上星期的台北飲食之旅🌭🥪🥙🍧🥠🍩🍰🍦☕️🥤,行程編排全以食為主,為咗以最短既時間食最多既野,每日都好早起身又好夜訓,一日最少五餐,除咗對腳攰,個胃仲攰😮😮😮,但無辦法,2年無黎過台灣,發現台北多咗好多好野食😍😍😍,而好飲既咖啡又真係唔少,今趟旅程最值得一提既就係可以試到2016年世界咖啡大師賽(World Barista Championship)冠軍,🌟吳則霖,位於台北的咖啡旗艦店"Simple Kaffa"☕️,好記得當日去到已經下午4點,但這間店平日收5點,仲要排隊等,前面約10個人左右 ,心諗一場黎到,唔係唔試吓下麻🤔,好彩!只係等咗15分鐘就有位啦!仲可以坐到45分鐘。🤗🤗🤗📝入到佢既時候店員就比定個MENU你睇,有手沖咖啡及機沖咖啡選擇,亦有多款甜品選擇,佰由於只想集中飲啡,我只選擇手沖咖啡一杯,我本身好鍾意飲埃賽俄比亞既咖啡豆,台灣叫依索比亞,咁就揀咗吳則霖咖啡師批次既係衣索比亞咖啡豆-"巫里"(水洗)🇪🇹,雖然杯手沖咖啡不是吳先生沖的,有些少失望!😞 因想試下佢手勢! 講返咖啡,咖啡一黎就聞到花香同烏龍茶,飲活都有少許橙味、柚子味同茶味、微酸,飲到最後溫度去到常溫既時候

📝入到佢既時候店員就比定個MENU你睇,有手沖咖啡及機沖咖啡選擇,亦有多款甜品選擇,佰由於只想集中飲啡,我只選擇手沖咖啡一杯,我本身好鍾意飲埃賽俄比亞既咖啡豆,台灣叫依索比亞,咁就揀咗吳則霖咖啡師批次既係衣索比亞咖啡豆-"巫里"(水洗)🇪🇹,雖然杯手沖咖啡不是吳先生沖的,有些少失望!😞 因想試下佢手勢! 講返咖啡,咖啡一黎就聞到花香同烏龍茶,飲活都有少許橙味、柚子味同茶味、微酸,飲到最後溫度去到常溫既時候酸味再出啲。而OVERALL香味同味道算淡,不過,以CP值黎講係好值得推介👍👍👍,因為呢杯手沖咖啡只係NT200即HK$50左右,係香港一杯手沖咖啡都閒閒地都要$80,呢間咖啡店裝修好COZY又開揚,坐幾個鐘都得,好值得回遊😁,下次再黎台北一定會試下呢間咖啡店既其他手沖咖啡同埋甜品。🍰🍰🍰
2019-10-09
15 分鐘 (內用)
同步刊登