過去三日都係食西式早餐為主,三文治啊、全日早餐、咖啡等,咁黎到最後一日,想食啲熱辣辣、地道啲嘅野,咁睇過小籠包店,大部分一係就好早關門,一係就好晏先開門。所以我地去左一中商圈附近試下地道早餐 - 一心古早味蛋餅一心古早味蛋餅位於一心市場,其實係個街市,睇落唔係太起眼嘅店面,雖然係平日過左上班時間,但都有唔少人堂食或者外帶,聽聞好多時都要大排長龍店內嘅空間係有,但只放左幾張枱,搭枱就是基本;不過即使要等,都唔會太耐,因為翻桌很快。餐牌供應幾款蛋餅,例如肉鬆、火腿、荷包蛋、原味、芝士等,定價NT20-45,另有饅頭、肉包夾蛋、豆漿、奶茶等,牛奶係台農乳品出品。全個餐牌最貴係【南屯套餐】,只需NT60就有一份總匯同原味蛋餅,適合兩人分享。超總匯蛋餅 NT45有選擇困難嘅點一份超總匯就可以解決,裡面有哂火腿蛋肉鬆,蛋餅即叫即整,份量不少。成塊火腿、荷包蛋撻喺面頭,仲見到係半熟狀態。蛋餅酥脆,偏厚實,帶點彈性,係傳統嘅手工蔥花麵糊餅皮。但最好加少少醬,否則味道頗淡。火腿煎蛋零花巧,但簡單美味,不過有點同蛋餅各有各食嘅感覺。幸好全份都唔算太油,獨食可能就會膩啲,但我地分享還好豆漿 NT15/大台幣

超總匯蛋餅 NT45

豆漿 NT15/大
台幣15蚊就有大大杯豆漿,豆味幾香,甜度適中

豆漿

因為我地仲有下一餐,就兩個分享一份蛋餅,已經夠食,60蚊台幣就食到個早餐,都幾划算。左右隔離都係街坊,挺有風味。
結果到最後一日先發現原來一中商圈都有唔少食店,可惜啊。
2017-12-20
早餐