好多去過台灣嘅人都覺得,台北好似另一個日本,民風純樸,小店精緻有特色,畀人一種舒服嘅感覺。其實台灣深受日本文化影響,自然「如有雷同」,但並非巧合,皆因好多日本小店進駐台灣,令台灣更似一個小日本!原以為去台北只係食當地小食嘅我,估唔到都畀一間來自日本九洲嘅百年鰻魚飯專門店吸引,呢間位於台北光復南路、國父紀念館商圈嘅鰻魚飯專門店,其總店係九洲嘅「田舍庵」,進駐台北後,便取名「小倉屋」,係台灣第一間由日本百年鰻魚飯名店跨海開設嘅分店。小妹極愛鰻魚飯,當然幾大都入去試吓,由於去嘅時候係六點幾,未到食飯時間,所以排隊嘅人唔多,但都要等大概20分鐘,可見受歡迎程度。「小倉屋」鰻魚嘅做法同「關東式」先蒸後烤做法唔同,係以「關西做法」為主,鰻魚只烤不蒸,令鰻魚外脆內軟,入口鬆化回甘,好不滋味!小妹同朋友叫咗「鰻重定食——松」(台幣$580)同「鰻櫃定食」(台幣$500),「 鰻重定食」叫咗最高級嘅「松」,係經典嘅蒲燒口味,入面有八切鰻魚、飯、漬物同鰻魚肝湯,鰻魚即劏即烤,以人手反覆烤三次,烤足30分鐘,烤嘅過程中淋上以醬油、味醂、冰糖調製而成嘅特製蒲燒醬汁,烤出嚟嘅鰻魚鮮嫩多汁, 肉厚飽滿,表皮微焦,

小妹同朋友叫咗「鰻重定食——松」(台幣$580)同「鰻櫃定食」(台幣$500),「 鰻重定食」叫咗最高級嘅「松」,係經典嘅蒲燒口味,入面有八切鰻魚、飯、漬物同鰻魚肝湯,鰻魚即劏即烤,以人手反覆烤三次,烤足30分鐘,烤嘅過程中淋上以醬油、味醂、冰糖調製而成嘅特製蒲燒醬汁,烤出嚟嘅鰻魚鮮嫩多汁, 肉厚飽滿,表皮微焦,食落鬆化,唔會食到魚骨、纖維同泥味,亦唔會似一般香港日式餐廳嗰啲咁像膠皮嘅口感,果然令人驚喜!若再淋上丸莊最高級嘅醬油,真係猶如跌入人間仙景,同鰻魚飯談戀愛,果然令人不能自拔!

至於「鰻櫃定食」則以名古屋「一鰻三吃」嘅食法,第一個食法係將1/4嘅鰻魚飯盛入碗內,品嘗原汁原味嘅鰻魚飯。第二食法係加入Wasabi同蔥一齊食,微辛感覺可以提升到另一個層次。第三食法係將柴魚昆布高湯倒入碗中,製成泡飯,鮮味十足!

小妹飲咗一啖鰻魚肝湯,唔單止唔覺得腥,仲味濃回甘,由於好奇鰻魚肝嘅真實味道,所以叫咗一串「烤鰻魚肝」(台幣$120),食落濃郁鮮香,經過醬汁調味之後,入口微甜,後又回甘,係送酒一流嘅小菜!

小妹好相信呢度嘅鰻魚係新鮮即劏,原因睇鰻魚肝就會知道,每粒烤鰻魚肝都飽滿多汁,烤好嘅鰻肝唔會過度黏喺竹串上,非常容易取下,加上食落唔會有腥味,由此可見,店內每碟烤鰻魚,都係新鮮上枱!如此高質嘅鰻魚飯專門店,點可以唔試?下次嚟台北,大家一定要試吓!
2018-02-01