2018-02-04 404 瀏覽
上一次嚟台北,食過肥前屋嘅鰻魚飯, 覺得都不錯。 今次嚟到中山站, 又唔想去大排長龍,而且又坐得比較擠迫嘅肥前屋, 就去左係附近行過2個街口嘅鰻料理京都屋。 餐廳門口有一執半身玻璃, 可以見到一位老師傅好用心製作緊烤鰻魚, 見到我們欣賞目光, 佢回番一個溫暖微笑俾我地。入到去餐廳, 座位唔算多, 坐得都算舒服, 唔會好似肥前屋嘈吵,可以靜靜地同老公食午餐。 餐牌上菜式大部分都係圍繞住鰻魚料理為主, 可以單點鰻魚份, 有大有細, 又或者定食等等。我地叫左一個鰻重(大), 一份鰻丼定食 梅。鰻重(大): 係一份大量級鰻魚飯, 附味噌湯、醃漬物, 一打開飯盒個蓋, 一陣好香燒烤味醬汁味撲面而來, 令人食指大動。有4大件鰻魚蓋係飯面, 鰻魚口感紮實而柔嫩, 醬料刷得剛好, 外皮燒到帶點焦香,配上淋有鰻魚汁嘅粒粒分明日本米食, 的確好好味。味噌湯、醃漬物不過不失, 無太大驚喜。鰻丼定食 梅: 我又想食鰻魚, 又喜愛食玉子燒, 鰻丼定食 梅可以一次過滿足曬我兩個願望。鰻魚飯份量相對鰻重細份好多好多, 只係一小碗白飯配上兩小片鰻魚。除了附送味噌湯、醃漬物之外, 亦有一份幾大份蔬菜沙律, 蔬菜新鮮爽口

鰻丼定食 梅: 我又想食鰻魚, 又喜愛食玉子燒, 鰻丼定食 梅可以一次過滿足曬我兩個願望。鰻魚飯份量相對鰻重細份好多好多, 只係一小碗白飯配上兩小片鰻魚。除了附送味噌湯、醃漬物之外, 亦有一份幾大份蔬菜沙律, 蔬菜新鮮爽口配上酸酸沙律汁, 幾開胃。另一個重頭戲係鰻魚玉子燒, 蛋唔會煮得過熟,仍然仲有少少蛋汁,唔會好似平日嘅偏甜,包住鰻魚塊,好幸福呀!