早幾年黎台灣經常聽到鼎王、無老鍋,不過當時試左後者,事實上兩間係同一集團,而家問香港人食咩麻辣鍋,十個有九個都答無老鍋。今次之行,一共喺台中停留4日,原本只係安排左燒肉同火鍋各一次,不過第三日喺夜市只係掃街,冇正經坐低食飯,所以未食飽。 喺台北去到宵夜時間,不論火鍋定燒肉都有好多選擇,但台中感覺上冇咁多,向住麻辣火鍋方向搵,原來好多都收得幾早,最終揀左鼎王台中鼎王有3間分店,其中兩家營業到凌晨兩點半,有一家更加開到早上六點,啱哂一眾夜鬼。呢間分店面積非常大,有卡座、大枱,樓底高,空間感足,一邊食野仲會聽到流水聲,幾舒適。其實喺環境、餐牌、價錢、味道、服務同我去過嘅無老鍋相近。價錢喺台灣我諗都算中等價吧,平過佢嘅有大把,貴嘅亦大有鍋在。由於我地已經食左野兼只有兩人,就唔係點左好多款式麻辣鍋 NT108/位每枱最低消費NT650,鍋底以人頭計算,每個人都要俾,可選酸菜白肉鍋或者麻辣鍋,收費NT108/位,相拼加錢。湯底已包鴨血、豆腐任添,我地點左少辣,辣度溫和,唔會好似川式火鍋咁,見到大量花椒、辣椒,味道係香辣不麻,唔會太油膩。添加嘅湯底都一樣係麻辣湯,唔會愈食愈淡。豆腐非常入味,鴨血好大

麻辣鍋 NT108/位
添加嘅湯底都一樣係麻辣湯,唔會愈食愈淡。豆腐非常入味,鴨血好大件,又夠滑溜,我地都添加左幾轉

麻辣鍋

配料有肉類、內臟、手打丸、餃滑、海鮮、蔬菜、麵食等,海鮮類有草蝦、墨魚片、鯛魚片、蟹管肉等,部分款式有相拼,但蟹管肉只有單點。

特選去骨鮮牛 NT360
擺放整齊,一卷卷咁,約有15、6片,畢竟唔係任食,質素都唔會太差。牛肉切成薄片,脂肪均勻,肥瘦相隔,牛味係有,但麻辣湯底就點都會有少少蓋過牛味。牛肉薄而腍身,唔會乾柴

嚴選草蝦 NT289/8隻
冇諗住過質素咁一般,唔推薦草蝦,size又唔係大隻,蝦肉未至於霉,但感覺係唔新鮮,唔爽

嚴選草蝦

蟹管肉 NT160
呢個反而幾唔錯,蟹肉幾好肉地,我諗有廿零粒,口感爽彈,亦都唔貴

品蟹滑膏 NT99/特價

用上花枝、旗魚、豬雞肉、蟹管肉等做成,價錢都反映質素,蟹味唔濃,都係花枝口感,膠質唔重,偏腍,純粹價錢唔貴

品蟹滑膏

干貝滑 NT278
有比較普通嘅墨魚滑啊、蝦滑,我地點左較少見嘅干貝滑。用上花枝、干貝製成,有明顯瑤柱口感同味道,但都係唔夠彈牙。
干貝滑

娃娃菜 NT100
娃娃菜

烏龍茶 NT70
烏龍茶

散點同吃到飽,除左喺食物質素上,環境同服務都係最大差異,鼎王始終係精品鍋,環境舒適,出哂名服務好,上菜整個90度鞠躬。
因為地喺夜市食完野先黎,就唔係點左好多野,埋單連加一,人均二百多港幣,可以接受啦。環境服務係吃到飽不能比較的。
2017-12-19
1K
2016-08-11 154 瀏覽
早前麻吉跟老公來台中指名要吃鼎王....因為不確定幾點可以用餐所以就沒訂位啦!一切隨緣xd一直我都吃公益路那家~當天在門口排隊的人太over了我們轉到漢口路這家用餐拿到號碼牌說要等二個小時....我們就在門口吹風玩手機還親眼目睹有人出車禍在我們眼前飛起來滾二圈@@後來看起來好像還好!希望他們沒大礙才好!等了四十多分鐘有位置了耶!!Yes!!!!坐定位馬上就送來一壺熱茶(茶壺非常重耶!)當然是鴛鴦鍋囉!! 這個鼎!!真的很特別的鍋具呢!! 明明只有三個人但是一直亂點 .....老油條(不夠老很油!!) 白菜 牛肉(忘記是什麼牛了) 雞肉(吃起來相當鮮嫩喔!放辣鍋很棒!) 大腸頭 蝦漿 海鮮包!!這個好特別!我是第一次吃!皮很有嚼勁!內餡的丸子很好吃!!! 超豐盛的火鍋 服務生會一直主動詢問是否加鍋底吃了半天還是滿滿二鍋!!ps對於那90度鞠躬的大禮我們都覺得好難承受喔!!!他們的白鍋(酸菜)的喝真的好好喝喔!!!問一下朋友的感想xd
早前麻吉跟老公來台中

指名要吃鼎王....

因為不確定幾點可以用餐所以就沒訂位啦!

一切隨緣xd

一直我都吃公益路那家~當天在門口排隊的人太over了

我們轉到漢口路這家用餐

拿到號碼牌說要等二個小時....我們就在門口吹風玩手機

還親眼目睹有人出車禍在我們眼前飛起來滾二圈@@

後來看起來好像還好!希望他們沒大礙才好!

等了四十多分鐘有位置了耶!!

Yes!!!!

坐定位
馬上就送來一壺熱茶(茶壺非常重耶!)當然是鴛鴦鍋囉!!

這個鼎!!真的很特別的鍋具呢!!

明明只有三個人但是一直亂點 .....

老油條(不夠老很油!!)

白菜

牛肉(忘記是什麼牛了)

雞肉(吃起來相當鮮嫩喔!放辣鍋很棒!)

大腸頭

蝦漿

海鮮包!!

超豐盛的火鍋

服務生會一直主動詢問是否加鍋底

吃了半天還是滿滿二鍋!!

ps對於那90度鞠躬的大禮我們都覺得好難承受喔!!!

他們的白鍋(酸菜)的喝真的好好喝喔!!!

問一下朋友的感想xd

同步刊載