2016-05-16 240 瀏覽
去台灣旅遊,如果唔食過小籠包,個心一定會好唔安樂,但係要光顧幾間名店或老字號都必定要排隊,坐得又唔係話特別舒服,所以今次台北一行,決意一試超閃旅遊書推介o既「金品茶語」 。有司機哥哥黎機場接機,我地不需費神,坐車直達,不過食店喺四周均有廣告及指示牌,地方一啲都唔難搵。兩層高o既「金品茶語」地下為商店,售賣多款茶葉及茶具,送禮自用都適合。茶莊清楚列明品牌o既四大堅持 。一樓o既餐廳全為合併式o既方形散座,簡潔舒適,人多人少喺度嘆茶都一樣咁自在。 橙黃色o既餐牌不但有多款小食菜餚,茶品款式都一樣咁豐富,凍飲、熱飲齊備,紅、綠、奶茶,應有盡有。就連時尚o既茶味雞尾酒都有得飲   ,果真係令XO仔眼界大開!始終自己及同行o既長輩對茶應知唔深,結果都係等年輕友善o既哥哥仔介紹,先叫咗壺「貴妃美人茶」,一邊呷茶,一邊食點心同湯麵。 皮蛋豆腐(NT60):白雪雪o既豆腐嫩滑非常,半流心o既皮蛋亦好夠溏心,一淡一濃可真為絕配。 小籠包(NT 120/六隻):熱辣辣o既小籠包皮薄餡軟嫩,睇相可能會覺得唔係好夠湯,不過食落就知湯足且清甜,毫不溜滯,食落好健康,每人一粒真係唔多夠喉 。 蟹黃湯
茶莊清楚列明品牌o既四大堅持
就連時尚o既茶味雞尾酒都有得飲
 ,果真係令XO仔眼界大開!
皮蛋豆腐

蟹黃湯包(NT 175/六隻):淨睇相真係未必分得出,不過蟹黃湯包其實即係多咗蟹黃味o既小籠包,同樣係皮薄餡靚,一行六人都覺得蟹黃湯包更為鮮美香濃,故亦選此為追加點心
小籠包
紅燒牛肉麵(NT 180):碗中o既牛肉全部都係牛展,每片都好軟腍,麵條則軟滑易入口,加上湯底少辣惹味,極之討好
紅燒牛肉麵
菜肉雲吞麵(NT 160):相比起下,碗菜肉雲吞麵味道就較為清淡,幸好菜肉雲吞皮光肉滑,唔夠味可以簡單撈入紅燒牛肉麵o既湯自行加以調味。
菜肉雲吞麵
金品茶語」環境幽靜舒適,個人覺得地方好坐過市內其他名牌小籠包店多多聲。此外,服務生友善客套,點心及麵品不含味精,健康美味,價廉物美,真係好多謝旅遊書咁好介紹
2015-11-18
推薦菜