food_fatjai
food_fatjai  等級1

類別 : 台灣菜中式麵點

《麻辣半筋半肉湯+銷魂麵》🍜 NT.280
《大師兄烏梅汁》🥤 NT.60

台灣最近當紅火爆熱店🔥,睇台灣bloger 嘅IG成日都見到佢出現👀,經常性出現長長人龍今日就諗住一開門就嚟食睇下可唔可以唔使排隊,點知結果都一樣排咗接近一個鐘😓⋯⋯

係排緊隊嘅同時店員會比住菜單你睇食咩,嚟到就梗係要食呢度嘅招牌《麻辣半筋半肉湯+銷魂麵》啦💥,熱得滯再叫咗杯《大師兄烏梅汁》消暑一下🥵,入到去眼見鋪頭嘅座位唔算多唔怪得要出現長長人龍😅

麻辣湯裡面有牛肉片、牛筋同糖心蛋, 分量一個人食來講算幾多下😳,湯頭夠香辣唔會得死麻嘅感覺🌶,麵質有啲似拉麵🍜,夠晒彈牙掛上麻辣湯一流👍🏻

鴨血夠嫰滑唔會有血腥味

牛肉片有一小小油花所以食落唔會好鞋口,最欣賞都係牛筋夠軟,一咬即化夠Q😽

以排咗一個鐘來講都算值得嘅,另外有清燉湯選擇唔食得辣嘅朋友都唔使怕😌

類別 : 日本菜燒肉店其他燒肉日式燒肉

咩話😱?一個人都可以食燒肉⁉️冇睇錯係台北車站附近新開咗間日本過江龍「焼肉ライク(燒肉LIKE)」專俾我哋呢啲毒L單身狗去食🤗,今次等我狗沖去視察下環境先😛。
夜晚七點幾鐘去到已經大排長龍,其實除咗毒L之外大把情侶同一班朋友去食🧐,單身狗嘅好處就係排咗半個鐘左右就入到去啦😎

鋪頭入面嘅落單方式係要用電話掃描QRcode再自行落單,連個口都唔使同店員溝通真係照顧一班小毐,而且每個座位就好似圖書館自修室咁同世界零距離😂,名副其實毒到核爆呀🤣。

菜單入邊有齊套餐或者單點,選擇亦可以自行挑選食幾多份量嘅肉類多飯少飯🍚,一個人嚟食嘅話咁就可以試到唔同嘅部位十分抵讚😽,好似當日我就挑選左人氣No.1嘅燒肉組合🐮《特選牛五花&牛肩胛肉套餐》100g再另外叫上一份100g牛舌,真係滿足到呢🥰,牛五花嘅油花都均勻分布,牛舌燒到微焦狀態🤤整體肉類嘅質感都唔錯,而且仲有五六款醬汁比你選擇,重點價錢唔貴,單身狗都可以滿足到食燒肉嘅樂趣,真係食得好開心🥳。

類別 : 日本菜冰店冰品慶祝紀念日

《藍柑橘刨冰》💙 N.T 60
《抹茶布甸》🍵 N.T60

台北夏天真係好攞命☀️,係中山站附近經過見到富士山鐵花窗同濃濃日式風格嘅店面吸引往眼球😳,所以就決定入去食碗刨冰消暑一下🍧

店舖入面有榻榻米座位區但眼見係要有訂座先可以坐🙇🏻‍♂️,同鋪頭有最低消費嘅限制,所以最後叫多杯《抹茶布甸》,用靜岡抺茶粉同牛奶人手製造,食落會有抹茶微甘嘅味道,加上牛奶所以其實都唔會太苦🍵,眼見《藍柑橘刨冰》💙幾特別,顏色又幾靚所以就叫咗,食落其實似益力多同汽水嘅味道🤣,味道淡淡唔會太甜,夠晒影相呃like👀!食左兩樣野先120台幣左右,媽會唔會太平呀🤯‼️餐廳重有其他日式鹹食餐點,下次可以試吓✨

類別 : 台灣菜複合式餐飲甜點/蛋糕冰品

《桂花蜜酒釀白玉雪花冰》🍯 N.T 150

台北中山站赤峰街附近有好多文青小店出現,基本上去台北我都會喺呢條街流連一下扮下偽文青😎~但另一目的就係要去我想去新裝修嘅《心地日常》尋找一下老闆娘嘅蹤影😽,所以依篇絕對係私心推介😜‼️

《桂花蜜酒釀白玉雪花冰》係呢度嘅招牌,每次嚟我都係指定食呢一款,其實重會有其他限定嘅口味,牛奶冰🍼再加上桂花蜜酒釀🍯白玉與抹茶團子🍡,合襯度係絕配㗎🙌🏻,雖然話係私心推介但係未食過之前我都認為酒釀係好嗆口酒味好濃😲,但食咗之後竟然比我有另一返印象,呢到嘅酒釀係好順口唔嗆喉嚨,係口腔裏面發出淡淡嘅酒香✨

而且自家人手製嘅白玉煙煙韌韌絕對值得嚟食💓重點老闆娘很美喔😚⋯⋯可恨的係我又遇唔上😭