jessiechiu1992
人氣A5和牛放題食記|帝王蟹 + A5和牛任食,CP值爆燈!
jessiechiu1992
2025-09-17
關注

香港人食放題,最怕就係「名大於實」,但今次去梨花A5和牛放題,真係完全顛覆咗我對放題嘅想像。😋

🍵 餐廳環境

一入門口已經感覺到濃濃日系風格,木系裝修,暖黃燈光,最正係枱與枱之間有一定距離,一啲都唔逼。兩個鐘的放題完全夠時間慢慢食,服務員態度亦都好親切,感覺好舒服。

🥩 主角A5和牛
講真,去之前我仲擔心「A5和牛」會唔會得一兩款,點知選擇好多,包括A5和牛肋眼,等六款高級和牛供應。油花分佈靚到好似雪花咁,入口即溶,煮到五成熟啱啱好,口感嫩滑,滿嘴牛油香,食到停唔到口。每一片牛肉都厚薄適中,唔會「放題貨」求其切薄片。

🦀 帝王蟹 & 海鮮拼盤

帝王蟹係另一個驚喜,啖啖肉,勁鮮甜。除咗帝王蟹,仲有帶子、生蠔、各種貝類、竟然仲有手掌咁大的紅蝦,各類鮮蝦任揀,鐘意食海鮮的我,真係唔知食邊樣先!

🍒甜品 & 飲品
甜品方面,除咗新鮮生果外,我推介佢哋嘅Häagen-Dazs抹茶雪糕同Macarons,茶味濃郁但唔會太甜,啱晒香港人對甜品的要求。飲品除咗汽水、煎茶、果醋、Twinings茶包,仲有啤酒,選擇多多。

💰 價錢同性價比
最驚喜就係價錢:呢個帝王蟹 + A5和牛任食只係NTD$1999/位。以香港放題價位嚟講,CP值真係高到誇張。對比平時食和牛或蟹腳單點,呢個價錢簡直抵到爛!

✅ 小貼士
 • 一定要提早訂位,特別係週末。
 • 牛肉煮到五成熟啱啱好,唔好浪費咁靚嘅油花。
 • 留肚食甜品、水果,真係驚喜位。
 • 生日壽星會免費得到一隻游水波士頓龍蝦

⭐ 總結
梨花A5和牛放題真係一個好驚喜嘅發現,食材質素、環境同價錢成正比。如果你係牛魔王或者海鮮控,呢度一定唔會令你失望。下次我一定會再嚟,仲想帶埋朋友一齊挑戰幾多round先食飽!

🕰️ 建議提早訂位,唔好臨時walk-in
📍梨花A5和牛放題
📍 07-5506811
📍高雄市左營區安吉街468號
📍捷運巨蛋站(2號出口,步行5分鐘)
📍營業時間11:00-23:00(最後進場21:30)
以上食記乃用戶個人意見,並不代表OpenRice之觀點。
CP值
推薦菜