2015-03-19
第一次去墾丁旅行, 跟住網上同旅遊書既介紹, 第1,2日去左墾丁大街, 小杜包子, 鴨肉米粉等等.....6個字, 冇特別, 唔好味. 最後一日, 係包車司機既介紹下, 試左尼間係去海生館既必經高速公路上面既餐廳. 餐廳泊車地方大, 樓底高.經過老闆推介之後, 我地點左涼拌過貓 (涼菜, 其實唔知係咩既蔬菜, 香港未食過),客家鹹豬肉,蔥爆羊肉 (第一次食中式羊, 之前唔敢食, 怕"酥", 不過餐廳提供既係自家羊, 老闆話保證好味), 時令養生煲湯,古法蒸鱸魚, 老闆人很好, 知道我們是遊客, 送左黃金泡菜(同韓國泡菜唔同, 味道比較甜, 果香味重, 送飯正)比我地食. 價錢好合理, 4個人食左大概台幣$1000.
價錢好合理, 4個人食左大概台幣$1000.
Other Info. :
留意到好多本地客人點焢肉飯,脆皮雞, 返到香港再睇番D 網上資料, 原來係佢地招牌菜, 下次有機會要試試
因為餐廳旁邊是種水果, 有蒼蠅出現, 我地食到一半, 員工關窗開冷氣