每年的一次生日飯比賽,今次我首次在海外作賽,用台北米芝蓮一星牡丹極上天婦羅岀賽,當然食到未夠一半都已經知道自己輸左。簡單點講,師父用台灣食材做天婦羅,其特別同味道係可以爭一日之長短,但係一用到日本嘅食材同方法去做,就顯出高低。舉個例子,用午魚包住烏魚子做天婦羅,老婆係覺得特別。但一去到考牌的海膽天婦羅,就overcook左一點,唔夠鬆。其他都有相同問題岀現。怪,就怪我地遇過更多高手。還有,一樣我老婆極不喜歡的行為係,帥父在分鰻魚時分不平衡,用炸蝦用丼飯時,大碗飯用多些蝦,唔夠職人嗰仲專業。當然,可能會畀人覺得我哋挑剔,不過,你做得米芝蓮,係咪要去到呢個水準。所以,牡丹唔係唔好食,不過我地食過更好食吧,而目係收呢個價錢。又一米芝蓮沈船案例。我下年會再努力揾。
又一米芝蓮沈船案例。我下年會再努力揾。
2024-01-26
生日