因為早一日未能成功朝聖,小五月天迷XO仔同表妹去機場前決意比多次機會大家 ,睇吓同「StayReal Café by Gabee」係咪真係咁緣薄。哈,點知原來相反,精品咖啡屋除咗地庫剛巧有張八人枱之外,該週六適逢店慶日,飲品全部買一送一,優惠彷彿正為我地餞行而設,好等大家臨行前可以瘋狂慶祝一番 。咖啡店o既裝潢以木為主,感覺涼爽企理,簡單以可愛o既卡通畫品裝飾,氣氛極為輕鬆。店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡及食物,餐具同食用水則全為自助式。精品咖啡店所選用o既咖啡杯全為StayReal品牌,每款咖啡特飲o既拉花設計亦各有不同,外觀已教小肥興奮 。當日o既飲品買一送一優惠不但適用於堂食,原來仲可以選擇「外帶」添 。小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡同甜品都要哂草莓味。草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200):堂食嗰杯咖啡同相片一樣,浮面o既棉花糖半露出泡面 ,贈送嗰杯「外帶」版一樣都係,而且包裝精美穩陣,防漏措施足,絕對唔驚搭車時會倒瀉 。摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉
店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。
因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡食物,餐具同食用水則全為自助式。
咖啡飲品
店慶日限定之飲品買一送一優惠
小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡甜品都要哂草莓味
草莓棉花糖摩卡咖啡
摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉花糖鬆軟得好似白雲咁,入口即化,草莓醬咖啡添上色彩o既同時,亦帶黎清新與香甜,直令口腔譜出派對音樂,爽呀!
草莓棉花糖摩卡咖啡
新鮮草莓園鬆餅(NT 240):士多啤梨味甜品配上紅色靚碟,夠哂搶眼。鬆餅可分成呈水滴形o既八小格,遠睇有啲似遊樂場入面o既「氹氹轉」。厚厚o既鬆餅外脆內鬆,每格都已沾上忌廉鮮草莓糖粉草莓醬朱古力醬雪糕,一口吃下清涼香甜o既草莓園鬆餅,口感集齊鬆脆爽滑於一身
,派對音樂即擴展至全身,感覺極度狂野。
新鮮草莓園鬆餅
派對動物XO仔同表妹終於可以喺上飛機前與家人成功朝拜「StayReal Café」,並巧遇店慶日,以買一送一優惠享用超正o既草莓棉花糖摩卡咖啡,襯埋個可口o既新鮮草莓園鬆餅,口裡心中都洋溢著甜絲絲,認真抵玩到極,當真不枉此行

***

派對動物
主唱:五月天
作詞/作曲:阿信

Let's go party party all night oh oh oh oh
Hey lonely lonely goodbye oh oh oh oh
我們 天生 就是

我很嚴肅