肥髀媽
肥髀媽  等級2

2017-05-23
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

同事去完台北旅行嘅手信,當然會有鳳梨酥,成日食到鳳梨酥,多少都有啲偏好,同事話呢間餅店除鳳梨酥仲有好多款式(連嫁女餅都有)而且為保證品質,全台灣只有一間分店!(另一間在上海)

呢間餅店未食過,包裝幾靚,大紅色紙盒搶眼,入面鳳梨酥獨立包裝,黃色膠袋有大大個菠蘿,紅撞黃色好搶眼!打開一個袋,幾香牛油味,曲奇皮鬆脆,入面嘅菠蘿餡較沉色,見到一絲絲餡!食到一絲絲質感,菠蘿餡甜膩,又唔會無晒菠蘿味!好食!

每次同事去完旅行都祈待有唔同嘅手信!可以試到唔同風味!
用餐日期: 2017-05-21
此次消費: 每人約$0 (下午茶)

2017-05-23
類別 : 日本菜

同事去完台北旅行嘅手信,一袋雜錦餅乾,

有6款餅乾(海苔煎餅、格子煎餅、捲心餅、奶油煎餅、芝麻煎餅、薄燒煎餅),袋身圖文並茂好清楚,打開膠袋,膠袋有雙重zip封口,餅乾獨立包裝,乾淨企理!
試咗三款:

海苔煎餅:賣相得意,好似幸運曲奇咁捲起,餅身偏硬,食落有麵粉香,不過唔鬆化,海苔粉幾香!好夾餅乾!

奶油煎餅:不規則的正方形,餅身偏硬,食落有麵粉香,唔夠鬆化,其實唔覺奶油味!普通!

捲心餅:外層好鬆化,奶油幾香!中央奶油打得滑,唔會過甜!幾好味!

餅乾舊風格,幾特別!
用餐日期: 2017-05-21

2018-01-27
類別 : 台灣菜輕食

又有同事去完台灣旅遊回來,當然有手信伴手禮比我哋試,今次唔係大路嘅鳳梨酥🍍或太陽餅🌞,呢款幾特別—黑芝麻糖,呢個牌子本身係出名三文治,三文治帶唔到返來做手信,所以同事今次買佢嘅係芝麻糖:

包裝只係簡單透明密封膠袋,貼上店家招牌,正方形方塊,滿滿芝麻香,咬開好脆口唔會好硬,越𡁻越出芝麻味!芝麻糖味道甜膩,𡁻到出晒芝麻甘香,好味!(我一向好喜歡加芝麻落任何食品上)

有啲特色又好味嘅手信小食,鳳梨酥以外嘅選擇
用餐日期: 2017-07-17

2018-01-27
類別 : 台灣菜

又有同事去完台灣旅遊回來,當然有手信伴手禮比我哋試食,見今次呢款嘅包裝幾特別,一啲都唔台灣感覺,反而好似西式少女感,粉紅底碎花撞粉藍色調,好粉嫩色系

鳳梨酥🍍:鳳梨酥每個獨立包裝,衛生企理,包裝袋一貫粉色系列,比平時見嘅鳳梨酥🍍尺寸較大件,正方形金黃色外皮,外層幾鬆化,有牛油香,不過唔會好濃!餡料菠蘿略深色,黃啡色菠蘿餡有絲絲菠蘿纖維,味道甜膩唔假!幾好味!

鳳梨酥依然係我台灣手信首選!食極都唔厭!
用餐日期: 2017-07-17

2017-11-26
類別 : 台灣菜中式糕餅

師弟去完台北遊玩完,買咗幾款手信比我哋食,太陽餅係其中之一,唔知點解太陽餅係手信中,幾大路嘅選擇!不過自己一向對太陽餅印象一般!總覺得佢無餡料咁!只係食酥皮!所以我去台灣都唔會買

今次呢款太陽餅紙盒大,白紙盒貼咗張大大張紅紙,感覺幾娘!入面放咗10個獨立包裝嘅太陽餅!

太陽餅:大大個奶白色嘅餅,咬開見酥皮好多層,不過食落酥皮唔夠鬆化!又無乜味!都係覺得味道一般!都係改唔到我一貫嘅印象!

太陽餅始終唔係我杯茶
用餐日期: 2017-11-21