肥髀媽
肥髀媽  等級2

2018-05-16
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

自己幾喜歡食鳳梨酥,今次係媽咪帶比我食嘅台灣手信,包裝盒幾靚,長方瘦長紅啞金色紙盒,包裝幾密實,入面放幾個獨立包裝嘅鳳梨酥,包裝袋幾靚,臘板畫嘅菠蘿🍍幾特別,盒內嘅介紹書係板球🏏️形狀幾得意,正方型嘅鳳梨酥金黃色,幾香牛油味,外層鬆化唔硬,入面嘅菠蘿餡帶少許煙韌,菠蘿味其實唔強,又無菠蘿一絲絲嘅質感,味道幾甜,只係ok!

鳳梨酥係台灣手信伴手禮榜首,百家爭鳴下,味道要突出都不是容易的事!今次無驚喜!

用餐日期: 2018-05-15

2018-01-27
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

又有同事去完台灣旅遊回來,當然有手信伴手禮比我哋試,今次呢兩款包裝幾特別,太陽餅+鳳梨酥

太陽餅🌞自己對太陽餅一直都唔喜歡,呢隻牌子包裝盒好油畫風,好搶眼黃色,每個太陽餅獨立包裝,反而好清嘅白色膠袋,太陽餅奶白色,一片片酥皮好多層,食落都係偏淡,一樣都唔得我心,反而隨盒嘅感謝信幾窩心!

17號鳳梨酥:極華麗嘅油畫風包裝盒,好搶眼,每個鳳梨酥獨立包裝,圓形⭕️鳳梨酥比較少見,外層鬆脆牛油香,入面嘅鳳梨餡略深色,一絲絲粗纖維較粗嚡,味道清甜唔假!幾好!

台灣中部手信

用餐日期: 2017-07-17

2018-01-27
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

又有同事去完台灣旅遊回來,當然有手信伴手禮比我哋試,今次呢兩款包裝幾特別,太陽餅+檸檬餅

太陽餅🌞自己對太陽餅一直都唔喜歡,呢隻牌子包裝好中國風,有三款味道,每個獨立包裝,其中一款見到係蜂蜜味,3款都係奶白色,一片片酥皮好多層,食落都係偏淡,食唔出三款嘅分!一樣都唔得我心

檸檬餅🍋:呢款第一次食,檸檬黃色包裝餅好搶眼,每個檸檬餅獨立包裝,要雪藏,蛋糕鬆軟,入面蛋榚半軟好鬆軟好滑,檸檬味清新,唔太甜!好味!

檸檬餅有驚喜!可以有新款小食!
用餐日期: 2017-07-17

2017-11-26
類別 : 台灣菜中式糕餅

師弟去完台北遊玩完,買咗幾款手信比我哋食,呢款比較少見(應該說好少去台灣買呢種手信)

紫色紙盒,封面相片比較娘,入面有6個酥,每個有用透明膠盒獨立包裝,賣相似潮州酥餅/月餅,圓形賣相粉紫色幾靚,脹卜卜,咬開外層酥皮,酥皮食落比較乾,質地唔夠鬆化,入面有厚厚嘅紫芋頭蓉,味道唔太甜,芋頭唔會打得太滑到食唔出質地,比較實,芋頭味濃,入面仲有包裹住啲麻糬,麻糬好煙韌! 整個紫晶酥層次分明!幾好味

不一樣的台灣手信
用餐日期: 2017-11-21

2016-12-30
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

同事買嘅手信鳳梨酥,油畫般嘅包裝紙盒好靚,盒底嘅幾句說話好串,盒內有三種包裝!

#promotion

不過又無講清楚邊種打邊種!所以三款食晒!三款鳳梨酥都係圓形,外皮曲奇皮酥脆但唔光滑(食好多牌子都好光滑,呢隻牌子焗到月球表面咁)入面嘅鳳梨餡係一絲絲嘅,味道微甜!黑白包裝(米鳳梨酥)嗰款奶味重啲!綠底紅字嗰款(17號鳳梨酥)正常,彩色菠蘿包裝(土鳳梨酥)嘅外皮焗得最滑,最靚仔,入面嘅餡纖維幼滑啲!其實三款嘅分別不大!味道幾好!但三款又唔會令我好驚喜!
用餐日期: 2016-12-29
此次消費: 每人約$0 (早餐)