LawrenceJaiJai
LawrenceJaiJai  等級2

2023-09-26
類別 : 上海菜中餐廳雲吞/餃子中式麵點

點都要嚟鼎泰豐原因只有一個,因為我想試朱古力小籠包(香港無😅)喺網上睇到好多都話伏,但係我都要試(睇吓有幾伏😝)我叫咗原味小籠包、絲瓜蝦仁小籠包、黑松露小籠包、雞肉小籠包、蟹黃小籠包、荔芋小籠包、巧克力小籠包、蝦肉紅油炒手同埋蝦仁蛋炒飯。

首先我真係覺得台灣嘅鼎泰豐好食過香港鼎泰豐!!

巧克力小籠包 - 巧克力小籠包𥚃面係流心巧克力,不會很甜,似dark chocolate ,我唔覺得差,有似食心太軟,我完全可以接受,不過我始終鍾意食荔芋小籠包😋。

蝦肉紅油炒手 - 呢個有驚喜!驚喜是香港鼎泰豐居然比較好吃😂!

今天的冠軍是⋯⋯蝦仁蛋炒飯!🏆

2023-09-25
類別 : 多國菜飯店餐廳酒吧/Lounge Bar素食酒類飲品

今晚吃素,嚟到台北食過咁多餐,今餐係我食得最舒服嘅,完全享受,無論環境、氣氛、食物 ⋯⋯ 呢度嘅素菜係設定好,無得更改(如果有敏感之類,基本上係訂位時已經問清楚,不過不包括偏食習慣😂)

另外佢哋有為菜式而設計嘅飲品,有分有酒精/無酒精,大約每兩道菜就有會有一杯飲品,隨意選擇(加錢就得😊)我就揀咗無酒精🍷。

佢哋嘅菜單會從季節作小調整,每年會作大調整。上一年係以花做主題,今年係以職人作為焦點,品嚐每個大小職位嘅甜酸苦辣。

《餐單》

音樂家
農夫
茶藝師
鰻魚匠
特別招待:肉夾膜(當然都係素食)
果農
芒果園
自家製朱古力

2023-09-25
類別 : 台灣菜中餐廳中式麵點

來到台北第三天,原本第一日就去濟南鮮湯包食午餐(因為係酒店後面,比較近😂)當日班飛機delay ,攪到食唔到(因為下午兩點半會休息直至下午5:00),於是今日改一改行程食咗佢先。我中午12:30左右來到,因為沒有訂位,大約等了15分鐘就可以進去。餐牌改咗用QR code,自己掃瞄餐牌,我叫咗原味鮮湯包、蟹黃鮮湯包、松露鮮湯包、無骨醉雞腿和白果芋泥盅。(蔥油餅是招待的)基本上佢嘅鮮湯包𥚃面嘅湯真係好多,湯頭比較清甜。而我自己就比較喜歡吃重口味,所以就最喜歡松露鮮湯包。

推薦:松露鮮湯包、無骨醉雞腿

2023-09-24
類別 : 日本菜壽司/生魚片

好多人同我講嚟到台灣一定要食Omakase,我知道點解喇,因為真係幾抵食,$1800台幣 一位,在香港無可能食到呢個價錢呢個食物質素,而且服務又一流👍🏻。當然我都有一兩道菜不是很喜歡,其他都正常偏好。

2023-09-22
類別 : 日本菜日式西餐廳(洋食)抹茶

焙茶霜淇淋 - 焙茶霜淇淋味道濃郁,底下的茶凍口味比較清新,搭配一齊吃是不錯的。

焙茶冰淇淋 - 焙茶冰淇淋比焙茶霜淇淋味道比較淡一點,好像多一個奶味的感覺,比較滑白玉很Q偏軟一點。

抹茶提拉米蘇 - 除了抹茶提拉米蘇之外還會配一杯茶,很小一杯,男生一口份量,而且我選擇是冰。抹茶提拉米蘇份量也是很小,味道就好像抹茶戚風蛋糕上加了抹茶忌廉,比較沒有驚喜,非常普通,本人不太喜歡,而價格是三款甜點裡面最貴的一款,所以比較不推薦。