2018-10-31 51 瀏覽
明天就要回港了,趁仲有時間,約純維食多次飯先,她就在附近上班,過來酒店食好方便,所以決定係酒店中菜餐食午餐,一踏入此店,第一個感覺係比我想像中平民化。中菜館分為兩區,可以坐室內,亦可坐 window seat 望望街境,感受下陽光,不過今天係陰天呢,仲有幾陣雨添。檢查菜牌幾回,都唔知食咩好,求其是但試試商務套餐再加幾樣點心,可以試多幾樣野,最後都係嗰句,最好味既菜色係晒香港。第一道菜,燒味雙併,燒鴨肉味濃,蠻不錯,不過鴨皮又腍又油。豉油雞,冰鮮貨式淡又腍。XO 醬帶子炒蜜糖豆,其貌不揚有驚喜。蜜糖豆鮮爽甜有齊,翠綠多汁,帶子炒得剛剛好,彈牙爽口無過老,鑊氣就稍為欠棒。蒜蓉蒸扇貝,廿十成過熟,韌韌老老起渣,鮮味已完全流失殆盡,味道一般。鵝肝春卷,賣相看似十分飽滿,咬落食沒有鵝肝味道,有可能太淡、有可能餡太少。試試解剖開看看內裡什麼乾坤。發現不過是鵝肝醬來的,還非常瘦削沒油脂,脂肪不足根本食不出到味道,而且炸物本身已經濃味,鵝肝醬份量又少又淡,依家只食到香脆春卷皮味。春筍冬菇西蘭花,望落無咩特別,食左先講。冬菇,罐頭貨,無野講。春筍,都係罐頭貨,仲有少少渣,都唔洗講。西蘭花,鮮甜爽口,再睜

春筍冬菇西蘭花,望落無咩特別,食左先講。冬菇,罐頭貨,無野講。春筍,都係罐頭貨,仲有少少渣,都唔洗講。西蘭花,鮮甜爽口,再睜大雙眼睇清楚一點。見唔見張相有咩特別呀?睇唔到唔緊要,再睇下一張 zoom 近一點。搵錯處,見唔見到呀?見唔見到有啲咩係棵西蘭花度呢?雕左條菜蟲係西蘭花度喎,師傅雕功神乎其技,超級勁﹗

碳燒羊架配黑椒汁,碳燒?完全 feel 唔到,只感覺非常中菜烹調。好兩條全熟羊架,肉嫩而味濃,不過不失,但黑椒汁真係淡而無味。高湯魚翅,湯底真係餚得非常鮮甜香醇,夾雜雞味同火腿味,好香好濃好好味,魚翅頓變成配角。

蝦餃併椰絲椰汁糕,最後一道菜何解如此配搭呢?好怪啊。台式?中式?凍冰冰的蝦餃,皮厚硬,蝦肉假爽,入得口唔難食。舊糕無特別,不值一提。乾蒸燒賣,質感實淨,豬肉彈牙,都合格啦。無鮮蝦、無冬菇、無肥豬肉,中間一點咸蛋黃,用料樸實異常。

魚翅餃,睇 menu 時係完全察覺唔到會係魚翅餃,因為個名實在好難想像得到。食落好似雜菜豬肉餃,皮硬厚乾,無咩特別。水晶蝦餃,我係叫金箔蝦餃架,咁大個仔都未食過金箔,點知比個普通蝦餃我,仲話唔好意思落錯單,之後仲減返幾蚊益我,多謝晒喎,激死我。講得係普通蝦餃,當然係非常普通,有點似公仔牌即食點心味道,您睇睇層皮又重又厚,物超所值,唯一可取係蝦肉爽口,不過係假爽,應該係用鹽醃完再啤水既效果。
燒鴨油雞
XO 醬帶子炒蜜糖豆