上次去完泰國、日本,今次尼個快閃台灣🤘🏻呢間餐廳要預早book,因為佢係高雄少有既高樓大廈之中既頂樓餐廳之外,餐廳設計同埋食物質素都高質既一個選擇。餐廳設計主要以暗色設計+簡約吊燈,幾有時尚感,望岀去係空曠既高雄夜景,主要係因為高雄普遍樓宇高度都較矮。而餐牌有好多Cocktail既選擇,餐廳好細心地寫晒大約既味道係點,等客人可以自己幻想到。‼️餐廳最特別既係唔使出聲/等候太耐,利用一粒骰仔就可以搵到侍應做到相應既服務👍🏻需要加一唷我recommend ⭐️。松露薯條 (填問卷,餐廳送的) ⭐️⭐️⭐️粗薯條鮮炸的,食落中間仲有唔少既薯蓉👍🏻而松露醬超級夠松露味道,非常可口,最終食到一滴都冇剩低😂。南投放牧黑豬梅花|蘋果風味德式酸菜|燉奶油豆|煙燻鳳梨豬汁 (NT$790 = HK$195)⭐️⭐️豬梅花肉仍然粉嫩,而且十分厚身,啖啖肉之際,更加充滿住豬油脂既香,整體牛油味都幾香,幾值得食😍。牛小排|油封馬鈴薯|炭烤青龍椒| 伯那西泡沫醬 (NT$930 = HK$229) ⭐️牛五成熟,都屬於厚身,而且幾夠牛味,但略嫌份量較少,旁邊醬既味道同牛肉配合得相當之好。。紐西蘭Lumina和羊臀|鯷魚醬|烤奇
上次去完泰國、日本,今次尼個快閃台灣🤘🏻

我recommend ⭐️
。松露薯條 (填問卷,餐廳送的) ⭐️⭐️⭐️
松露薯條

南投放牧黑豬梅花|蘋果風味德式酸菜|燉奶油豆|煙燻鳳梨豬汁

牛小排|油封馬鈴薯|炭烤青龍椒| 伯那西泡沫醬

。紐西蘭Lumina和羊臀|鯷魚醬|烤奇異果|鯖魚洋芋(NT$890 = HK$219) ⭐️⭐️⭐️
呢個食起嚟超級有儀式感,侍應拎埋個煲出嚟係我哋面前拎羊肉岀尼,唔止有煙燻既味道,更加有煙同時飄出來。羊肉冇膻味,夾雜少少脂肪,而且好煙韌😍係超級超級好食
紐西蘭Lumina和羊臀|鯷魚醬|烤奇異果|鯖魚洋芋

。黑虎蝦|池上米炊飯|飛魚卵|月桃葉 (NT$490 = HK$121) ⭐️⭐️⭐️
一隻大既黑虎蝦做主角,味道鮮&彈牙,而旁邊既月桃葉包住飯,少少似荷葉飯,每粒飯都充滿住好香既葉味,粒粒分明,而且好多蝦仁係旁邊點綴,都係一個超級值得推介既選擇。
黑虎蝦|池上米炊飯|飛魚卵|月桃葉

。西班牙番紅花海鮮燉飯 (NT$490 = HK$121) ⭐️⭐️⭐️
海鮮份量好多,都鮮味十足,而燉飯較多汁,米飯與配料均勻混合,好香茄味,味道都真係一百分。
西班牙番紅花海鮮燉飯

。手工寬麵|波隆那肉醬|舒肥蛋 (NT$420 = HK$104)
味道很好,感覺有點像肉醬意粉,手工寬麵係我暫時食過最既麵🙈有咬口,幾彈牙
手工寬麵|波隆那肉醬|舒肥蛋

Drinks
Mocktail (NT$180-220= HK$45-55)
Cocktail (NT$350 = HK$88)

最欣賞係其中一款Cocktail,夢見海明威(NT$350 = HK$104)
係rum底,16.3%,酒味冇過分既濃郁,而且味道係甜甜地,有薰衣草同薄荷嘅香味,但飲落就會有少少提子同埋檸檬汁嘅味道,好有層次感。

整體份量不太大,但全部味道都很好,願意再重訪😍

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(TTL $799,人均消費$399.5)
環境質素: ☘️☘️☘️☘️

* 眺吧餐酒館 (新興區)
新興區中山一路14-26號14樓

同類餐廳 #cocofood_多國菜
同區餐廳 #cocofood_高雄
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
推薦菜
松露薯條