奧志雷
奧志雷  等級2

2018-07-05
類別 : 台灣菜小吃攤販夜市台式小吃

萬人空巷,人頭擁擁,唔洗錢一樣!群情洶湧,非常艱難終於成功購買比錢!

鴨腸心腎肝頭舌頸翼豬粉腸豬頸肉,沒有雞髀雞翼乳鴿原隻鵝原隻鴨牛筋生腸墨魚紅腸,台式跟港式潮式不同。

剛剛到步小試牛刀,大大的逢甲夜市有排食喇!第一站滷味,滷水甜味濃濃,香料味單調而弱,食味不突出,一般平凡,不過不失。

鴨腸、鴨心、鴨腎、鴨肝、鴨舌,滷死不鮮不嫩,感覺似臘味最早期。鴨翼較嫩過一點,豬粉腸豬勁肉最正常似返豬肉。

最好食都係港式潮式滷水,清香脫俗,鮮嫩滑溜多汁,無得頂!

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-03-12
此次消費: 每人約$200 (晚餐)

2018-07-04
類別 : 台灣菜小吃店海鮮海鮮小炒

團長推介過魚湯超好味,我當然要試試啦 ﹗可以揀魚頭、魚片或魚腩呢。過魚咩黎架?台灣原名為鮢過魚,香港名為深海大龍躉,舖頭牆上面貼住晒資料啦 ﹗

點解室內有冷氣唔坐,係要坐露天街邊呢?又點解張枱咁細,係都要塞十個人一齊坐呢?坐到離晒枱食野,室內大把位囉 ﹗食到個個身水身汗,唔會係教條麻?我都見到有幾個教徒係室內嘆住冷氣食野,何苦呢?

等左好耐過魚湯都未到,一次過叫 8 碗更係耐啦,而且發現係我地叫完後,突然一輪外賣客殺到,我地堂食咪要等下囉,理解的。

過魚魚頭湯配麵線,望穿秋水終於到步 ﹗熱騰騰輕煙幾縷,索一索香氣處處,聞得到的鮮魚味 ﹗嚐一口熱湯,噢 ﹗好鮮甜呀,沒半點醒味,極濃郁魚骨味道。湯底清徹見底,但魚味霸道,加上大量薑絲辛辣清香,愛死您啊 ﹗

魚皮膠膠黏黏,最喜歡的質感,補補骨膠原,飲完即刻靚左。過魚肉魚味香濃而突出,不能遮掩的魚甜味,質感滑中帶嚼勁,不是香港街市出售既飼養龍躉仔可比,滿分 ﹗

麵線跚跚來遲,已催促姐姐幾次了,魚湯凍左如何送麵線呢 ﹗當然可以送,但唔好食囉。原來麵線都係用魚湯灼架,想象下個湯底灼過大量魚頭魚片魚骨,依家用黎灼麵線,那有不濃郁既可能性呢?

麵絲滑滑,微微彈性,本身已儲存著大量湯汁超水潤,再次掉進湯中直沖入口,甜美非常,好正呀 ﹗但湯已經唔夠熱喇,可惡!

蒜蓉炒 A 菜,即係油麥菜,非常爽嫩多汁,菜甜味非凡出眾,好好味 ﹗

蒜蓉炒通菜,我不太喜歡旱通,真係又硬又乾呢,菜味淡某某又無甜味。

蒜蓉炒蕃薯葉,蒜蓉炒生菜,好味都要每款叫多一碟啊 ﹗清爽濃濃蔬菜味道,蒜蓉添上一點惹味,親眼見到由侍應姐姐係街邊即場新鮮炒起,火紅火綠陷陷聲,鑊氣迫人 ﹗鮮爽可口,簡單美味。

魚卵沙律,師傅話係油爆喎,唔可以做湯,何解喎?阿媽經常用門鱔肝、門鱔卵跟咸酸菜炆門鱔肉架啦。質感乾爭爭,味道好似細個食既小食燒魚片,有股香味,沾上沙律醬帶少少甜味,麻麻地。

內用候位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-05-12
此次消費: 每人約$300 (晚餐)

