Cforfood  等級1

2019-09-30
類別 : 台灣菜輕食

短短四天的行程好快完,check out後去搵早餐食。無意間發現永和就一於去排一排yummy
真係超級多人,而且大部分都是香港人!

我們叫了一份燒餅、一份湯包和兩杯豆漿一起分享。

燒餅令我有點失望,因為肉鬆份量好少,而且好韌,要咬好久才放心吞下。因為要咬好久,這件燒餅令我們的用餐時間加長了ghost

湯包真的好抵食,有好多粒,熱騰騰heart由於是即叫即蒸,要耐心等待。

豆漿對於我們來說,就是太甜。好大杯,其實兩個人可以分享一杯。下次想試一下喊豆漿喔!

內用候位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2019-09-22

2019-09-29
類別 : 台灣菜火鍋店其他火鍋喝飲聊天

星期四晚上由香港到達,放下行李就衝去對面的無老鍋,因為已經差不多10點,可以立刻入座lol

第一次試台灣打邊爐,感覺真係好好!試了鴛鴦鍋底,一個辣,一個唔辣。起初以為會好辣,所以只是叫了小辣。原來唔係好辣,所以下次會叫中辣lol鴨血,豆腐無限加,配埋個湯底真係好好味!

豆腐冰淇淋外表得意,口感棉棉的,但個人覺得味度一般。

見到一大盤牛肉真係好開心。而且都不算太肥。

初頭叫咗腐皮以為好似香港的響鈴,但原來係唔太一樣的,好有咬口。

其實想叫好多食物,但餐牌上也沒有了。最後店員解釋,因為公司準備轉餐牌所至。叫了餃併盤,但我們都不太喜歡。

店內是免費提供白飯的,自己出去拎。好適合餐餐都要米飯落肚的人。

台灣服務員的態度實在是十分親切有禮。還會送上沙冰,食完濃味的食物之後飲真係有好 fresh 的感覺,大滿足。

內用候位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2019-09-19