2019-04-01 78 瀏覽
真係估唔到呢間野都喺OpenRice 度搵得到,咁又唔其,好似都有啲名人幫襯下,牆上邊有簽名,起碼見到有蘇貞昌。相信間餐廳主要做街坊生意,所以要等位。因為同台灣嘅朋友一齊食飯,所以就唔好意思影相。睇價錢都估到碟頭唔大,一隻碟大概等於成人嘅手掌(手指攤直)咁大。菜牌上有炸喜相逢,喜相逢即係我哋香港叫嘅多春魚。本姑爺覺得個脆槳太厚啦。同理,個炸蚵仔(細隻嘅生蠔)都係因為個脆槳太厚而唔係咁好食。炸蝦仁都係一樣,我懷疑個法人係用雪藏蝦,所以無蝦味。炸豆腐就係炸比較細粒嘅豆腐,食唔到豆腐嘅軟林林感覺,同香港食避風塘炒蟹餐廳嘅咋豆腐唔一樣。呢度嘅紅燒肉唔係我哋係香港食到上海菜嘅紅燒肉,反而佢係似燒味舖嘅燒肉。鯊魚煙冇乜味,只係有少少嘅煙味。燙青菜就係熱水淥熟嘅菜。咁樣燙魷魚,唔使講你都知係點喇。如果唔介意食大腸、豬皮呢啲內臟嘅話,我覺得大腸同豬皮都好食,豬皮都好似係就咁焯熟,冇肥膏。香菇肉粥幾好食,個湯(粥水)係可以添嘅,但係據問有味精,所以我就冇添到。總括來講呢度係食平民野,我唔覺得有特別嘅廚藝,特登嚟就唔好啦,唔試都冇損失,雖然有名人嚟過。
2019-03-31
15 分鐘 (內用)