2023-08-20 0 瀏覽
去到宜蘭一定要試下啲間傳說中超好味亦係烤鴨控必食既餐廳「蘭城晶英酒店-紅樓中餐廳」啲間餐廳經常客滿、而且係一枱一鴨,所以都建議預訂位置先好去,如果唔係好大機畚日無位😅我係平日去、所以只需要訂枱、但無限必須要4人套餐(假日訂枱最底消費每桌4人特餐1套。)所以我地經過職員建議就改點左「櫻桃霸王鴨五吃」+ 個炒飯,咁計落價錢上係無4人餐咁化算,不過我2大2小,就叫岩岩好,唔洗打包😂櫻 桃 霸 王 鴨 五 吃 🔅香滷鴨小拼🔅櫻桃鴨握壽司🔅片皮鴨捲三星蔥餅🔅三杯鴨骨煲 或 夏之櫻🔅慢火白菜煲鴨湯後加一個 : 蝦仁炒飯先上場係開胃醋是免費既,可以無限續加,
勁酸,但又開胃,當食鴨食到有啲膩既時候飲反一杯,又能繼續吃😂😂之後係鴨小拼先上場,有鴨舌、鴨掌及鴨翅,滷得好入味,一開始食唔錯跟住就係原隻烤鴨熱辣辣推到面前,師傅現場即切,隔離有個助廚即場製作先黎櫻桃鴨握壽司🍣 係用隻鴨最肥美的八片中式鴨片再加埋cheese,就變身成為日式握壽司~我們四個人分食,一個人可以食兩件!超級正!鴨皮的脆度加上甜甜的鴨油,再加埋Cheese 咸咸地,真係好襯! 好好味!再黎鴨捲三星蔥餅,同普通蔥油餅唔同,
用鴨油做的

櫻 桃 霸 王 鴨 五 吃
🔅香滷鴨小拼
🔅櫻桃鴨握壽司
🔅片皮鴨捲三星蔥餅
🔅三杯鴨骨煲 或 夏之櫻
🔅慢火白菜煲鴨湯
後加一個 : 蝦仁炒飯

先上場係開胃醋是免費既,可以無限續加,
再黎鴨捲三星蔥餅,同普通蔥油餅唔同,
用鴨油做的蔥油餅就算放耐左都唔會變輸變硬,加上鴨腿肉、蔥段,再搽埋宜蘭特製辣味增,食起黎都好特別,唔錯!仲有另外一種食法係包三星蔥餅皮裡面,蔥餅皮因為用蔥尾製作而成,所以睇起來黎係綠色,好特別的味道!
跟住有個冷盤 夏之櫻,洋蔥絲、蛋絲、鴨肉絲 加上佢地特調既汁,同之前啲食法完全不同,即刻有種好清新既感覺!
最後白菜煲鴨湯,啲個本人超愛,湯勁濃厚!餐廳話係以鴨架為基底熬製10小時的湯頭,再加入清甜白菜、鴨肉、鴨架燉煮,個湯勁濃,清爽不油膩,我飲左好多碗,仲食曬啲菜!