panfloson
panfloson  等級2

2019-06-22
類別 : 台灣菜冰店冰品台式甜點

每次去完五分埔,都一定會去行饒河街夜市的,除左會食不同的美食外,當然係炎熱天氣行夜市,食冰一定係一個唔錯的選擇,行行下,見到有一間冰店門口有好多芒果好吸引,所以就揀左呢間小華冰果室了。

冰室有好多不同款的冰,有刨冰和綿綿冰,不過綿綿冰以水果為主,而我最鍾意食的芋圓就配刨冰,所以就揀左呢款冰冰了,餡料有芋圓、番薯圓、紅豆、珍珠等,價錢並不貴,只售NT60,但是一碗冰冰的份量都很大份,足夠兩人食用,夏日炎炎行夜市,找一個舒服的地方,又食一些透心涼的食物,令人身心都覺得好滿足。

2019-06-21
類別 : 複合式餐飲

因為航班原因,check out飯店後,還有數多小時才上機,所以便到台北車站地下街逛逛打發時間吧,由捷運站行去地下街尾就有好多不同的餐廳,由於未食午飯,見到豪品的價錢不太貴,而且老闆娘熱情的招徠,所以就揀左豪品來食。

佢平均每款食物大約是NT100-150左右,但都有一些NT60左右的担担麵,而且店內有免費飲品和湯水提供任飲。我們最後揀左一個紅燒牛肉麵和一個台南担仔麵,我覺得紅燒牛肉麵就比較一般,無預期咁好食,湯底不算太濃味,但牛肉都入味的。

而台南担仔麵比較似一碗牛丸麵,不過材料都比較少,始終可能只係NT59,不可能要求太多,加上台北地下街都可以話係熱門的旅遊點,所以食物相對一定無其他地方咁抵食。

2019-06-21
類別 : 中式麵點

前排去台北旅行,行過見到呢間吳師父大餅,啲食物都幾大舊,而且個價錢好街坊價,台灣人好似好慶叫銅板美食,因為一個只係NT30,我就買左兩個春卷餅,一個韮菜味,一個係鮮肉口味。先講下韮菜味先,我好鍾意呢一個口味,一來我不喜歡太多肉,二來我好鍾意食韮菜,我以為佢入面全部都係韮菜,但原來唔係,佢都有少少肉碎係入面(話就話少少,其實都幾多),最正係因為入面仲有粉絲,所以真係超級飽肚,無諗過NT30可以有咁正。鮮肉方面不是不好吃,只係在於我的口味,我覺得比韮菜遜色一點,但NT30來說,你簡直覺得到底肉係咪唔駛錢,因為真係超多肉,鮮肉的餡料主要是肉和白菜,一樣可以吃飽飽。

2019-06-19
類別 : 法國菜

因為下塌的地方是三重,所以有到三和夜市找美食,由巷頭行到巷尾,見到巷尾有一檔買可麗餅的攤檔,見價錢也不貴,便想叫一份來吃。

餐牌上有好多選擇,我也很難下決定,但就見多數的客人會點芝士粟米蝦可麗餅,所以我便點試一個了。攤檔的可麗餅全部都是即點即造,所以需要稍等片刻,見店主可以一日同時兼顧幾份真的很利害,而且唔會亂。

等了大約數分鐘,便有可麗餅了,先說說味道,可麗餅的外皮很脆卜卜,好正,而且入面的餡料望起來不算很多,但食起上來就比預期多了,同埋沙津醬很夠,配搭芝士很配合,可麗餅料多又不會吃太飽,可留空間繼續掃小食。

2019-06-10
類別 : 日本菜美食廣場日式烏龍麵日式拉麵

平時去台北,都會去五分埔行,所以有時都會去松山車站,今次揀左去松山車站的花月嵐食飯,叫了一個人氣大蒜拳骨垃麵和一個鐵板炒飯配蒜蓉汁。

拉麵的蒜味很濃,鍾意蒜頭的人士必定喜歡,加上不會覺得味精味濃,我反而十分喜歡啖啖拉麵也有蒜香,是個不錯的選擇。

另外,鐵板妙飯也出乎意料地好味,不過注意汁不要落太多,要跟個人口味而調教,如果一次過落掉,會覺得太鹹,而且炒飯的味道又同某知名鐵板炒飯不同,實在令人驚喜。