hauhau0323
hauhau0323  等級1

2019-01-19
類別 : 歐陸菜美國菜主題餐廳

今次發現咗呢一間好靚嘅Cafe店,見到靚嘢又忍唔住入去試。

食物既味道不過不失,不過呢間餐廳環境舒適,好適合一班人坐低慢慢食,慢慢傾計,而且仲可以帶寵物入去架。

最好食嗰個係啾C胡麻雞沙律,有大量牛油果粒同沙律菜,撈埋胡麻醬好好食。至於巨無霸拼盤就唔建議大家試,因為啲黎炸魚柳、炸蝦,好多炸粉,太厚身,食落似食緊油炸鬼。

適逢有朋友生日,所以靜雞雞問咗店員可唔可以係甜品度寫上祝福字句,估唔到佢仲幫我地畫埋太陽花。佢哋仲好有心,每個員工係我地走嘅時候,都同主角講生日快樂!

雖然嘢食唔算太好食,但係佢哋呢一種貼心嘅服務亦令人窩心同埋難忘!

「啾C胡麻雞沙律」

「貮樓巨無霸拼盤」

「椒麻炸雞意大利麵」

「馬德里臘腸海鮮飯」

「天堂鳥冰茶」

2019-01-18
類別 : 日本菜壽司/生魚片

如果想食一定要訂位,walk-in最小都要等1個鐘以上。

餐廳總共有4個壽司套餐,今次一於叫曬4個,再加錢升級做終極套餐。升級左之後有日式麵豉湯、茶碗蒸、唐揚雞和焦糖地瓜。

每一件壽司都好好食,壽司飯帶有微微的醋味,配埋新鮮的食材,食一舊根本唔夠喉,所以散叫左好多碟。而且,餐廳有個「戳戳樂」,儲齊5個碟就可以抽獎,獎品除餐卷(送刺身或小食等),更有精美的小禮物。

黎到又點可以唔食刺身。即刻叫個7品刺身,每片刺身都係厚切,同埋食既時候,油脂甘香、甘香鮮甜、魚鮮味濃、入口即化。

「灸燒套餐」
(松露牛肉、松板豬肉、煙燻鴨胸、醬燒五花豚、醬燒牛腹肉、鹽味牛腹肉)

「六貫套餐」
(鮪魚、蟹肉棒、玉子燒、灸燒杏包菇、美乃滋鮭魚、醬燒牛腹肉)

「八貫套餐」
(海老蝦、旗魚、水浸魚、鹽味牛小排、灸燒蒲燒鰻、灸燒山藥、鮭魚、鴨胸)

「十貫套餐」
(松露牛小排、灸燒松阪豬、龍蝦沙拉軍艦、灸燒花枝、鮭魚、天使紅蝦、竹笈魚、鮪魚、灸燒星鰻、鰶魚)

「七品刺身」
(鮭魚、青魽、牡丹蝦、鮪魚、紅魽、旗魚、干貝)

「天使紅蝦握壽司」

2019-01-16
類別 : 四川菜其他火鍋

黎到台灣點都要食番餐台式邊爐!唔洗擔心搵唔到間鋪係邊,因為人未到,就已經聞到無老鍋獨有個陣湯底味。

有好款醬汁配料俾大家選擇,用黎點野食!

打邊爐最緊要既係「湯底」,叫左個鴛鴦鍋,白:冰淇淋豆腐白湯鍋,紅:無老辣香鍋(小辣)。
白湯由多種材料及中藥煮成,食落清香回甘;紅湯辣香味厚。

有好的湯底,就要配番靚食材,鴨血同腐皮仲可以任叫。

因為有點白湯,所以包左冰淇淋豆腐,唔駛另外再叫。呢隻豆腐既味道好獨別,有蛋同奶既醇香。

「干貝滑」
由花枝、豬油及干貝混合已成,食落口感彈牙,而且好足料,勁多干貝絲wow

「櫻桃鴨」
以鴨肉打邊爐,平時好小見,除了肉片較碎,鴨油帶出濃濃鴨香,食落雖細細塊,但係鴨肉鮮美。

「芝麻湯圓」
咸湯圓大家可能食得多,但係放係紅湯到滾呀滾,食落又唔錯,咬落皮簿新鮮,好煙un,芝麻ham夠濃夠香,配埋紅湯既辣味,好味又獨特。

食完仲送個水蜜桃冰沙,俾大家清下口,甜一甜。

「梅花豬肉」

「嚴選雪花牛肉」

「美味雙捲」

推薦美食: 鴛鴦鍋
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-01-11

2019-01-15
類別 : 日本菜日式西餐廳(洋食)肉類料理慶祝紀念日

黎到台中,朋友推薦食陶板屋。尼間係食和風創作料理,喺整個台灣都有好多分店,今次就去左西屯區尼間。

總共有3個套餐,識食一定食「和風創作料理套餐」,一次過食足7樣野,食完飽到抱住個肚走! 整個套餐每樣料理都非常好食。當食完個主菜,餐廳會送上一杯果醋,等大家清下口,解解膩,再食下一道菜mad

沙拉music

季節鮮果沙拉盎

煙燻飛捲香柚沙拉

前菜music

醬燒杏鮑菇

海鮮干貝茶碗蒸
茶碗蒸非常熱,食既時候小心啊!

湯品music

百合牛肉湯

洋蔥海鮮濃湯

主菜heart

香蒜瓦片牛肉wow
牛軟腍惹味,炸蒜片金黃香脆,食完再食!推薦!

灸烤蒜香羊排like
羊排煎得好有蒜香味,配埋德國酸菜,一路食一路醒味雷,解埋膩。

和食music

薑汁豬肉炸飯團