吉地魚
吉地魚  等級1

2017-12-10
類別 : 台灣菜小吃店中式麵點台式小吃

因為想去20號貨倉,所以經過了這間小店,來到台中都仲未試紅豆餅,見到她賣$8,很便宜啊lol

但老公想食奶油味,所以買了一個奶油味,很脆的餅啊heart裡面奶油也很香star

參觀完20號貨倉,又再經過這小店,這樣便,又好吃,我決定要試紅豆味love
同樣脆脆的外面,甜甜的紅豆,好香,好豐盛啊kiss

推薦美食: 紅豆餅
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-12-09
此次消費: 每人約$8 (下午茶)

2017-12-10
類別 : 歐陸菜美國菜咖啡廳(店)麵包/西點漢堡/三明治輕食甜點/蛋糕

原本已經食過午餐,但經過這餐廳,俾它門面吸引balloon

很vintage 又文青吧~

這樣一個大大的白色窗真的另一有一種很寫意的感覺,而且見到時食waffle 和雪糕pancake,雖然食了午餐,但也可以食甜品吧lol

裡面的環境及裝飾跟外面好一致呢smile

我點了一份綠茶pancake配士多啤梨及綠茶雪糕music
綠茶雪糕好香啊,綠茶pancake的綠茶味不太濃,但也食到綠茶味like

老公叫了焦糖waffle, waffle做得很好啊,很香又脆,好香焦糖味,加上脆脆cereal, 口感非常好like

老公還點了焦糖咖啡,唔錯,好種焦糖味,岩我多d,因為老公鐘意重咖啡味多d~

推薦美食: 焦糖雪糕 Waffle
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-12-07
此次消費: 每人約$300 (下午茶)

2017-12-07
類別 : 台灣菜中式麵點

第一次來台中,中午機來,早上10時多吃過早餐後,4時多在酒店check in後,來到台中第一個買的東西。

因為見到很多人開機車,停下來買,所以我們也買個芝麻餅試一下。

約台幣20元一個,texture都幾實,唔似平時港式的鬆軟,不過應該是不同的飲食文化,所以不同。

味道清清地,唔錯呢~

2017-12-07
類別 : 台灣菜手搖杯店

好鐘意飲珍珠奶茶既我,當然要來試一下近期香港新開既茶湯會。

我選了熱的觀音珍珠奶茶,普通甜,鮮奶。

好攪笑,佢依度熱既珍珠奶茶都係用機bear 住個面,而唔係俾蓋。
係米因爲蓋入唔到支粗飲管食珍珠呢?

不過個杯你卡通狗狗,好可愛啊~
飲落去,唔太甜,其實覺得唔夠甜mad
不過味道唔差smile