得麻麻地😬冇乜味,同埋個texture有啲似珍珠mix蒟蒻唔夠煙韌🤡
p.s. 同行朋友表示珍煮丹好飲啲🤔我就未飲過珍煮丹啦😬唔知大家點睇呢?
🏐老虎堂逢甲店
台中市西屯區西屯區福星路334號
11:00 - 23:00
#一粒波arollingball #一粒波食好西 #台灣美食 #老虎堂 #台中美食 #台中 #hkig #hkfoodie #香港食評 #台灣餐廳 #foodstagram #台灣食評
題外話/補充資料:
之後再飲台北另一間,個波霸幾入味幾Q🤤🤤珍珠quality好飄忽🤡
此次消費: 每人約$50

類別 : 台灣菜

🎾 #一粒波碌去台中
一落機擺低左行李又未check得in🤡
就搭左幾個站巴士去春水堂朝下聖🤘🏻🤘🏻
聽講佢係世界珍珠奶茶發源地🤔🤔
又一齊試下佢咩料😎😎
🏈環境🏈
舖面周圍都係用原木同古色古香既style🎋陣文青味即刻出哂黎🤓🤓店內有分泡茶區同用餐區,想chill下可以揀泡茶區🤘🏻我地今次就入黎食野🤤
⚾(小)鐵觀音拿鐵 (加珍珠+$10) (少冰八分甜) NT$85
網上話係必飲既,又即管試下🧐 佢係用細珍珠,珍珠有咬口但冇乜甜味,個人覺得珍珠比例太多🤨🤨整體偏淡,都有少少鐵觀音香味既,亦有latte香味(記得要攪勻!!)☕️但八分都覺得唔夠甜🍬

⚾️黃金香酥雞 NT$85
雞肉食落有甜味,亦唔太油👍🏻不過不失既質素🤔🤔

⚾️塔香杏鮑菇(葷) NT$70
Umm...冇乜特別🤭舊菇好似冇乜味😶😶

⚾️牛肉醬拌麵 NT$95
個麵偏鹹🤨啲牛肉都幾多幾大粒🐮牛肉幾鹹香,成個麵應該係BB辣程度😛

⚾️功夫麵 NT$80
個麵質幾彈牙🤓啲肉粒都幾多😀😀但成個味就偏淡🤔如果鐘意冇咁濃味既朋友可以一試!!
⚽總評⚽
整體份量唔算多🤔🤔係食環境多既一間餐廳😂😂性價比唔太高,鹹食既話感覺夜市會有更好既選擇🤡不過總括而言,覺得冇人地講到咁好食🤡🤡
p.s. 我地坐2樓落單要返落1樓🤔先付款後上食物
🏐春水堂 朝富店
台中西屯區朝馬三街12號
08:30 - 22:30 (星期五至日營業至23:00)
#一粒波arollingball #一粒波食好西 #一粒波碌去台灣 #台灣美食 #台灣春水堂 #春水堂 #hkig #hkfoodie #香港食評 #台灣餐廳 #foodstagram #台灣食評