2018-07-04
類別 : 台灣菜小吃攤販夜市其他小吃台式小吃

無無聊聊又夠鐘離開去食晚飯,選址為台南六合夜市食自己,同樣我都唔知咩黎,總之就係上旅遊巴,走呀 ﹗一上車即刻用 headphone 塞住對耳,開盡音樂即刻昏迷,話知您地嘈喧巴閉,瞓醒剛好到步,真好 ﹗

隊友們機動力實在太慢、選擇困難症、豫猶不決,我有點受不了,都係算啦,無緊要。發現新奇食品,蚵仔包 ﹗我好想試呢,決定買幾個到隔離舖頭坐住食。

胖胖蚵仔包,炸既?我以為煎或蒸囉,試試先。外層嚥韌,似 pizza 厚批底,咸味重,香口既。擘開裡面睇睇,開估喇 ﹗

蠔仔肥美不足,蠔味淡得出奇,而且好瘦啊 ﹗餡無咩味道,只靠咸咸的包皮。我諗加上大量豆瓣醬應該會好味少少,整個包內內外外都好 dry。

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-05-12
此次消費: 每人約$100 (晚餐)

2018-06-20
類別 : 歐陸菜咖啡廳(店)飯店餐廳複合式餐飲其他吃到飽飯店自助餐精緻料理慶祝紀念日

落雨要困係酒店真係把幾火,room service lunch 就食盡去﹗睇睇個 menu,睇唔明添,艾維養?沛綠雅?人名黎架?海尼根?可樂那?好搞笑呀。

全部 knock out,一個人食晒三個餐,痴左線﹗大食鬼必殺技全開。

餐前全麥包,好香濃麥味,質感嚥嚥韌韌,再加上杏仁片,好香口喎。不過係凍架呢,如果可以用焗爐翻熱就好喇,千奇唔好用微波爐,會破壞原有麵包香味同質感。

傳統牛尾湯,溫度唔夠熱,味道似雜菜湯多過牛尾湯,而且連肉絲都搵唔到條啊,莫講話牛味,連肉味都欠棒,十足似罐頭湯。

肉醬意粉,估唔到依味非常滿意,仲好好食添喎。意粉煮得剛好唔會過腍,口感滑溜彈牙,真係好難得。肉醬跟意粉比例完全付合要求,不多不少,可以每一啖都捲住肉醬同吃。

味道濃郁、有鮮茄味、肉香、調味一點都不馬虎、酸酸甜甜好有層次好豐富,加上幾片硬芝士及芝士粉加量香味及味道,真係食唔停口,依道菜係最先給我全部吞落肚架,好美味呀。

美國肉眼扒配黑椒汁併手切薯,我當然要食 5 成熟 medium rare 啦,外層熱、裡面暖,而且外面要煎得香,裡面要係鮮嫰既紅色就最靚。

第一刀照慣例由中間落刀先,睇睇係 5 成熟,程鮮嫰紅色還可以,但係血水咇晒出黎呢。要攤一攤,焗一焗,讓血水被回吸。師傅烹調技巧不夠,要多加用心。牛肉質感有點韌及乾鞋,食材未算上盛,牛味還可以。

美國肉眼扒配黑椒汁併炸手切薯,手切薯炸透,外脆內夠鬆軟,合格。但落味粉太多,偏咸。沾上黑椒汁一試,立即聯想到大快活,幾乎一模一樣既香味及辣味,快餐店水準。

新加坡海南雞配油味飯送中式例湯,個例湯係雞湯黎架喎。唔係講笑,好飲過傳統牛尾湯多多聲,一飲而盡,好味,仲唔覺有味精,應該真材實料,仲有兩舊滑溜雞髀肉喎,不過最衰唔夠熱啦。

海南雞,都幾淡口,無咩雞味,普通過普通既白切雞,肉質少少嫰滑少少腍,只可以形容為大路滿意唔算鞋,唯一可取係肥瘦適中。新加坡傳統醬油為黑豉油、薑蓉、豆瓣醬,每款都未見特出,麻麻地。

