肥髀媽
肥髀媽  等級2

2018-05-16
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

自己幾喜歡食鳳梨酥,今次係媽咪帶比我食嘅台灣手信,包裝盒幾靚,長方瘦長紅啞金色紙盒,包裝幾密實,入面放幾個獨立包裝嘅鳳梨酥,包裝袋幾靚,臘板畫嘅菠蘿🍍幾特別,盒內嘅介紹書係板球🏏️形狀幾得意,正方型嘅鳳梨酥金黃色,幾香牛油味,外層鬆化唔硬,入面嘅菠蘿餡帶少許煙韌,菠蘿味其實唔強,又無菠蘿一絲絲嘅質感,味道幾甜,只係ok!

鳳梨酥係台灣手信伴手禮榜首,百家爭鳴下,味道要突出都不是容易的事!今次無驚喜!

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-05-15

2018-05-02
類別 : 台灣菜外送店/外帶店冰店夜市冰品

台灣高雄墾丁之旅,去到恆春古城搵食,呢間必試嘅甜品店「洋蔥雪榚」去到門面簡單,桌椅簡單,男店長有禮斯文,分兩日都去呢間店食甜品!店老闆會詳細介紹每樣甜品嘅做法!埋單會問下食後感!

洋蔥雪榚藍莓味:洋蔥果醬、藍莓雪榚、洋蔥雪榚、奇異果、蘋果片、椰果!賣相好靚,原先以為會辣,點知好香甜,雪榚滑,同埋洋蔥粒爽脆,水果爽口!好味

綠豆蒜:賣相靚,綠豆入味,甜湯甜滑,冰粒幼滑,面頭嘅彈牙爽口白麵條!珍珠圓子彈牙!好味!

八寶冰:好大碗,材料好豐富,冰之外有芋頭、蕃薯、紅豆、珍珠圓子、黑白涼粉、彈牙涼條、布甸!每啖都唔同口感,每款都炆得入味!每款味道無衝突,好味!

欣賞老闆嘅熱情,同對女兒嘅愛!祝每日大家都甜蜜滋味!
用餐日期: 2018-04-24

類別 : 台灣菜小吃店肉類料理

台灣高雄墾丁之旅,去到恆春古城搵食,行過呢間見門面不錯,中式桌椅,食物係台式麵店,店內有報紙比客人睇!

紅燒牛肉冬粉($90/小)湯夠熱夠濃,粉絲索晒湯,彈牙又滑溜,連筋牛肉入味,牛味濃好味

牛雜湯($90)湯底香濃夠熱,牛雜款式同香港有啲唔同,我食咗牛腸,好肥美彈牙,牛帕葉爽口,牛肚彈牙!好味!

小菜($30)放晒在雪櫃自己取,荀絲爽口,辣辣地!爽口好味
蘋果醋($20)罐裝酸酸甜甜夠汽!
食物唔錯,湯飲完暖身!好味!

店員爽手勤快,我哋唔識都即刻指示!
用餐日期: 2018-04-24

類別 : 台灣菜牛肉麵

台灣高雄墾丁之旅,去到墾丁大街搵食,行過呢間見門面不錯,入去店員叫我哋坐低,餐牌都係台式粉麵小食!

落單後食物好快到!

辣豬耳($60)又硬又唔入味,只有微辣味!差!

黑木耳($60)木耳脆嫩,但啲醃汁只有甜,一啲都唔酸,食甜汁黑木耳

水餃🥟($120)水餃皮彈牙,肉餡有汁唔乾,可惜枱面點水餃嘅黑醋一啲都唔香,難得一款好味嘅食品都失色!

牛肉麵($220)麵唔彈牙,啲湯好淡,比香港食牛肉麵仲淡,牛𦟌肉好嚡,肉有渣,牛筋幾彈牙入味,牛肚彈牙,蔬菜入面係淡嘅,煮都無煮放上面!差!

食物好唔得,除了水餃🥟ok之外,其他都唔得,價錢亦貴,服務啲店員愛理不理的,講真係失望的

以牛肉麵店來講係差嘅

用餐日期: 2018-04-25
此次消費: 每人約$230 (晚餐)

類別 : 中式麵點

去台南玩,民宿主人介紹我哋食呢間包子,初時以為係小籠湯包嗰種,原來係蒸包,去到門口幾大,見到收銀後推出好多包子!店內好多地方,但只有一張枱,大家排隊買包!

款式都係香港少見嘅配搭!有葷有素,店員超爽手好快袋好比我,每個包獨立膠袋,包面有不同顏色點子分辨

蛋黃香菇包子:包鬆軟,肉有肉汁,鹹蛋黃鹹香,香菇幾滑,好味

肉麻竹筍包:竹筍好多,爽脆好味,肉有汁幾滑,辣辣地惹味!
芝士素包:朋友食

多謝民宿主人蔡生介紹,好味
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-04-23
此次消費: 每人約$35 (下午茶)