2019-02-16 130 瀏覽
金雞園唔使等位,反而呢間要等位。當然,如果你係外賣嘅話,咁都係排一陣隊(幾個人),就可以攞走個割包食啦。本少爺諗住試吓個四神湯,同埋又驚住個割包啲油滴吓滴吓咁,有失斯文(點講我都係舊香港人代表、唔係代表新香港人),所以都係選擇坐低食。反正一個人容易等位。唔知割包應該揀肥定瘦,佢有半肥瘦。唔知四神湯應該揀腸定係肚,佢有腸+肚(張紙確係咁寫,唔係我唔懶得寫個「加」字)。雙飛,唔使特別加錢,真係選擇困難症嘅人嘅天堂!我當然係要雙拼啦,個半肥瘦割包唔油、唔腬。記得N年前跟台灣朋友去夜市食割包,好腬,加上企喺度食,食兩啖就真係想掉咗佢(不過台北搵垃圾桶又唔係咁容易)。但「藍家割包」唔同,我成個食晒,都好味。睇相都知個湯好清,D料唔會過多(不過如果你當佢係晚餐,你就覺得佢小料),飲晒同食晒。如果唔鍾意內臟嘅朋友,咁就唔啱你啦(本少爺國語屬有限公司,冇問到老闆可唔可以淨係要湯,唔加內臟)。環境窗明几淨,員工友善。食完唔使執嘢,行出櫃面俾錢,係冇單嘅,不過老闆好醒目,知我坐邊台,或者你自己同佢講張枱嘅號碼都應該得。ps: 四神湯係有薏苡仁、茨實、山藥、蓮子
ps: 四神湯係有薏苡仁、茨實、山藥、蓮子
2019-02-15