最後到油味飯,第一次配炸蒜蓉,係就係十分香口,但感覺有點膩。因為依家雞肉已經淡口,再加個濃味飯,真係完全食唔到任何雞味喇,放舊雞入口都唔知食緊咩。

似乎現時食評中,始終好食係泰式海南雞飯,由雞肉、香飯到醬汁都互相呼應恰到好處,達到味道最高境界。

台灣牛肉麵,一開波當然係飲啖湯先,湯底免免強強,豉油湯底,溫度都係唔夠熱囉。牛腩夠腍夠鬆化有趙口,但炆得不夠入味。

台灣拉麵味道好麵粉,單調而寡,不及潮州麵般爽口彈牙,不及日本拉麵般彈牙嚥韌。

滷蛋、泡菜、青瓜條及咸酸菜,無咩特別,最後係點解台灣麵要配韓式泡菜呢?原本專登要求提供辣椒油或辣椒醬,誰知來的是唔辣既辣椒豉油,完全無幫助。

德國脆皮咸豬手配薯條,完全唔掂呀,十足係百佳買既咸豬手。其實連骨上好過拆肉,溫度只屬微暖,肉汁流失晒,味道過咸,肉質偏硬,有部份仲乾晒添。

所謂脆皮只做到硬皮鞋烚烚,而且一樣過咸。跟食開正宗德國咸豬手相距甚遠,理應咸香非常,豬肉味香濃,質感幼嫰滑無比,外皮脆而皮層焗得黏膠嚥韌,一切開熱騰騰冒晒煙,正到無法形容。

外賣等候時間: 30 分鐘
用餐日期: 2012-06-20
此次消費: 每人約$600 (午餐)

2018-06-20
類別 : 四川菜火鍋店其他火鍋麻辣鍋

台灣麻辣火鍋店我只聽諣寧記,因為多年前係電視聽過好多明星介紹過,但美女純維話已不及當年喇,黎太和殿更好,大力推介。

望望個 menu 食物選擇都唔少,滿意既。環境古色古香,嬸嬸哥哥熱情有禮,舒服的服務。

麻辣清湯鴛鴦鍋,中辣試試先。淺嚐麻辣湯,中辣甜美不太辣,香料豐富芬芳,要侍應幫忙加加辣啊。清湯底都係用些大白菜即紹菜、豆皮即鮮腐竹、硬豆腐煲成,清甜可口。

現在已將麻辣湯加到大辣,血紅色既湯,唔好比佢呃到,其實不太辣,跟香港比辣度還差很遠,但係味道好香、好豐富,用多種香料炒成。仲有豬紅同豆腐係任食架,要食幾多有幾多。

豬紅好好味,嫰滑多汁又入味,食左好多舊,越食越想食。硬豆腐不太喜歡,個人鍾意滑豆腐。特級肥牛,牛味特濃,味道微甜,脂肪比例較多,不夠緊緻,不夠平均分佈,口感較實淨,有趙口嗰種。

霜降牛肉,賣相幾好,有一點點雪花,雖然脂肪紋不夠多不平均,如果口感要滑溜,雪花必須又多又密又平均。此牛既口感已比特級牛滑,味道相約,只帶微甜。

魚片,真係唔知咩魚,同香港所謂既魚片好唔同,香港會用大條既鯇魚切片。睇個樣係魚仔,烚完啲魚肉唔會散,口感有點鞋而實淨,味道似雜魚,魚味濃。

海蝦,急凍冰鮮,係香港食慣游水活蝦,有點唔習慣。烚好試試,味道還可以,算鮮甜,蝦肉都夠爽口,比想像中好。當然最好味紿終係鮮活游水蝦啦。

帶子,急凍冰鮮,仲要入晒雪。係香港打邊爐全部都會用活海鮮,所以感覺點都有點怪。烚熟試一試,帶子味濃,都幾好,口感都夠嫰滑,當然比起活帶子還差好遠。

竹笙,爽脆滑溜,索汁能手,要清湯就清湯,要麻辣就麻辣,正。金菇,都係食開既味道啦,爽甜無咩特別。

內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-06-20
此次消費: 每人約$300 (午餐)