台北姑爺  等級2

2019-04-02
類別 : 台灣菜中餐廳中式麵點台式小吃

剛剛俾米芝蓮推薦,係公司附近,咁岩今日落雨,同事唔想出去食飯,就等我嚟試吓啦。
欣葉係台灣應該算係有啲名氣,咁佢個仔又點呢?按照台灣蘋果日報嘅介紹,應該要試「紅蟳米糕」,但係價錢比較貴,先試下比較平嘅,好食嘅話下次返嚟打大佬。
叫咗三杯Q彈豬腳、地瓜飯。本少爺覺得個三杯豬腳做唔到出邊三杯雞嘅香味,豬腳正常好味,如果荏返小小比較適合我嘅口味。但係冇咗酒同薑同九層塔嘅香味就有啲撻Q。地瓜飯正常好味。
我諗我會試埋紅蟳米糕先至作定論,雖然係米之蓮推介,暫時唔覺得有啲乜嘢特別,唔試冇損失,特別考慮埋佢嘅價錢,可以過譬了。
ps:十二點前到,唔使等位。出面買單,收家一服務費。

用餐日期: 2019-04-01
此次消費: 每人約$539 (午餐)

2019-04-01
類別 : 台灣菜小吃店麵食其他小吃台式小吃

真係估唔到呢間野都喺OpenRice 度搵得到,咁又唔其,好似都有啲名人幫襯下,牆上邊有簽名,起碼見到有蘇貞昌。
相信間餐廳主要做街坊生意,所以要等位。因為同台灣嘅朋友一齊食飯,所以就唔好意思影相。
睇價錢都估到碟頭唔大,一隻碟大概等於成人嘅手掌(手指攤直)咁大。
菜牌上有炸喜相逢,喜相逢即係我哋香港叫嘅多春魚。本姑爺覺得個脆槳太厚啦。同理,個炸蚵仔(細隻嘅生蠔)都係因為個脆槳太厚而唔係咁好食。炸蝦仁都係一樣,我懷疑個法人係用雪藏蝦,所以無蝦味。炸豆腐就係炸比較細粒嘅豆腐,食唔到豆腐嘅軟林林感覺,同香港食避風塘炒蟹餐廳嘅咋豆腐唔一樣。
呢度嘅紅燒肉唔係我哋係香港食到上海菜嘅紅燒肉,反而佢係似燒味舖嘅燒肉。
鯊魚煙冇乜味,只係有少少嘅煙味。燙青菜就係熱水淥熟嘅菜。咁樣燙魷魚,唔使講你都知係點喇。
如果唔介意食大腸、豬皮呢啲內臟嘅話,我覺得大腸同豬皮都好食,豬皮都好似係就咁焯熟,冇肥膏。
香菇肉粥幾好食,個湯(粥水)係可以添嘅,但係據問有味精,所以我就冇添到。
總括來講呢度係食平民野,我唔覺得有特別嘅廚藝,特登嚟就唔好啦,唔試都冇損失,雖然有名人嚟過。

內用候位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2019-03-31

類別 : 台灣菜中餐廳牛肉麵中式麵點

啱啱呢個禮拜得到米芝蓮嘅肯定,當然多人,等咗大概40分鐘,不過個部長好有禮貌,又着得夠專業(可能太忙,多啲笑容就一百分)。

推薦三絶牛肉麵、炸排骨。但係聽位部長有禮貌同個客講站排骨驚賣晒啦,冇問題,我原本都係諗住食牛肉麵啫。
可能佢今日比較忙,淨係搵侍應點菜都要啲時間,不過佢幫你落單嘅時候都會同你講聲唔好意思。
喺粉麵嘅時候,飲咗佢杯水,有微微嘅紅棗味,果然唔係一間普通嘅餐廳。
五佰蚊(台幣)一碗麵當然係貴啦(就算係香港嚟講都唔平,好少日本
拉麵賣過佰蚊),又要等半個鐘。您估好唔好食呢(如果一點九先至到,應該就唔使等位)?
因為我係搭枱,附近嘅食客係將所有嘅麵同埋餸都清晒,啲湯就算唔係飲晒都整返非常之少。
本姑爺覺得佢只係輸畀阿正廚房半招,但阿正貴差唔多一個Double。相比之下,阿「三」只係牛肉淋咗小小(比阿正),牛筋冇咁起膠。只算CP值,阿三贏!
總括嚟講值得過嚟試吓!
ps: 餐廳送一杯細細嘅果醋。有加一

內用候位時間: 40 分鐘
用餐日期: 2019-03-30
此次消費: 每人約$550 (午餐)

類別 : 台灣菜小吃店牛肉麵

友人介紹台北車站捷運站附近兩間牛肉麵,呢間係其中一間。位於旺中帶靜嘅地方(台北車站地方真係好大),離台北車站唔遠,又容易搵得到,唔使等位,直入,有兩層。
侍應冇叫我搭枱(香港通常都叫你搭枱),叫我上二樓(即係地面上一層),自己有張獨立枱。
剔紙仔(係一張過咗膠嘅餐牌上面用水筆寫),交比個侍應,自己出去攞筷子,等五至10分鐘,有麵食啦。
絕對係一個收貨嘅牛肉麵,唔算驚為天人,但係一定唔會失望。牛筋夠淋。
如果你响台北,正常都會經過台北車站,想食返碗牛肉麵,又坐得舒服,呢間值得嚟,又唔貴(考慮埋地段方便)。服務好!

用餐日期: 2019-03-27
此次消費: 每人約$170 (晚餐)

類別 : 小吃攤販台式小吃

CCTVB介紹,唔使等位,直入,門口有幾個人等外賣。
堂食地方企理,幾張大枱,一張大枱可以比六至八個人坐。枱面攞點菜紙仔, 剔好同寫好枱號之後拎出櫃面,唔使俾錢住,食完先至比錢。
鵝肉飯好快就到,好味、好嫰,啲汁除咗有鵝油味之外,我覺得佢可能落咗啲酒,有酒香。如果啲鵝片切大嚿啲更好。
整體來講鵝肉少咗啲(又或者飯多咗啲)。
之前喺附近食咗一間牛肉麵(樂澄小店),夜晚有啲口乾,唔知邊一間可能落咗味精。
整體來講值得一試。

用餐日期: 2019-03-28
此次消費: 每人約$70 (晚餐)